U Šangaju otkrili novi soj korone, a samo što su izašli iz strogog lokdauna

10.07.2022

15:50

0

Soj BA.5 ima ubrzanu stopu prenošenja

U Šangaju otkrili novi soj korone, a samo što su izašli iz strogog lokdauna
šangaj - Copyright AP Photo/Chen Si

U kineskom Šangaju otkriven je slučaj koronavirusa koji uključuje novi soj omikrona BA.5.2.1, izjavio je danas zamenik direktora gradske zdravstvene komisije Džao Dandan.

Slučaj, registrovan u finansijskom okrugu Pudong 8. jula, povezan je sa slučajem iz inostranstva, poručio je Džao.

Šangaj, u istočnoj Kini, izašao je početkom juna iz lokdauna, koji je trajao oko dva meseca, ali je nastavio da nameće stroge mere ograničenja, zaključavajući zgrade i komplekse čim se pojave novi potencijalni lanci prenosa koronavirusa.

- Naš grad je odnedavno nastavio da prijavljuje više lokalno prenosivih pozitivnih slučajeva kovida 19 i rizik od širenja epidemije kroz društvo je i dalje veoma visok - upozorio je Džao.

Poručio je da će stanovnici nekoliko većih šangajskih okruga proći dva kruga testiranja na korona virusa, od 12. do 14. jula, u pokušaju da potencijalne nove epidemije stave pod kontrolu.

Pokazalo se da soj BA.5 ima ubrzanu stopu prenošenja, ali vakcinacija je i dalje efikasna u sprečavanju da ovaj soj omikrona izazove teži oblik bolesti ili smrtni ishod, poručio je član gradske stručne savetodavne grupe za prevenciju kovida 19 Juen Džengan.

Omikron soj BA.5, koji pokreće novi talas infekcija korona virusa u inostranstvu, prvi put je otkriven u Kini 13. maja kod 37-godišnjeg pacijenta koji je doleteo u Šangaj iz Ugande, naveo je Kineski centar za prevenciju i kontrolu bolesti.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike