Vandalizovana skulptura pedofila na zgradi Bi-Bi-Sija: Muškarac izrazio protest zbog kontroverznog umetnika koji je zlostavljao decu (VIDEO)

13.01.2022

11:51

0

Sklonosti vajara otkrivene su tek 50 godina posle njegove smrti

Vandalizovana skulptura pedofila na zgradi Bi-Bi-Sija: Muškarac izrazio protest zbog kontroverznog umetnika koji je zlostavljao decu (VIDEO)
profimedia-0652339502 - Copyright Profimedia

Skulptura britanskog umetnika Erika Gila, koja se nalazi na fasadi Bi-Bi-Sijeve zgrade oskrnavljena je kada se čovek popeo do nje, ispisao na njoj poruke i počeo da je udara čekićem.

Osim po svojoj umetnosti, Gil je postao posthumno postao poznat zbog seksualnog zlostavljanja svoje dece i psa.

Muškarac se u sredu popeo merdevinama do statue koja prikazuje Šekspirove likove Prospera i Arijela, a koja se nalazi na drugom spratu sedišta britanske televizije. Dok su okupljeni odozdo posmatrali ovu scenu, on je izvadio čekić iz svoje torbe i počeo njime da lupa po statui sa koje su mnogi delovi otpali. Prethodno je na njoj ispisao poruke kao što je „vreme je bilo 1989“.

Reporterka Bi-Bi-Sija Kejti Razal napravila je video-snimak i postavila pitanje da li je napad na skulpturu pravi način da se odgovori na Gilove „dobro poznate“ zločine. Policija i hitna pomoć pozvani su na mesta događaja oko 16.15 po lokalnom vremenu i pokušali su da ubede demonstranta da siđe sa platforme.

Dok je Gil, plodan umetnik, vajar i dizajner slova, bio voljen i poštovan kao umetnik u svoje vreme, biografija iz 1989, napisana skoro 50 godina nakon njegove smrti, otkrila je da je seksualno zlostavljao svoje starije ćerke, pa čak i svog psa, kao i da je imao incestuozne afere sa najmanje jednom od svojih sestara.

 

 

Ovo otkriće narušilo je njegovu reputaciju, iako mnogi nastavljaju da brane njegov rad na čisto umetničkoj osnovi.

Skulpture poput „Stanica puta" u Vestminsterskoj katedrali odolele se zahtevima da se uklone, uključujući i zahteve iznesene u kampanji Margaret Kenedi iz 1998. godine, koju je pokrenula grupa aktivista Ministara i sveštenstva koji su preživeli seksualno zlostavljanje. U to vreme Kenedi je osudila skulpture, navodeći da su „sve ruke koje su isklesale 'Stanice' bile ruke koje su zlostavljale". Gilovi radovi takođe uključuju niz religioznih dela.

Iako je bilo poziva Bi-Bi-Siju da ukloni statuu, emiter je do sada odbijao da to učini.

Napad na Gilovu statuu usledio je samo nedelju dana nakon što su četiri demonstranata oslobođena krivice zbog rušenja statue trgovca robljem iz 17. veka Edvarda Kolstona, koja se nekada nalazila u jugozapadnoj Engleskoj. Aktivisti su srušili statuu i otkotrljali je u reku tokom talasa protesta „Životi crnaca su bitni" u junu 2020. Iako su priznali da su rušili statuu, tvrdili su da njihovi postupci nisu zločinački jer je statua bila „grubo uvredljiva“ i predstavljala je „zločin iz mržnje“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike