Stoltenberg izneo uslove koje Ukrajina treba da ispuni da bi postala članica NATO-a

18.02.2023

16:43

0

Vojni savez je dugo insistirao na tome da sve buduće članice mirnim putem reše nerešene međunarodne, teritorijalne ili etničke sporove pre pristupanja Alijansi

Stoltenberg izneo uslove koje Ukrajina treba da ispuni da bi postala članica NATO-a
Copyright AP Photo/Burhan Ozbilici

Ukrajina mora „prevladati kao suverena, nezavisna država“ pre nego što se bude zvanično pridružila NATO-u, rekao je u subotu generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, uprkos tome što Kijev sebe već smatra defakto članom zapadnog bloka.

- Stav NATO-a o članstvu Ukrajine je nepromenjen. Dogovorili smo se još 2008. da će Ukrajina postati članica Alijanse i to je i dalje naš stav - rekao je Stoltenberg panelu na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

- Naravno, ono što je sada važno jeste da se osigura da Ukrajina prevlada kao suverena, nezavisna država. Jer bez Ukrajine kao suverene i nezavisne države nema načina da se razgovara o bilo kakvom odnosu između NATO-a i Ukrajine u budućnosti - nastavio je on i dodao da će do ove rasprave doći kada se reši aktuelni sukob.

NATO je dugo insistirao na tome da sve buduće članice mirnim putem reše nerešene međunarodne, teritorijalne ili etničke sporove pre pristupanja Alijansi.

Ukrajinske trupe trenutno se obučavaju u više zemalja NATO-a, a članice bloka daju Kijevu oružje i obaveštajne podatke. Ranije ovog meseca Stoltenberg je rekao novinarima da su zemlje NATO-a već prebacile Ukrajini vojnu i finansijsku pomoć u vrednosti od oko 120 milijardi dolara, a generalni sekretar je u subotu obećao da će se ta podrška nastaviti na neodređeno vreme, čak i pod rizikom da „pokrene eskalaciju“.

AP Photo/Virginia Mayo
Jens Stoltenberg

Iako formalno članstvo do sada ostaje van domašaja Kijeva, ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznjikov rekao je prošlog meseca za Bi-Bi-Si da je njegova zemlja već postala „defakto“ članica NATO-a i da će „u bliskoj budućnosti postati članica NATO-a, dejure.”

Ulazak Ukrajine u NATO potencijalno bi veliki deo Rusije učinio dovoljno udaljenim od projektila srednjeg dometa bloka, pa stoga Kremlj to smatra neprihvatljivom pretnjom po nacionalnu bezbednost. Svaki budući sukob između Rusije i Ukrajine takođe bi uvukao ostatak Alijanse u otvoreni rat sa Moskvom.

„Demilitarizacija“ Ukrajine i njeno uspostavljanje kao neutralne zemlje dva su cilja koja je Rusija navela u svojoj vojnoj operaciji, pokrenutoj pre skoro godinu dana.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike