Sada je i konačno: ISIS-ovoj nevesti ipak ukinuto britansko državljanstvo!

26.02.2021

11:59

0

Odluka vrhovnog suda Velike Britanije ključan je i kontroverzan slučaj za politiku ukidanja državljanstva Britancima koji su otišli da se pridruže ISIS-u

Sada je i konačno: ISIS-ovoj nevesti ipak ukinuto britansko državljanstvo!
Copyright Profimedia

Šamima Begum, devojka koja je pre šest godina pobegla iz Britanije kako bi se pridružila Islamskoj državi u Siriji, izgubila je britansko državljanstvo.

Odluka vrhovnog suda Velike Britanije ključan je i kontroverzan slučaj za politiku ukidanja državljanstva Britancima koji su otišli da se pridruže ISIS-u i koje su potom zarobile sirijske kurdske grupe.

Begum je imala 15 godina kada je sa dvoje prijatelja iz škole pobegla iz istočnog Londona u Siriju da bi se pridružila ISIS-u. Britansko državljanstvo joj je ukinuto 2019. godine nakon što ju je pronašao novinar u jednom zatvoreničkom logoru.

Iako je rođena i odrasla u Britaniji, njeno državljanstvo joj je ukinuto uz obrazloženje da može da se prijavi za državljanstvo Bangladeša odakle su joj roditelji.

Pročitajte još:

Begum se od tada borila da se odluka tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Sadžida Džavida ukine i da joj se dozvoli da se vrati u Britaniju.

Britanski zakon omogućava ministru da ukine britansko državljanstvo ako se proceni da je to odluka u korist opšteg dobra, ali državljanstvo ne može da se ukine osobama koje ne mogu da se prijave za neko drugo.

Begum se kao tinejdžerka udala sa ISIS borca i rodila mu troje dece koja su sva umrla. Kada je Islamska država u Siriji poražena, zarobili su je sirijski Kurdi 2019. i od tada je u zatvoru i uslovima koje je njen advokat opisao kao “užasne”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike