Izrael gađao Damask, meta Iranska revolucionarna grada: Ima mrtvih i ranjenih civila?! (FOTO/VIDEO)

19.02.2023

06:50 >> 12:03

0

Policijski zvaničnik rekao je državnim medijima da ima nekoliko ubijenih i ranjenih, a izraelski portparol vojske je odbio da komentariše

Izrael gađao Damask, meta Iranska revolucionarna grada: Ima mrtvih i ranjenih civila?! (FOTO/VIDEO)
Copyright AP Photo/Omar Sanadiki

Izraelski borbeni avioni F-16I Sufa kasno sinoć napali su Damask. Meta napada bio je aerodrom u sirijskoj prestonici, kao i kako je navedeno lokacije na kojima borave pripadnici iranske revolucionarne garde.

Izraelska raketa pogodila je rano jutros zgradu u centralnom delu Damaska, u blizini velikog bezbednosnog kompleksa blizu iranskih objekata, rekli su očevidac i jedan zvaničnik, a Rojters prenosi da je u napadu ubijeno i ranjeno nekoliko ljudi.

Citirajući vojne izvore, državni mediji su saopštili da je Izrael gađao nekoliko oblasti u glavnom gradu Sirije rano jutros, a u napadu je ubijeno pet civila, dok je 15 ranjeno.

 

 

U napadu je oštećeno nekoliko stambenih zgrada u gusto naseljenom delu blizu trga Omajad u najužem centru grada, gde se nalaze višespratnice u kojima su smeštene bezbednosne službe i stambene zgrade, preneo je Rojters.

Policijski zvaničnik rekao je državnim medijima da ima nekoliko ubijenih i ranjenih, a izraelski portparol vojske je odbio da komentariše.

 

Netanijahu: Iran odgovoran za napad na tanker u Persijskom zalivu

Danas se oglasio i premijer Izraela Benjamin Netanijahu. On je izjavio na redovnom zasedanju kabineta da je Iran odgovoran za napad na tanker za prevoz nafte prošle nedelje u Persijskom zalivu i da je Teheran tim napadom "narušio međunarodnu slobodu plovidbe". Kapetan napadnutog broda "Kampo skver", koji je plovio pod zastavom Liberije, u subotu je potvrdio da je tanker neznatno oštećen u napadu koji se odigrao 10. februara, prenosi Rojters.

Prema databazi brodova, ovaj tanker pripada kompaniji "Marina Zodijak" koju kontroliše izraelski magnat Ejal Ofer. Tanker je plovio Arapskim morem, a napadnut je iz vazduha. Britanska kompanija za bezbednost na moru "Ambrej Intelidžens" saopštila je da su dronovi napali dva tankera i teretni brod u Arapskom moru i procenila da Teheran stoji iza ovih napada.

Dva napadnuta broda su u vlastništvu Izraela, a jedan u vlasništvu Ujedinjenih Arapskih Emirata, dodala je britanska kompanija. Iran nije komentarisao ovaj incident, a proteklih godina je odbacivao optužbe da stoji iza sličnih napada.

U više od 10 godina, Izrael je izvodio vazdušne napade tokom transfera oružja za koje sumnja da je iranskog porekla.

 

 

Izraelski zvaničnici su retko preuzimali odgovornost, kako navodi Rojters, za "određene operacije". Zapadne obaveštajne službe tvrde da je Iran povećao svoje prisustvo u Siriji prethodnih godina i ima uporište u većini oblasti koje kontroliše sirijska država, sa nekoliko hiljada članova milicije i paravojnih grupa pod svojom komandom.

Izrael je prethodnih meseci intenzivirao napade na sirijske aerodrome i vazdušne baze kako bi onemogućili isporuku oružja saveznicima u Siriji i Libanu, uključujući i libanski Hezbolah, koji podržava Iran.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike