Neće biti ni zimovanja zbog vrućina? Alpima ponestaje snega, mnoga skijališta su zatvorila vrata (FOTO)

10.01.2023

08:19

0

Autor: N. Pavlović

Ovi problemi će se samo pogoršati dokle god se klima bude zagrevala

Neće biti ni zimovanja zbog vrućina? Alpima ponestaje snega, mnoga skijališta su zatvorila vrata (FOTO)
Prizor u Austriji - Copyright AP Photo/Matthias Schrader, File

Rekordno topla zima u Evropi je zatvorila i skijališta, koja su bila primorana da otvore svoje letnje trase, jer snega gotovo da nema od francuskog Šamonija do Insbruka u Austriji.

Osam evropskih zemalja je zabeležilo najtopljiji januarski dan otkad je merenja, a temperature su u delovima Švajcarske i južne Nemačke prelazile 20 stepeni. 90 mernih stanica u Francuskoj je postavilo nove temperaturne rekorde.

Švajcarski državni servis "Meteosvis" saopštio je da su se na severnoj strani Alpa stvorili uslovi kakvi vladaju u junu.

AP Photo/Alessandro Trovati, File
Nemački Garmiš Partehkirhen

 

Iz odmarališta Adelboden, gde se tokom vikenda održao Svetski kup u skijanju, saopštili su da se ovogodišnje takmičenje u potpunosti odigralo na veštačkom snegu jer su temperature bile iznad nule čak i na 2.000 metara visine.

- Klima se menja, ali šta da radimo? Da li da prestanemo da živimo? Sve je teško, ne samo pripremanje ski staza - napomenuo je direktor Toni Hadi.

Visina uopšte ne garantuje "imunitet". U odmaralištu Splugen, na istoku Švajcarske, dugo su smatrali da će snega uvek biti na 1.500 metara, ali su nedavno zatvorili sve svoje ski-padine, dugačke 30 kilometara, do daljeg. Kako su istakli, snega nema, ali zato ima jakih kiša i visokih temperatura.

AP Photo/Armin Durgut, File
Bjelašnica

Haše Bernet, rukovodilac skijaškog lifta, objasnio je da je sneg prevlažan, kao u proleće.

- Za skijanje sneg mora da bude čvrst, ovde jednostavno ima mnogo vode - rekao je.

Traže se alternative

Meterološka služba Francuske, "Meteo Frans", navela je da se 2022. završila sa veoma toplim vremenom kakvo nije zabeleženo u to doba godine. Snežne padavine su bile skoro normalne u južnim Alpima i na visinama na severu, ali ga je bilo malo ispod 2.200 metara i na Pirinejima.

- Sezona je dobro počela, sa hladnim talasom sredinom decembra koji je obezbedio sneg za skoro svakoga. Međutim, pre dve nedelje je bilo kiše i viših temperatura, tako da su staze morale da se zatvore - rekao je Loren Rejno iz organizacije koja predstavlja ski-liftove DSF.

Tokom novogodišnjih praznika je samo polovina francuskih skijališta bila otvorena.

Rizortovi na višim nadmorskim visinama, poput "Les Deux Alpes", gde je 70 odsto staza iznad 2.000 metara, imaju dovoljno snega i bili su potpuno popunjeni tokom Božića i Nove godine. Ali, onima u nižim predelima preti propast sezone kao i sumorna budućnost.

Pojedini se muče da skijašima ponude alternative, otvarajući letnje pešačke staze, nudeći vožnje konjskim zapregama ili dvorce na naduvavanje za decu.

AP Photo/Laurent Cipriani, File
Francuski Alpi

U oblasti Port de Soleil gondola je otvorena za bicikliste. Kako kažu, može se skijati ujutru, a voziti biciklom uveče.

Na 1.200 metara visine, u Kombluu nije bilo skijanja od 24. decembra, a skijalište u čitavom Port du Mon Blanu ostaje zatvoreno.

- U ovom selu sam 20 godina i ovo je prvi put da sam u ovo doba godine video tako malo snega - rekao je Patris Blank iz turističke kancelarije u Prazu.

Radikalne promene u zimskom turizmu

Kako prenosi Gardijan, nisu sva skijaška odmarališta u Evropi pogođena ovim problemom, a snega ima na Dolomitima u Italiji, južno od Švajcarskih Alpa. Međutim, stručnjaci upozoravaju da su vrućina i nedostatak snega znak vremena koje dolazi, a globalno zagrevanje će radikalno promeniti i zimski turizam.

Veštački sneg ne može da ponudi veliko olakšanje - nedavna studija Univerziteta u Bazelu je izračunala da bi potrošnja vode, u odmaralištima koje koriste topove za sneg, porasla 80 odsto što za mnoge nije održivo, ali ni prihvatljivo.

Vim Tijeri, profesor klimatskih nauka na Univerzitetu u Briselu, rekao je da do kraja veka "skijanja na Alpima, kakvo smo poznavali, neće biti. Ovi problemi će se samo pogoršati... dokle god se klima bude zagrevala".

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike