Nevesta ISIS-a se pojavila u jutarnjem programu: Kaže da se kaje, ali joj niko ne veruje zbog mračne prošlosti (VIDEO)

16.09.2021

12:15 >> 11:06

0

Autor: M. J.

Šamima Begum se obratila vlasti i porekla bilo kakvu vezu sa terorizmom

Nevesta ISIS-a se pojavila u jutarnjem programu: Kaže da se kaje, ali joj niko ne veruje zbog mračne prošlosti (VIDEO)
Copyright YouTube/Printscreen/Good Morning Britain

Šamima Begum (22), iz Velike Britanije, otputovala je u februaru 2015. godine sa još dve školske drugarice u Siriju kako bi se priključila terorističkoj grupi Islamskoj državi.

Njoj je zabranjen ulazak u rodnu zemlju nakon što se udala za džihadistu. Međutim, ona je odlučila da umesto hidžaba nosi zapadnu odeću, prikaže sebe kao žrtvu i zamoli vlast da joj dozvoli da se vrati kući.

Pročitajte još

Snimila je video u sirijskom izbegličkom kampu u kojem se obraća vlasti i u kom poriče bilo kakvu vezu sa terorizmom.

Međutim, vlast Velike Britanije sumnja u njene tvrdnje i navodi kako je bila pripadnica terorističke grupe i da je čak viđena kako oblači bombaše samoubice u eksplozivne prsluke.

Begumi je u snimku, emitovanom u britanskom jutarnjem programu, ispričala kako su je džihadisti hipnotisali, kao i da bi sada “radije umrla” nego da se ponovo pridruži ISIS-u.

Ona je za “Good Morning Britain” rekla da je niko ne može mrzeti više nego što ona mrzi samu sebe zbog onoga što je uradila i sve što može da kaže jeste da joj je žao i da želi da joj daju samo jednu priliku.

– Jedini zločin koji sam počinila jeste to što sam bila dovoljno glupa da se pridružim ISIS-u – kazala je ona.

Takođe je uputila i direktnu poruku premijeru Velike Britanije Borisu Džonsonu.

– Očigledno se borite sa ekstremizmom i terorizmom u svojoj zemlji. Mogla bih da vam mnogo pomognem, jer očigledno ne znate šta radite – poručila je ona.

Profimedia

Njene drugarice iz Londona izjavile su da je Begumi nosila ISIS značku na blejzeru u nameri da regrutuje članove razreda u terorističku grupu zajedno sa svojim prijateljicama Amirom Abase i Kadidžom Sultanom.

Takođe, postoje tvrdnje da su obaveštajci rekli Džonsonu da je šila za džihadiste, kao i da je lečila povređene teroriste u bolnicama u Raki. Međutim, ona sve to demantuje.

– Spremna sam da se obratim sudu i suočim se sa ljudima koji su izneli ove tvrdnje, jer znam da u ISIS-u nisam radila ništa osim što sam bila majka i žena – izjavila je Begumi.

Ona je u februaru 2015. godine pobegla iz Velike Britanije sa još dve drugarice. Nakon deset dana od dolaska u Siriju udala se za Holanđanina koji je prešao u islam. Sa njim je dobila troje dece, ali nijedno nije preživelo.

Britansko državljanstvo joj je ukinuto 2019. godine, nakon što ju je pronašao novinar u jednom zatvoreničkom logoru. Iako je rođena i odrasla u Britaniji, njeno državljanstvo je ukinuto uz obrazloženje da može da se prijavi za državljanstvo Bangladeša, odakle su joj roditelji.

Jedni veruju da je njeno odbacivanje islamske odeće dokaz da se odrekla svoje prošlosti, dok drugi smatraju da je njena promena deo trika kojim želi da pridobije simpatije.

Pročitajte još

Sve u svemu, njen novi imidž pridobio je dosta pažnje i svi su se zainteresovali za njen život u sirijskom izbegličkom kampu Al Rodžu. Ona je među pedesetak britanskih žena i dece u kampu, u kome živi  oko 800 porodica.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike