Smrtonosna snežna oluja pogodila SAD: Obustavljene stotine letova, 900.000 potrošača ostalo bez struje, očekuje se -45 stepeni! (VIDEO/FOTO)

24.02.2023

06:15

0

Stotine škola u Mineapolisu otkazale su nastavu u četvrtak

Smrtonosna snežna oluja pogodila SAD: Obustavljene stotine letova, 900.000 potrošača ostalo bez struje, očekuje se -45 stepeni! (VIDEO/FOTO)
Copyright Printscreen Twitter/trafficbutter

Dugotrajna zimska oluja koja je usmrtila najmanje jednu osobu u SAD i ostavila bez struje stotine hiljada potrošača u gornjem srednjem zapadu nastavila je u četvrtak da hara regionom, rekli su prognostičari.

Skoro 900.000 potrošača ostalo je bez struje rano u četvrtak širom Ilinoisa, Indijane, Mičigena i Minesote, prema veb-sajtu "PowerOutage.us", koji prikuplja podatke od komunalnih preduzeća. Oko 793.000 tih prekida bilo je u Mičigenu, gde su se na drveću i dalekovodima nakupile značajne količine leda. U četvrtak popodne u državi su se očekivali udari vetra od 50 do 70 kilometara na čas, saopštila je Nacionalna meteorološka služba u Grand Rapidsu.

Meteorolozi predviđaju jake udare vetra čija će brzina dosegnuti 80 kilometara na sat, dok bi zbog hladnog vetra u nekim delovima SAD temperature mogle pasti i do -45 stepeni Celzijusa.

 

 

Oluja je usmrtila jednog dobrovoljca vatrogasca iz vatrogasne službe u Mičigenu u sredu uveče, navodi se u saopštenju kancelarije kancelarije okruga Van Bjuren. U saopštenju se ne navodi kako je vatrogasac poginuo, ali su lokalne novine javile da se to desilo zbog srušenog dalekovoda.

 

 

Nevreme je takođe uticalo na vazdušni saobraćaj. Do četvrtka ujutro oko 900 letova ka SAD i iz njih otkazano je, prema "FlightAvare", veb-stranici za praćenje letova.

Više od 130 letova je otkazano na aerodromu Međunarodnom aerodromu Mineapolis/Sent Pol, gde je palo skoro 18 centimetara snega otkako je oluja počela ove nedelje. U većini delova Minesote u četvrtak je do podneva pao oko metar snega.

 

 

Otkazivanje letova prijavljeno je i na aerodromima u Bostonu, Detroitu, Milvokiju, Portlandu, Oreoniku i Torontu.

Stotine škola u Mineapolisu otkazale su nastavu u četvrtak.

 

 

Upozorenje o zimskoj oluji bilo je na snazi za delove Mejna, Nju Hempšira, Njujorka i Vermonta. Meteorolozi su rekli da će se zimska oluja nastaviti u delovima regiona do sredine jutra.

Guvernerka Njujorka Keti Hočul rekla je u četvrtak ujutro da sneg i ledena kiša stvaraju opasne uslove na putevima u delovima države. U oblasti Bafalo meteorolozi su u četvrtak očekivali mešovite padavine sa akumulacijom snega do 8 centimetara i nagomilavanjem leda.

 

 

U Bafalu, koji se još oporavlja od decembarske mećave koja je ubila desetine ljudi, zvaničnici upozoravaju na nestanke struje. U četvrtak je bilo više od 22.000 restrikcija širom države.

Led i ledena kiša oborili su grane drveća, dalekovode i telefonske stubove, kaže Mark Polonkarz, izvršni direktor okruga Eri.

 

 

U Kaliforniji, Nacionalna meteorološka služba u Los Anđelesu izdala je upozorenje na zimsku oluju za planine Los Anđelesa, okruga Ventura i Santa Barbara do petka ujutru. Od petka do subote na snazi će biti upozorenje na mećavu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike