Vašington uporan u optužbama: SAD tvrde da Si Đinping nije znao za misiju „špijunskog" balona

10.02.2023

16:21

1

Kina tvrdi da letelica nije bila namenjena špijuniranju i da je to bio kineski civilni istraživački vazdušni brod koji je skrenuo sa kursa

Vašington uporan u optužbama: SAD tvrde da Si Đinping nije znao za misiju „špijunskog" balona
Ilustracija - Copyright Profimedia

Vašington veruje da je balon oboren iznad Atlantika u subotu deo opsežnog kineskog programa nadzora, ali da Si Đinping, najmoćniji kineski lider poslednjih decenija, možda nije znao za misiju.

Procena je saopštena američkim zakonodavcima na brifinzima u četvrtak, prema izveštavanju Si-En-Ena, i ako je tačna, mogla bi da ukaže na, kako kažu analitičari, značajan nedostatak koordinacije unutar kineskog sistema u teškom periodu odnosa Kine i SAD.

Alternativa u ovom scenariju, da je Si bio svestan da je balon poslat iznad Sjedinjenih Američkih Država uoči posete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Pekingu izazvala bi poseban niz zabrinutosti.

To bi moglo značiti da su Si i njegovi najviši savetnici potcenili potencijalnu težinu neuspešnosti misije i mogućnost da bi ona mogla da ugrozi Blinkenovu posetu, koja bi bila prva poseta najvišeg američkog diplomate od 2018. i koju je Peking pozdravio kao put ublažavanja zategnutih veza.

Kina sa svoje strane tvrdi da letelica nije bila namenjena špijuniranju i da je balon bio kineski civilni istraživački vazdušni brod koji je skrenuo sa kursa, odlučno poričući širi program nadzora.

Iako je Peking u saopštenju prošlog vikenda naizgled povezao uređaj sa „kompanijama“, a ne sa vladom ili vojskom, visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao je da SAD veruju da je balon bio deo „flote balona NRK razvijene za obavljanje nadzornih operacija“ i da se te aktivnosti „često preduzimaju po nalogu Narodnooslobodilačke armije“.

Brian Branch via AP
 

Zvaničnik je dodao da je Kina „ove balone za nadzor slala nad više od 40 zemalja na pet kontinenata", bez davanja više detalja.

Neobavešteni Si?

Bez obzira na to da li je balon bio civilni ili vojni, njegova lokacija iznad SAD postavlja pitanje koliko je Si svestan potencijalno osetljivih misija koje se preduzimaju pod njegovim nadzorom u okviru kineskog sistema koji se širi, ali odozgo nadole.

Ako je balon koji je prošao iznad SAD deo onoga što Vašington opisuje kao koordinisan i vojno povezan program nadzora, jedna od mogućnosti je, prema analitičarima, da je Si možda bio svestan programa, ali ne i njegovih svakodnevnih operacija, smatraju neki američki zvaničnici.

Bajdenovi zvaničnici izrazili su uverenje da ni više rukovodstvo Narodnooslobodilačke armije i Komunističke partije Kine, uključujući Sija, nisu znali za misiju balona iznad SAD i da Kina i dalje pokušava da otkrije kako se to dogodilo, rekao je za Si-En-En izvor upoznat sa brifingom Kongresa u četvrtak.

Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Si Đinping

Delovalo je da je kinesko ministarstvo spoljnih poslova zatečeno situacijom koja se odvijala tokom prošle nedelje, pa je objavilo svoje prvo objašnjenje incidenta više od 12 sati nakon što je Pentagon saopštio da prati sumnjivi balon za nadzor, navodi se u tekstu američkog medija.

Neki posmatrači elitne kineske politike i dalje su skeptični po pitanju ideje da Si nije znao za balon ili da bi niži zvaničnici sproveli takvu misiju koja bi mogla da utiče na odnose SAD i Kine bez njegovog znanja.

Peking je, sa svoje strane, optužio SAD da su „preterale" u svojoj odluci da obori balon u subotu, insistirajući da se on uglavnom bavio praćenjem vremenskih prilika.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike