Kina ne isključuje vojni sukob sa Tajvanom: Ne obećavamo da ćemo se uzdržati od upotrebe vojne sile!

26.10.2022

09:13

0

Posle novih turbulencija Peking je podvukao da je spreman na sve kako bi ponovo ovladao teritorijom koja je počela da igra opasne ratne igre šurujući sa Sjedinjenim Američkim Državama

Kina ne isključuje vojni sukob sa Tajvanom: Ne obećavamo da ćemo se uzdržati od upotrebe vojne sile!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kineske vlasti ne odbacuju mogućnost upotrebe vojne sile sa ciljem ponovnog ujedinjenja Tajvana sa Kinom, saopšteno je danas iz Kancelariji za poslove Tajvana.

- Ne obećavamo da ćemo se uzdržati od upotrebe vojne sile. Kina zadržava pravo da iskoristi sva neophodna sredstva - naglasio je predstavnik Kancelarije na konferenciji za novinare.

Zvaničnik je napomenuo i da je Peking posvećen mirnom ujedinjenju sa Tajvanom i da će ostati odan principu „jedna zemlja, dva sistema“.

- Kina ima nepromenljiv i jasan stav o Tajvanu - dodao je on.

Tajvanom upravlja lokalna administracija od 1949. godine, kada su preostale snage generala Čang Kaj Šeka (1887-1975) poražene u Kineskom građanskom ratu, nakon čega su našle utočište na tom ostrvu.

Tajvan je zadržao zastavu i nekoliko drugih simbola Republike Kine iz vremena koje je prethodilo dolasku komunista na vlast.

Prema zvaničnom stavu Kine, koji podržava većina zemalja, uključujući Rusiju, ostrvo Tajvan je jedna od kineskih provincija, navodi ruska agencija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike