Kim Džong Un opet pokazuje mišiće: Potvrdili da su lansirali raketu ka Japanu, projektil leteo 989 kilometara na sat

19.02.2023

06:23

0

Japanske i južnokorejske vlasti saopštile su ranije u subotu da je Severna Koreja ispalila balističku raketu

Kim Džong Un opet pokazuje mišiće: Potvrdili da su lansirali raketu ka Japanu, projektil leteo 989 kilometara na sat
Copyright Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon)

Severna Koreja potvrdila je u subotu uveče da je prethodnog dana testirala interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) u vežbi "iznenadnog lansiranja", sa ciljem da se potvrdi pouzdanost oružja, prenosi Rojters pozivajući se na severnokorejske državne medije.

Državna novinska agencija KCNA izvestila je da je projektil leteo 989 kilometara.

Japanske i južnokorejske vlasti saopštile su ranije u subotu da je Severna Koreja ispalila balističku raketu, koja je pala u Japansko more.

Ministarstvo odbrane Japana saopštilo je da je raketa ispaljena u 5.21, a japanski premijer Fumio Kišida rekao je da se veruje da je projektil pao u ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana. 

Premijer je odmah naložio zvaničnicima da brzo pruže potrebne informacije javnosti i osiguraju bezbednost aviona i brodova u toj oblasti.

Kimova sestra: Severnokorejske balističke rakete neće biti uperene ka Seulu

Severnokorejske interkontinentalne balističke rakete neće biti uperene ka Seulu, a Severna Koreja ne namerava da ima bilo šta sa Južnom Korejom, rekla je danas zamenica šefa Odeljenja za javnost i informisanje Radničke partije Koreje Kim Jo Džong.

- Interkontinentale rakete neće biti uperene ka Seulu. Apsolutno nemamo nameru da imamo ikakva posla sa Južnom Korejom - ističe se u saopštenju Kim Jo Džong, koja je sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

Kako je prenela severnokorejska agencija KCNA, ona je uputila "poslednje upozorenje Seulu i Vašingtonu". "Pratimo svaku akciju naših neprijatelja i odgovorićemo snažno na svaki neprijateljski čin", navela je Kim Jo Džong u saopštenju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike