Zaharova oštro: Švajcarska je zbog Ukrajine odstupila od neutralnosti, postoje dokazi

01.03.2023

14:43

0

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova kritikovala je postupanje zemlje koja se i dalje predstavlja kao uzdržana

Zaharova oštro: Švajcarska je zbog Ukrajine odstupila od neutralnosti, postoje dokazi
Marija Zaharova - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da se Švajcarska ne samo solidarisala sa politikom kolektivnog Zapada prema Ukrajini, već je i idejno podržava kijevski režim.

- Nema ugovornih obaveza. Nema prodaje oružja za novac. Postoje isporuke oružja. Neke zemlje to čine jer su ucenjene. Kada se to događa na taj način, to nije povezano ni sa kakvim sporazumima, ugovorima, ekonomijom, prodajom, tržištima. To pretpostavlja divlju paklenu uvučenost kolektivnog Zapada u ukrajinski sukob upravo u svojstvu strane u tom sukobu. Švajcarska se potpuno solidarisala sa ovim pristupom, sa ovom politikom kolektivnog Zapada - rekla je Zaharova za radio Sputnjik.

Kako je istakla, Švajcarska nije saopštila da ima posebno gledište, zasnovano na činjenicama, nije objavila da postoje prioriteti koji zahtevaju preispitivanje tog stava. Ona se potpuno politički solidarisala, ocenjuje portparolka.

- Postoji ceo niz koraka u pravcu materijalno-tehničke podrške kijevskog režima. Ne treba zaboraviti i idejnu podršku nacističkoj suštini kijevskog režima. Prema tome, stvarna analiza odstupanja Švajcarske od neutralnosti dostupna je i u prilično detaljnim materijalima samih zapadnih novinara - istakla je ona.

Ranije je Zaharova prokomentarisala izjavu šefa švajcarske diplomatije Ignacija Kasisa da se u toj evropskoj zemlji održavaju tajni pregovori Rusije i Ukrajine, rekavši da Švajcarska ne može biti platforma za dijalog jer je izgubila neutralni status.

Švajcarska se ranije pridružila sankcijama EU protiv Rusije kao odgovor na ulazak ruskih trupa u Ukrajinu. Do 25. novembra zamrznula je rusku imovinu u vrednosti od 7,5 milijardi franaka (oko 7,94 milijarde dolara).

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike