Ruske snage izvele napad na ukrajinsku vojnu bazu; Makron i Zelenski razgovarali o mirovnom predlogu u 10 tačaka

19.02.2023

23:30 >> 23:32

0

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

Ruske snage izvele napad na ukrajinsku vojnu bazu; Makron i Zelenski razgovarali o mirovnom predlogu u 10 tačaka
Sukob Rusije i Ukrajine - Copyright AP Photo/David Goldman/Kostiantyn Liberov Profimedia

 

Sukob u Ukrajini je ušao u 361. dan.

Najteže borbe vode se kod Bahmuta i Zaporožja.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski upozorio je Ukrajince da je još rano proglasiti pobedu na "energetskom frontu“, iako se uspešno obnavljaju sistemi za proizvodnju struje.

Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je da je Kijevu hitno potrebno zapadno oružje. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, s druge strane, istakao je da su američki zvaničnici priznali da stoje iza eksplozija na Severnom toku.

Najvažnije činjenice

U toku je 361. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina provodi zimu bez struje

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Rusi se osvetili za napad u Makejevki, pa su u Kramatorsku likvidirali 600 ukrajinskih vojnika

- Evropska unija uvela devet paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

00.00 - Laku noć, čitamo se sutra!

Najnovije informacije iz Ukrajine pratite sa nama i sutra. Hvala na pažnji. Laku noć!

23.58 - Ruski poslanik: Borelj faktički priznao da je EU uvučena u sukob sa Rusijom


Šef evropske diplomatije Žozep Borelj priznao je da je Evropska unija uvučena u sukob sa Rusijom, a takođe je unapred podelio odgovornost za budući poraz Kijeva, smatra predsedavajući Odbora za međunarodne poslove Državne dume Leonid Slucki.

- Borelj je, zapravo, nakon (nemačke ministarke spoljnih poslova Analene)Berbok, priznao da je EU uvučena do grla u oružani sukob sa Rusijom, a takođe je unapred podelio odgovornost za budući vojni poraz Kijeva i faktički legalizovao širenje neonacizma na evropskom prostoru - napisao je Slucki na svom Telegramu.
 

23.17 - Makron i Zelenski razgovarali o mirovnom predlogu u 10 tačaka

Uoči godišnjice izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba, francuski predsednik Emanuel Makron i njegov kolega ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarali su danas telefonom o mogućem mirovnom planu i aktuelnoj situaciji, saopšteno je iz Jelisejske palate.

Tema razgovora dvojice lidera bila je i Minhenska bezbednosna konferencija na kojoj su se lideri zapadnih zemalja obavezali da će osnažiti podršku Ukrajini u borbi protiv ruskih snaga, prenosi Rojters.

AP Photo/Adam Schreck
 

Tokom svog redovnog noćnog obraćanja naciji, Zelenski je rekao da se zahvalio francuskom predsedniku "zato što je razumeo potrebu Ukrajine da se ne sme izgubiti ni jedna prilika, ni jedna nedelja za odbranu od ruske agresije".

- Razgovarali smo o važnim odlukama koje smo planirali za narednu nedelju u kojoj se navršava cela godina našeg otpora - rekao je Zelenski.

22.33 - Poginula devojčica (12) u ukrajinskom granatiranju

Dvanaestogodišnja devojčica poginula je tokom granatiranja sa ukrajinske strane sela Nova Tavolžanka, Šebekinski okrug, Belgorodska oblast, rekao je guverner Vjačeslav Gladkov. Ranije je izvestio da je tokom granatiranja ubijena devojka.

- Utvrđen je identitet preminule devojčice - Vasilisa, 12 godina. U trenutku granatiranja razgovarala je sa ocem telefonom, granata je eksplodirala iza nje  - napisao je guverner.

22.30 - Ruske snage izvele napad u Avdejevki

Vazdušno-kosmičke snage Rusije izvele su večeras seriju napada na privremenu bazu ukrajinske vojske u Avdejevki.

Avijacija je koristila bombe FAB-500.

Napad je snimljen uz pomoć savremenog ruskog optičko-elektronskog izviđačkog kompleksa „Ironija“.

21.55 - Zelenski: Ukrajinske snage neće braniti Bahmut po svaku cenu

Ukrajinske snage ne nameravaju da brane Bahmut (Artjomovsk) po svaku cenu i do poslednjeg vojnika, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.
 

21.21 - Makron: Pariz će podržati mirovni plan Kijeva

Francuski predsednik Emanuel Makron uverio je ukrajinskog kolegu Vladimira Zelenskog tokom telefonskog razgovora da će Pariz podržati mirovni plan Kijeva na međunarodnoj sceni, prenosi agencija Frans pres, pozivajući se na informacije iz Jelisejske palate.

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert


- Makron je ponovo potvrdio svoju posvećenost mirovnom planu od 10 tačaka koji je predložio Zelenski i uverio ga da će podržati ovaj plan na međunarodnoj sceni na budućim diplomatskim sastancima - navodi se u saopštenju.

Tokom telefonskog razgovora Zelenski i Makron su razgovarali i o potrebama za povećanjem vojne podrške Ukrajini, za koju su se izjasnili lideri EU i NATO-a tokom Minhenske bezbednosne konferencije, dodaje se u saopštenju.

19.30 - Jedna osoba poginula je u današnjem granatiranju Vorošilovskog okruga u Donjecku, dok je ranjeno 11, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

18.46 - Zelenski uveo nove sankcije građanima Rusije

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je ukaz kojim stupa na snagu odluka Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine da se uvedu sankcije protiv 333 državljanina Rusije, uključujući finansijere, bankare, među kojima i najviše rukovodstvo „Alfa banke“.

Na spisku se nalaze menadžeri „Alfa banke“ Vladimir Sokolov, Aleksej Čuhlov, Ivan Pjatkov i Vladimir Voejkov, kao i biznismen Oleg Sisujev.

Profimedia/Ukrainian Press Office/SIPA


Zelenski je takođe uveo i sankcije Moskovskoj berzi.

Sankcije se uvode na period od 10 godina. Njima se, između ostalog, predviđa blokada imovine, ograničenje ili potpuni prekid trgovinskih operacija, zabrana učešća u privatizaciji i zakup državne imovine.

17.30 - Rusija će od UN tražiti da istraži sabotažu Severnog toka 1 i 2


Specijalni predstavik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je danas da će ruska strana pozvati sve relevantne strukture UN da istraže sabotažu Severnog toka.

- Želimo i radićemo na tome da se istraga o ovom slučaju sprovede, ako se već ne sprovodi na nacionalnom nivou. Jer, ono što se tamo dešava nije istraga, nego imitacija istrage, kao što smo ranije rekli. Pozvaćemo sve relevantnte strukture da se pozabave ovime' - rekao je Nebenzja, prenosi TAS S.

AP Photo/Seth Wenig


On je istakao da UN imaju kapaciteta da stvore mehanizme za istragu incidenata poput sabotaže na Severnom toku.

17.17 - Nove sankcije SAD protiv Rusije odnosiće se na energetski sektor i vojno-industrijski kompleks, piše agencija Blumberg.

15.55 - Borelj: Ukrajina je član evropske porodice, ali neće postati članica EU preko noći

Ukrajina je član evropske porodice, ali članstvo u Evropskoj uniji ne može da se desi preko noći, izjavio je šev evropske diplomatije Žozep Borelj na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

AP Photo/Virginia Mayo
 


„Ukrajina je član evropske porodice“, rekao je Borelj i dodao da će „budućnost Ukrajine biti u Evropskoj uniji“.

Prema njegovim rečima, evropski lideri već su navodili da će „Ukrajina i Moldavija, a kasnije i Gruzija biti članice Evropske unije i proces je otvoren“.

14.15- Italijanska premijerka sutra u Kijevu

Italijanska premijerka Đorđa Meloni otputovaće sutra u Kijev gde će se sastati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, javio je Rojters.

Meloni, koja je preuzela dužnost u oktobru, rekla je da planira da poseti Kijev pre godišnjice ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Uprkos trvenjima po tom pitanju u okviru njene desničarske koalicije i podeljenog javnog mnjenja, Meloni nepokolebljivi pristalica Ukrajine. Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni, lider konzervativne partije „Napred Italijo“ (Forza Italia), koja je deo vladajuće koalicije, prošle nedelje je rekao da ne bi išao na sastanak sa Zelenskim da je i dalje šef vlade, zato što, kako je naveo, krivi ukrajinskog predsednika za rat sa Rusijom.

Ministar spoljnih poslova italije Antonio Tajani, jedan od osnivača Berluskonijeve stranke, rekao je juče da se sastao sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom na marginama Minhenske bezbednosne konferencije i da mu je tokom susreta potvrdio podršku Italije Kijevu. Italija i Francuska su nedavno okončale pregovore o isporuci naprednog sistema protivvazdušne odbrane Kijevu na proleće.

13.00 - Ukrajina: Rusija izgubila 143.000 vojnika od početka rata

Rusija je pretrpela skoro 143.000 žrtava od početka rata u Ukrajini, navodi ukrajinska vojska.

U najnovijem ažuriranju ukrajinskog Ministarstva odbrane navodi se da je broj žrtava na ruskoj strani dostigao 142.860, što je za 590 više nego juče.

 

 

Takođe se navodi da je uništeno 3.310 t enkova i 6.545 borbenih oklopnih vozila.

 

11:20  - Šef IEA upozorio na moguće nestašice energenata sledeće zime

Šef Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Fatih Birol upozorio je na moguće nestašice energenata sledeće zime, pošto relativno malo prirodnog tečnog gasa (LNG) stiže na tržište, dok će kineska potrošnja porasti ove godine.

Birol je rekao za Rojters da su evropske vlade donele brojne dobre odluke prošle godine kako bi obezbedile energetske zalihe, kao što je pravljenje novih LNG terminala koji su zamenili isporuke ruskog gasa putem gasovoda.

Kazao je da se evropskim zemljama "posrećilo" jer je blaga zima ublažila potrošnju, dok je "ekonomska slabost" u Kini dovela do prvog pada u potrošnji u prethodnih 40 godina u toj zemlji.

"Ukoliko ne bude nekih iznenađenja, u finišu ove zime prolazimo možda sa nekom modricom tu i tamo. Međutim, pitanje je šta će se dešavati sledeće zime", rekao je Birol na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

On očekuje dodatne 23 milijarde kubnih metara LNG ove godine, navodeći da će samo sa malim jačanjem ekonomije Kina verovatno "progutati" 80 odsto dodatnog gasa kako se ublažavaju antikovid mere.

"Iako imamo dovoljno LNG terminala, možda nema dovoljno gasa da se uveze i stoga naredna zima neće biti laka za Evropu. Nije vreme za opuštanje, nije vreme za slavlje", rekao je on.

11.00- Šef milicije Luganska: Na frontu sada manje "vagnerovaca", više ruskih boraca

Istočni ukrajinski regioni Lugansk i Harkov suočili su se sa novim napadima sa ruske strane, uz pomoć novih boraca za koje deluje da su zamenili pripadnike Vagnera, saopštili su lokalni ukrajinski vojni lideri.

-Broj 'vagnerovaca' se drastično smanjio ovih dana, u poređenju sa onim što smo videli prethodnih meseci. Najverovatnije su ubijeni u sektorima Bahmut i Soledar", rekao je šef regionalne milicije Luganska Serhij Hajdaj, prenosi "CNN".

On je dodao da je istočni grad Kreminja jedna od oblasti gde se vode najveće borbe, ističući da je "sveukupna situacija teška, ali potpuno pod kontrolom".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da izjave podsekretarke za politička pitanja Stejt departmenta Viktorije Nuland, još jednom pokazuju na ulogu Vašingtona kao najvećeg uzročnika međunarodnih tenzija.

-Nuland je deo šire grupe najvatrenijih 'jastrebova' u američkoj politici. Upoznati smo sa ovakvim pogledom, to pokazuje do koje mere se razlikujemo. Takođe, ovo pokazuje ulogu SAD kao glavnog izvora međunarodnih sukoba - rekao je Peskov, prenosi TAS S.

Nuland je juče rekla da SAD podržavaju napade Ukrajine na vojne objekte na Krimu i da su to su legitimni ciljevi.

-Ukrajina neće biti bezbedna ako Krim ne bude demilitarizovan", rekla je Nuland.

Rusija je danas osudila izjave predsednika Francuske Emanuela Makrona o porazu Rusije, rekavši da se Moskva i dalje seća sudbine Napoleona Bonaparte i optužila ga za "dvoličnu 

7.33 - Vašington razgovarao sa Maskom o korišćenju satelita Starlink u Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio je da su predstavnici američke vlade razgovorala sa milijarderom Ilonom Maskom o korišćenju satelita Starlink u Ukrajini.

Upitan tokom intervjua za TV mrežu NBC Njuz, koji bi danas trebalo da bude emitovan, da li su SAD zamolile Maska da ukrajinskoj vojsci ne ograničava usluge Starlinka, Blinken je odgovorio: "Ne mogu da podelim s vama sadržaj nijednog razgovora, ali mogu da kažem da smo razgovarali".

Maskova kompanija Spejs Iks saopštila je ovog meseca da je preduzela korake da spreči ukrajinsku vojsku da koristi usluge satelita Starlink za kontrolu kretanja bespilotnih letelica u područjima u kojima se vodi rat sa Rusijom, prenosi Rojters.

Kompanija Spejs Iks je isporučila u Ukrajinu opremu za Starlink terminale za privatne korisnike, što bi ukrajinska vojska mogla da iskoristi da se poveže sa skoro 4.000 satelita koje je Maskova kompanija do sada lansirala u nisku orbitu oko Zemlje.

7.15 - Blinken upozorio Van Jia na posledice ako Kina podrži specijalnu vojnu operaciju Rusije

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je Vang Jia, šefa kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta KPK, na posledice ukoliko Kina pruži materijalnu pomoć Rusiji u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, saopštio je Stejt department.

Šefovi diplomatija dveju zemalja sastali su se na marginama Minhenske konferencije o bezbednosti prvi put nakon incidenta s kineskim aerostatom iznad američke teritorije koji se dogodio u februaru.

„Državni sekretar je upozorio na posledice ukoliko Kina pruži materijalnu pomoć Rusiji (u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini) ili podršku u sistemskom zaobilaženju sankcija“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta na zvaničnom sajtu.

7.00 - Rijad: Nastavljamo dijalog s Moskvom i Kijevom, problemi su složeni

Saudijska Arabija gradi dobre odnose s Rusijom, a to je korisno svima i pomaže da se vrata za dijalog s Moskvom drže otvorenim, izjavio je šef saudijske diplomatije Fejsal ben Farhan tokom diskusije na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti.

„Zemlje Persijskog zaliva su jednoglasne u podršci dijalogu kao sredstvu za rešavanje sukoba u Ukrajini. Dobri odnosi kraljevstva s Rusijom su korisni svima i pomažu da vrata dijaloga s njom budu otvorena“, rekao je diplomata, a prenosi televizijski kanal „Arabija“.

Prema njegovim rečima, Saudijska Arabija nastavlja dijalog s Kijevom i Moskvom, da bi pronašla rešenje, mada su problemi među njima složeni. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike