Britanija blokirala održavanje drugog referenduma za nezavisnost Škotske bez saglasnosti Londona: Stigla prva reakcija Sterdženove!

23.11.2022

11:38

0

Vrhovni sud Velike Britanije izrekao je presudu kojom se praktično blokira održavanje drugog referenduma o nezavisnosti bez dozvole zvaničnog Londona

Britanija blokirala održavanje drugog referenduma za nezavisnost Škotske bez saglasnosti Londona: Stigla prva reakcija Sterdženove!
Nikola Sterdžen - Copyright AP Photo/Virginia Mayo, Pool, File

Škotska premijerka Nikola Sterdžen izjavila je danas da nije pokolebana i da je borba za nezavisnost njene zemlje samo ojačana presudom Vrhovnog suda Velike Britanije, kojom se praktično blokira održavanje drugog referenduma o nezavisnosti bez dozvole zvaničnog Londona.

Ona je na Tviteru istakla da je razočarana presudom, ali da će je poštovati, prenosi Rojters.

- Zakon koji ne dozvoljava Škotskoj da bira svoju budućnost bez saglasnosti Vestminstera ukazao je na to da je dobrovoljno parterstvo sa Ujedinjenim Kraljevstvom samo mit. Škotska demokratija neće biti poricana, naš glas ne može i neće biti ućutkan - napisala je premijerka Škotske.

Nedugo zatim Sterdžen se obratila novinarima, rekavši da će sledeći britanski izbori ujedno biti i referendum.

- Sledeći nacionalni izbori zakazani za Škotsku su, naravno, opšti izbori u Ujedinjenom Kraljevstvu, što to čini prvom i najočiglednijom prilikom da se traži ono što sam opisala još u junu, da oni budu defakto referendum - rekla je Sterdžon novinarima, preneo je Rojters.

Poluautonomna škotska vlada želi da se Škoti izjasne sledećeg oktobra na referendumsko pitanje "Da li bi Škotska trebalo da bude nezavisna zemlja", preneo je AP.

Konzervativna britanska vlada Velike Britanije odbija da odobri novo izjašnjavanje Škota, uz obrazloženje da je to pitanje rešeno na referendumu 2014. godine kada su škotski birači većinski glasali protiv nezavisnost.

Škoti su 2014. godine odbacili raskidanje više od 300 godina stare unije sa Engleskom sa 55 odsto glasova birača, ali dve godine kasnije zagovornici nezavisnosti tražili su da se održi novo glasanje zbog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, jer je većina Škota smatrala da je izlazak iz EU bitno promenio političke okolnosti, preneo je ranije AP.

Premijerka Škotske i liderka Škotske nacionalne partije (ŠNP) Nikola Sterdžen, koja se zalaže za nezavisnost, najavila je ranije ove godine da namerava da organizuje izjašnjavanje o nezavisnosti 19. oktobra 2023. godine, ali u skladu sa domaćim zakonom i međunarodnim pravom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike