Bivši danski ministar optužen za odavanje državnih tajni zbog detalja koje je izneo o prisluškivanju Merkelove i drugih evropskih zvaničnika

22.02.2023

11:14

0

Frederiksen je potvrdio optužbe u objavi na Fejsbuku u utorak

Bivši danski ministar optužen za odavanje državnih tajni zbog detalja koje je izneo o prisluškivanju Merkelove i drugih evropskih zvaničnika
Copyright AP Photo/Virginia Mayo

Bivši danski ministar odbrane Klaus Hjort Frederiksen optužen je za odavanje državnih tajni nakon što je tvrdio da je vojna obaveštajna služba sarađivala sa Agencijom za nacionalnu bezbednost SAD (NSA) kako bi špijunirala brojne strane zvaničnike, među kojima je i bivša nemačka kancelarka Angela Merkel.

Frederiksen je potvrdio optužbe u objavi na Fejsbuku u utorak, rekavši da je optužen za „otkrivanje ili prenošenje državnih tajni“. On je, međutim, insistirao na svojoj nevinosti, tvrdeći da su optužbe politički motivisane.

- Poričem da sam prekoračio granice svoje dalekosežne slobode govora kao političara i nisam odavao navodne državne tajne. Taška. Zahtevaću suđenje sa porotom, jer je ovo politički slučaj - rekao je on.

Danski zvaničnici su odbili da navedu Frederiksena po imenu u raspravi o optužbama, a tužilac Jakob Berger Nilsen rekao je da slučaj „uključuje visoko poverljive informacije koje se ne mogu javno izneti“.

Iako detalji optužnice o državnim tajnama ostaju u tajnosti, nakon što se prošle godine suočio sa preliminarnim optužbama, Frederiksen je sugerisao da je slučaj povezan sa javnim komentarima koje je dao u vezi sa zajedničkim misijama nadzora u kojima su učestvovale Danska odbrambena obaveštajna služba i NSA.

24sedam/Goran Sivački
Angela Merkel

U više intervjua za medije 2020. i 2021, Frederiksen je rekao da je danska agencija pomogla NSA da prisluškuje visoke zvaničnike u Francuskoj, Nemačkoj, Norveškoj i Švedskoj, uključujući Merkelovu i nekoliko njenih političkih rivala.

Iako je učešće NSA u špijuniranju otkrio uzbunjivač Edvard Snouden, koji je objavio ogromnu količinu poverljivih dokumenata dok je radio kao privatni izvođač 2013, uloga Danske je izašla na videlo tek u kasnijim medijskim izveštajima, koji su citirali poverljivu dansku obavještajnu analizu nakon otkrića Snoudena.

Frederiksen je bio ministar odbrane između 2016. i 2019. godine, a kasnije je ušao u politiku pod Danskom Liberalnom partijom. On se, međutim, prošle godine povukao iz javnog života, što znači da mu je istekao poslanički imunitet i da sada može biti krivično gonjen.

Nije određen datum suđenja bivšem zvaničniku, kome preti kazna do 12 godina zatvora ukoliko bude osuđen.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike