Kanali u Veneciji presušili: Voda se povukla, gondole stoje nasukane, jezivi prizori obilaze svet (VIDEO/FOTO)

21.02.2023

15:12

0

Suva zima usledila je posle izuzetne suše prošle godine zbog koje je Italija proglasila vanredno stanje

Kanali u Veneciji presušili: Voda se povukla, gondole stoje nasukane, jezivi prizori obilaze svet (VIDEO/FOTO)
Copyright AP Photo/Luigi Costantini

Velike oseke poslednjih dana ugrožavaju nivoe vode u 150 kanala u Veneciji, zaustavljaju vodene taksije i gondole i otežavaju posao gradskih službi hitne pomoći koje se zavise od čamaca.

Dok meteorološki stručnjaci kažu da izuzetno mali protoci vode nisu direktna posledica suše koja je pogodila region u poslednjih nekoliko meseci, nedostatak kiše je pogoršao situaciju plime i oseke, a očekuje se da će nivoi vode u kanalima porasti u utorak, saopštio je prognostički centar "Centro Maree".

Italija, kao i druge evropske zemlje, suočava se sa novim naletom suše nakon što je opasno suvo leto dovelo do vanredne situacije u zemlji. Reke poput Po i jezera, uključujući jezero Komo, zabeležili su neobično niske nivoe vode, prema ekološkoj grupi "Legambiente".

Merenja plime i oseke u Veneciji prošlog vikenda utvrdilo je da su one više od pola metra ispod normalnog nivoa, a neke lokacije su nekoliko sati bile potpuno nepristupačne za plovila, uključujući i čamce hitne pomoći.

Na fotografijama i snimcima vide se gondole koje su nasukane i koje su ostale na dnu kanala koji su puni đubreta i blata.

Venecija je poznatija po svojim ponekad štetnim plimama, koje su postale sve češće poslednjih godina. Najgori talas plime u više od 50 godina dogodio se 2019. godine, uzrokujući štetu od oko milijardu evra. Grad je potom započeo rad na svom projektu protiv poplava MOSE, za koji se očekuje da će biti završen do kraja 2023.

Suva zima usledila je posle izuzetne suše prošle godine zbog koje je Italija proglasila vanredno stanje za kritična poljoprivredna područja oko reke Po.

Masline su uvele i polovina vode je isparila u nekim hidroenergetskim rezervoarima.

Dok su se delovi Italije od tada oporavili, delovi na severu i dalje se suočavaju sa sušom, imaju malo kiše i suvo zemljišta, prema Evropskoj opservatoriji za sušu.

Po, najduža reka u Italiji koja teče od Alpa na severozapadu do Jadrana, ima samo trećinu vode u odnosu na nivo koji je normalan za ovo doba godine, saopštila je u ponedeljak ekološka grupa "Legambiente".

Anticiklon je dominirao vremenskim prilikama u zapadnoj Evropi poslednjih 15 dana, donoseći blage temperature koje se uobičajeno viđaju u kasno proleće.

Međutim, prognostičari očekuju preko potrebnu kišu i sneg na Alpima u narednim danima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike