Kina poručila G7: Prestanite da se mešate u naša unutrašnja pitanja

07.11.2022

12:14

0

"Narodna republika Kina je veoma nezadovoljna saopštenjem G7", poručio je zvaničnik

Kina poručila G7: Prestanite da se mešate u naša unutrašnja pitanja
Si Đinping - Copyright AP Photo/Ng Han Guan

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Žao Lijan pozvao je danas grupu G7 da prestane da se meša u unutrašnju politiku Kine.

- Stav Kine o Hongkongu, Sinđijangu i Tajvanu je jasan i dosledan. Takozvano zajedničko saopštenje ministara spoljnih poslova zemalja G7 ignoriše našu poziciju i objektivne podatke, zlobno i lažno optužuje Kinu i predstavlja mešanje u unutrašnje poslove naše zemlje - izjavio je Žao Lijan.

Prema njegovim rečima, Narodna republika Kina je veoma nezadovoljna ovim saopštenjem G7 i izražava svoje duboko neslaganje.

- Pozivamo države G7 da odbace hladnoratovski mentalitet i ideološke predrasude i prestanu da se mešaju u unutrašnja pitanja drugih zemalja, da prestanu se ponavljanjem laži i potpirivanjem regionalnih sukoba - rekao je Žao.

Ministri spoljnih poslova zemalja G7 uputili su zajedničko saopštenje sa sastanka u Nemačkoj prošle nedelje u kome su pozvali na mirno rešenje sporova u tajvanskom moreuzu i ponovo poručili Kini da se uzdrži od pretnji i eventualnog korišćenja sile.

U saopštenju G7 se navodi da su zemlje članice zabrinute zbog izveštaja o kršenju ljudskih prava u Kini, uključujući Sinđang i Tibet, kao i zbog kontinuiranog narušavanja prava Hongkonga, njegove slobode i autonomije.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike