Avion se srušio na aktivni vulkan: Letelica potpuno uništena, traga se za preživelima! (VIDEO/FOTO)

21.02.2023

16:21

0

Potraga traje već tri dana

Avion se srušio na aktivni vulkan: Letelica potpuno uništena, traga se za preživelima! (VIDEO/FOTO)
Copyright Profimedia

Filipinski spasioci pretražuju padine aktivnog vulkana u potrazi za preživelima nakon što se mali avion srušio u blizini kratera.

Potraga na vulkanu Majon u utorak je ušla u treći dan, a helikopteri, alpinisti i psi tragači raspoređeni su do olupine.

Među nestalima su dva Filipinca koja su bila deo posade i dva Australijanca, koji su bili konsultanti geotermalne firme.

Loše vreme je usporilo potragu otkako je avion pronađen u nedelju.

Lokalne vlasti su označile rizike oko Majona, koji je poslednji put eruptirao 2018. Radijus od 4 kilometra oko njega proglašen je trajnom opasnom zonom od klizišta i kamenja.

 

 

Obilne kiše su u prošlosti spirale vulkanske ostatke, izazivajući klizišta i bujične poplave. Najnoviji incident dogodio se 2020. godine, kada je supertajfun Goni, lokalno poznat kao Roli, udario na obalu Pacifika na Filipinima.

Sedrik Daep, koji vodi potragu, rekao je u utorak lokalnom radiju DZGB da se guverner provincije nada da će pronaći preživele.

Avion Cesna 340 nestao je ubrzo nakon što je u subotu poleteo za Manilu sa lokalnog aerodroma nekoliko kilometara od Majona.

Vlasti su saopštile da je letelica viđena 300 do 350 metara od kratera.

Pre manje od mesec dana na Filipinima je nestao još jedan avion Cesne. Prvi je nestao sa radara 24. januara i nije pronađen.

Cesne se obično koriste u naciji arhipelaga za putovanje između ostrva i obuku pilota.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike