SAD oborile „objekat na velikoj visini"! Detalje čuvaju u tajnosti

11.02.2023

10:30

0

Kirbi je opisao objekat kao „znatno manji od špijunskog balona” oborenog prošlog vikenda

SAD oborile „objekat na velikoj visini"! Detalje čuvaju u tajnosti
Copyright Profimedia

Borbeni avioni oborili su objekat u vazdušnom prostoru SAD u blizini Aljaske, za koji se smatra da je opasan za civilni vazdušni saobraćaj, saopštila je Bela kuća u petak popodne. Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi nije rekao o čemu se tačno radi. Saopštenje je izdato samo nekoliko dana nakon što je kineski „špijunski" balon oboren iznad Atlantika.

- Ministarstvo odbrane pratilo je objekat na velikoj visini iznad vazdušnog prostora Aljaske u poslednja 24 sata - rekao je Kirbi na brifingu u Beloj kući i dodao da je objekat leteo na visini 12 kilometara, kao i da je „predstavljao razumnu pretnju po bezbednost civilnih letova“.

Na preporuku Pentagona i iz „velikog opreza“ američki predsednik Džo Bajden je naredio da se objekat obori, rekao je Kirbi, navodeći da su krhotine pale u teritorijalne vode SAD.

Kirbi je opisao objekat kao „znatno manji od špijunskog balona” oborenog prošlog vikenda, rekavši da je „otprilike veličine malog automobila”.

General Patrik Rajder, portparol Pentagona, kasnije je rekao da „u ovom trenutku nema više detalja o objektu, uključujući bilo kakav opis njegovih sposobnosti, svrhe ili porekla“. Međutim, on ga je nazvao „balonom“.

Profimedia
 

Ovo saopštenje usledilo je nakon što se Bajden suočio sa kritikama zbog svog odgovora na kineski „špijunski" balon prošlog vikenda. Nakon što su civili primetili aerostat na nebu iznad Montane, Pentagon ga je proglasio za kinesko sredstvo za nadzor, ali nije hteo da ga obori sve dok nije prešao veći deo kontinentalnog dela SAD, navodeći potencijalni rizik za ljude na zemlji. F-22 je na kraju ispalio projektil na balon kod obale Južne Karoline, a mornarica je poslata da preuzme ostatke.

Peking je objasnio da je objekat bio civilni meteorološki balon na istraživačkoj misiji koji je skrenuo sa kursa zbog više sile. Nakon što je oboren, Kina je osudila „informacioni rat“ Vašingtona i zahtevala od SAD da vrate ostatke koji su kinesko vlasništvo.

Bajdenovi kritičari negodovali su što bilo potrebno nekoliko dana da se balon uništi, a za to vreme on je mogao da špijunira bilo šta, od telefonskih poziva Amerikanaca do silosa za nuklearne rakete.

Američki državni sekretar Antoni Blinken odložio je svoj planirani put u Peking zbog incidenta sa balonom, a Bela kuća je obećala da će uzvratiti na „kineski program nadzora“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike