Ruski ambasador o visikorizičnim američkim biolaboratorijama: Ovakvo ponašanje pokazuje da Ukrajina i SAD imaju šta da kriju

05.11.2022

10:43

0

Autor: 24sedam

Savet bezbednosti Ujedinjenih nije usvojio rezoluciju Rusije o formiranju komisije za istragu vojno-biološke aktivnosti u Ukrajini, pa se Anatolij Antonov osvrnuo na podatke koje Moksva ima

Ruski ambasador o visikorizičnim američkim biolaboratorijama: Ovakvo ponašanje pokazuje da Ukrajina i SAD imaju šta da kriju
Ilustracija - Copyright AP Photo/Susan Walsh, Pool

Ruski ambasador u Americi Anatolij Antonov optužio je američke vlasti da nastavljaju da sprovode „izuzetno rizične“ biološke projekte u inostranstvu, govoreći za "Njuzvik".

Prema njegovim rečima, Vašington to čini suprotno sopstvenim principima.

- Trenutno u neposrednoj blizini ruskih granica postoji preko 50 laboratorija koje kontroliše Pentagon. Prema procenama kineskog Ministarstva inostranih poslova, mreža koja je pod kontrolom Ministarstva odbrane SAD uključuje najmanje 336 sličnih projekata po celom svetu - naglasio je ambasador.

Kako je kazao za pomenuti medij, biolaboratorije rade u potpunoj tajnosti, a u zemljama koje dobijaju takvu američku pomoć, primetno je pogoršanje epidemiološke situacije.

- Vašington i Kijev ne otkrivaju svoje sumnjive projekte koje od 2016. godine realizuju pod šifrovanim nazivima UP-4, Flu-Flyaway, P-781, čak u godišnjim izveštajima u okviru Konvencije o biološkom oružju. Ovakvo ponašanje samo ukazuje na činjenicu da SAD i Ukrajina imaju šta da kriju - ocenio je Antonov.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Anatolij Antonov

U Vašingtonu tvrde da je rad njihovih biolaboratorija u inostranstvu izrazito miroljubive prirode, uključujući u Ukrajini.

Prethodno Savet bezbednosti Ujedinjenih nije usvojio rezoluciju Rusije o formiranju komisije za istragu vojno-biološke aktivnosti u Ukrajini. Za nacrt rezolucije u SB UN glasale su Rusija i Kina, dok su SAD, Velika Britanija i Francuska bile protiv. Ostale članice SB UN bile su uzdržane.

Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski tim povodom je izjavio da se Zapad boji formiranja komisije SB UN za istragu okolnosti vojno-biološke aktivnosti Sjedinjenih Američkih Država i Kijeva na ukrajinskoj teritoriji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike