Da se naježiš! Prikazana hiperrealistična skulptura Isusovog izranjavanog tela u grobu (FOTO)

17.10.2022

21:00

0

Autor: 24sedam

Na koži možete videti svaku od suznih rana nastalih trzanjem i tragove noktiju na rukama i nogama, kao i onu između petog i šestog rebra na desnoj strani. Nos je slomljen, a desno oko natečen

Da se naježiš! Prikazana hiperrealistična skulptura Isusovog izranjavanog tela u grobu (FOTO)
isus hrist - Copyright Pixabay

Jedna od najvažnijih Hristovih relikvija je Torinsko platno, tj. pokrov u koji je bilo umotano Isusovo telo nakon smrti. Dosad su mnoga naučna ispitivanja potvrdila njegovu autentičnost, no sada je poslužilo i kao prva rekonstrukcija tela samoga Isusa Hrista, koji je bio umotan u pokrov.

Tačnije, prošlog petka katedrala u Salamanki, u Španiji, domaćin je prve hiperrealistične rekonstrukcije Hristovog tela na temelju podataka dobijenih iz Torinskog ili Svetog platna (Sacra sindone).

Hristova skulptura izrađena je od lateksa i silikona te teži oko 165 kilograma. Isus se nalazi u "mrtvačkom stavu", navodi Catholic News Agency, "noge su malo savijene, ruke prekrštene u nivou pubisa". "Celo telo čovjeka na pokrovu je vidljivo, ništa nije izostavljeno, uključujući obrezivanje.

 

 

Kosa koja je korišćena je ljudska i može se videti po celom telu, od stopala do glave sa svim realizmom, bez izostavljanja detalja", navodi CNA, dodajući kako posetioci mogu videti svaku poru kože, pege, trepavice i obrve, ali se skulpturi smejuu približiti isključivo s rukama na leđima, u skladu s pravilima izložbe.

- Leđa su blago podignuta, što čini očitim razderotine na glavi uzrokovane krunom od trnja, a postoji i neka vrsta male pletenice koja veže kosu na zadnjoj strani glave. Takođe se vide modrice na ramenima zbog nošenja težine krsta. Na koži možete videti svaku od suznih rana nastalih trzanjem i tragove noktiju na rukama i nogama, kao i onu između petog i šestog rebra na desnoj strani. Nos je slomljen, a desno oko natečeno", navodi CNA.

Biskup Jose Luis Retana Gozalo iz Salamanke rekao je da ovaj hiperrealistični prikaz ne podrazumeva "teološki sukob".

- Hiperrealistična skulptura pokušava gledaocu da predstavi 'telo ljudskih kvaliteta bez umetničkog pokreta', bez interpretacije, izrađeno od multidisciplinarnih naučnih podataka temeljenih na studijama o Svetom pokrovu", javlja CNA dodajući kako je kustos izložbe Álvaro Blanco, sa grupom umetnika, posvetio više od 15 godina realizaciji ove skulpture.

Skulptura bi u Salamanki trebala ostati četiri do šest meseci, a organizatori kažu da u sledećih 20 godina žele da je izlože u mnogim crkvama širom sveta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike