Evropa se zagreva brže nego bilo koji drugi region na svetu

02.11.2022

20:27

0

Ovo leto bilo je najtoplije leto u Evropi ikada zabeleženo

Evropa se zagreva brže nego bilo koji drugi region na svetu
Vrućina - Copyright AP Photo/Michel Spingler

Evropa se ove godine suočila s ekstremnim vremenskim uslovima koji su doneli visoke temperature, razornu sušu i šumske požare. 

Novi izveštaj Svetske meteorološke organizacije UN pokazuje koji je glavni razlog takvog vremena u Evropi, piše CBS.

Kontinent sada doživljava najgore i najbrže zagrevanje od bilo kog drugog regiona na Zemlji, pokazuju novi podaci. Utvrđeno je da su se temperature u Evropi u poslednjih 30 godina više nego udvostručile od globalnog proseka.

Od 1991. do 2021. Evropa je zabeležila prosečno povećanje od oko 0.5 stepeni svake decenije. Od 1981. Zemlja se zagreva za oko 0.18 stepeni po deceniji, a to otopljenje ima posledice.

Najtoplije leto u Evropi

Ovo leto bilo je najtoplije leto u Evropi ikada zabeleženo s temperaturama koje su od juna do avgusta bile 0.4 stepeni više od prošlogodišnjih.

AP Photo/Paul White
 

U izveštaju se navodi da su se od 1997. do 2021, kao rezultat zagrevanja u Evropi, alpski lednici smanjili za 30 metara. Ledeni pokrivač Grenlanda takođe nastavlja da se topi, a prošle godine jedna studija upozorila da će se zato nivo mora podići za najmanje 25 centimetara.

U izveštaju se navodi da su prošle godine poplave i oluje uzrokovale stotine smrtnih slučajeva. Navodi se da su te vremenske neprilike uticale na više od pola miliona ljudi i uzrokovale oko 50 milijardi dolara ekonomske štete. 

Sve se to dogodilo uprkos tome što je Evropa predvodnik u naporima za ublažavanje klimatskih promena.

Evropska unija smanjila je emisije štetnih gasova, što je primarni pokretač klimatskih promena, za 31 posto između 1990. i 2020, a zemlje članice imaju za cilj neto smanjenje od 55 posto do 2030.

Prema grupi za analizu politike "Carnegie Europe", EU je "preduzela konkretnije korake od mnogih drugih zemalja i regija prema planiranoj tranziciji nove klime, ali ti koraci nisu bez grešaka".

- Evropa predstavlja živu sliku sveta koji se zagreva i podseća nas da čak ni dobro pripremljena društva nisu sigurna od uticaja ekstremnih vremenskih događaja. Ove godine, kao i 2021, veliki delovi Evrope bili su pogođeni opsežnim toplotnim talasima i sušom, raspirujući šumske požare. U 2021. obilne poplave uzrokovale su smrt i razaranje - rekao je glavni sekretar WMO-a Peteri Talas.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth
London

Međuvladin panel za klimatske promene UN izrazio je veliko uverenje da će se vremenske, klimatske i katastrofe povezane s vodom samo pogoršati. Čak i kad bi svet brzo delovao kako bi rešio pitanje globalnog zagrevanja, temperature će nastaviti da rastu u svim evropskim područjima brzinom koja premašuje globalne prosečne promene temperature, što dodatno pogoršava situaciju.

Još ima nade

Uticaji promenljive klime uticaće na ljude na individualnom nivou s obzirom na to da ekstremni klimatski događaji izazivaju bolesti i probleme mentalnog zdravlja i pogoršavaju osetljivost na toplotu. Zagađenje vazduha, koje se u prošlosti povezivalo sa sagorevanjem fosilnih goriva, doprinelo je oko pola miliona preuranjenih smrti u Evropi, od kojih su mnogi mogli biti sprečeni smanjenim emisijama ugljenika.

Ipak, Karlo Buontempo, direktor Službe za klimatske promene EU "Kopernikus", rekao je da novi zapanjujući podaci ne znače da je sva nada izgubljena ili da bi svet trebalo da prekine svoju borbu protiv globalnog zagrevanja.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth
 

- Evropsko društvo je ranjivo na klimatske varijabilnosti i promene, ali Evropa je takođe na čelu međunarodnih napora za ublažavanje klimatskih promena i razvoja inovativnih rešenja za prilagođavanje novoj klimi s kojom će Evropljani morati da žive. Kako rizici i uticaj klimatskih promena postaju sve očigledniji u svakodnevnom životu, potreba i apetit za klimatskom inteligencijom rastu - rekao je Buontempo.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike