Amerikanci tvrde da su presreli dva ruska aviona iznad Aljaske; Kijev zabranio snimanje u Hersonu

14.02.2023

23:14 >> 23:26

0

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

Amerikanci tvrde da su presreli dva ruska aviona iznad Aljaske; Kijev zabranio snimanje u Hersonu
Ilustracija - Copyright AP Photo

Sukob u Ukrajini je ušao u 356. dan.

Najteže borbe vode se kod Bahmuta i Zaporožja.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski upozorio je Ukrajince da je još rano proglasiti pobedu na "energetskom frontu“, iako se uspešno obnavljaju sistemi za proizvodnju struje.

Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je da je Kijevu hitno potrebno zapadno oružje. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, s druge strane, istakao je da su američki zvaničnici priznali da stoje iza eksplozija na Severnom toku.

Najvažnije činjenice

U toku je 356. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina provodi zimu bez struje

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Rusi se osvetili za napad u Makejevki, pa su u Kramatorsku likvidirali 600 ukrajinskih vojnika

- Evropska unija uvela devet paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

23.59 - 24sedam ovim završava današnje izveštavanje iz Ukrajine

Pratite sa nama i sutra dešavanja u Ukrajini. Hvala na pažnji! Laku noć!

23.55 - Ukrajinci zabranili snimanje u Hersonu

Kijevske vlasti, koje trenutno kontrolišu Herson, zabranile su fotografisanje i video snimanje u gradu, uključujući upotrebu DVR-a u automobilima. 

- Na teritoriji gradske teritorijalne zajednice grada Hersona uvedena je zabrana foto-video snimanja, korišćenja video-rekordera na vozilima koja nisu uključena u delatnost pravnog režima, i to: na javnim putevima, objektima opšte namene, infrastrukturne objekte, punktove, utvrđenja, na lokacijama, koncentraciju ili kretanje vojnih jedinica - saopšteno je iz Gradskog veća.

23.24 - Amerikanci tvrde da su presreli dva ruska aviona

Severnoamerička komanda protivvazdušne odbrane Sjedinjenih Država (NORAD) tvrdi da je presrela četiri aviona u ruskom vlasništvu koji su upali u identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane Aljaske. Incidenti su se dogodili dan ranije, 13. februara.

23.01 - Baloni iznad Kijeva

Nepoznati leteći objekat u obliku lopte primećen je na nebu iznad Kijeva, prenelo je ukrajinsko izdanje Strana.ua.

- Kijevska štampa piše o nepoznatom letećem objektu na nebu iznad prestonice u obliku lopte - navode izvori.

21.53 - Holandija i Danska neće učestvovati u isporukama tenkova "leopard 2" Ukrajini, piše Velt

Nemački list je postavio pitanje vladama Holandije i Danske da da li su spremne da isporuče "leopard 2" Ukrajini, na šta je dobio odgovor na one ne planiraju da učestvuju u snabdevanju pomenutih tenkova.

21.43 - Neidentifikovani baloni locirani iznad Kijeva?

Ukrajinski mediji javljaju da su neidentifikovani baloni primećeni iznad Kijeva.

 

 

20.52 - Vagnerovci svakodnevno evakuišu civile iz Artjomovska

Borci grupe "Vagner" praktično svakodnevno evakuišu civile iz Artjomovska (Bahmuta) za koji su u toku žestoke borbe.

- Praktično svake noći evakuišemo civile. Izvodimo decu, starce. U gradu ima još ljudi. Protivnik im ne dozvoljava da izađu - rekao je Sputnjiku jedan borac ove grupe.

20.11 - Moskva: Kijev sprema veliku provokaciju uoči Generalne skupštine UN 22. februara

Ruski zajednički koordinacioni centar za humanitarni odgovor saopštio je danas da Kijev, "koji podržavaju SAD", sprema provokaciju "velikih razmera" uoči 11. specijalne sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kako bi optužio Rusiju da krši nuklearnu bezbednost tokom rata u Ukrajini.

- Kijevski režim, koji podržavaju SAD i evropske zemlje, sprema veliku provokaciju da optuži Rusiju, uoči sednice GS UN 22. februara, za navodno grubo kršenje obaveza o nuklearnoj bezbednosti tokom specijalne vojne operacije - navodi se u saopštenju Centra, preneo je TASS.

19.24 - SAD: Na vidimo da Rusija gomila avione za masovniji napad na Ukrajinu

Trenutno nema znakova da Rusija gomila avione za potencijalni veći vazdušni napad, izjavio je danas američki ministar odbrane Lojd Ostin, nakon sastanka s ministrima odbrane NATO.

- Trenutno ne vidimo da li Rusija gomila svoje avione za neki masovni vazdušni napad - rekao je Ostin u Briselu, a preneo Rojters.

Dodao je da zna da Rusija ima značajan broj aviona.

- Zato smo naglasili da moramo da učinimo sve što možemo kako bi Ukrajina dobila što više protivvazdušne odbrane - istakao je Ostin.

AP Photo/Andrew Harnik, File
Lojd Ostin

19.11 - SAD planiraju da Ukrajini pošalju oružje zaplenjeno u Jemenu

Američka vojska razmatra da pošalje Ukrajini oružje i više od milion komada municije zaplenjene od boraca u Jemenu koje podržava Iran, preneo je danas Rojters.

Američki zvaničnici saopštili su da planiraju da Ukrajini pošalju više od 5.000 jurišnih pušaka, 1,6 miliona komada municije za malokalibarsko oružje, mali broj protivtenkovskih projektila i više od 7.000 detonatora zaplenjenih poslednjih meseci u blizini obale Jemena od krijumčara za koje se sumnja da rade za Iran.

18.12 - EU traži model za postupanje sa zamrznutom ruskom imovinom

Evropska unija će u sredu pokrenuti ad hok grupu koja će istražiti kako se milijarde dolara zamrznutih ruskih fondova, uključujući rezerve centralne banke, mogu upotrebiti za obnovu Ukrajine, saopštila je danas vlada Švedske.

Kako navodi Rojters, grupom će predsedavati šef švedskog Nacionalnog odbora za trgovinu Andres Anhild.

Ključna će biti sredstva ruske centralne banke, a očekuje se da će to biti desetine milijardi dolara, rekao je Ahnlid.

- EU nikada ranije nije koristila zamrznuta sredstva za obnovu ratom razorene zemlje, tako da mi u izvesnom smislu ulazimo na novu teritoriju - dodao je.

16.51 - Američki dron obeleće Krimsko poluostrvo

Primećena je velika aktivnost izviđačke avijacije SAD u Crnom moru, piše Sputnjik.

Dron „RK-4B Global Havk“ koji je doleteo iz Italije obleće Krimsko poluostrvo. Na nebu iznad Rumunije se nalazi „RC-135V River Joint“, koji je doleteo iz Velike Britanije.

16.35 - Šef Združenog generalštaba SAD: Rusija izgubila strateški i operativno

Načelnik Združenog generalštaba SAD, general Mark Mili, ocenio je danas da je Rusija izgubila strateški, operativno i taktički.

- Rusija je sada globalni parija i svet ostaje inspirisan ukrajinskom hrabrošću i otporom. Ukratko, Rusija je izgubila, strateški, operativno i taktički - rekao je general Mili posle sastanka sa ministrima odbrane NATO u Briselu.

16.19 - Francuska i Italija isporučuju nove PVO sisteme Ukrajini

Francuska i Italija su odlučile da Ukrajini isporuče nove sisteme protivvazdušne odbrane, dok će Norveška Kijevu obezbediti 7,5 milijardi dolara tokom pet godina za vojnu i drugu pomoć, saopštio je Pentagon.

 

15.58 - Berbok: NATO partneri da sprovedu dogovor o prijemu Švedske i Finske

NATO partneri bi trebalo brzo da sprovedu dogovor o prijemu Švedske i Finske u severoatlantski savez, izjavila je danas ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok i naglasila da je Švedska preduzela opipljive korake da otkloni zabrinutost Turske.

AP Photo/Jean-Francois Badias
Analena Berbok

13.10 - EU stavila Rusiju na listu poreskih rajeva

Evropska unija je uključila Rusiju na listu zemalja koje se smatraju poreskim rajem, navodi se u saopštenju Saveta EU.

- Danas smo odlučili da dodamo četiri jurisdikcije na listu EU onih koje ne sarađuju u poreske svrhe: Britanska Devičanska Ostrva, Kostarika, Maršalska Ostrva i Rusija. Molimo sve navedene zemlje da unaprede svoj pravni okvir i da rade na usklađivanju sa međunarodnim standardima u oporezivanju - izjavila je ministarka finansija Švedske Elizabet Svanteson.

12.25 - Stoltenberg: Hitna isporuka obećanog oružja Ukrajini

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da bi ta Alijansa trebalo da se fokusira na pružanje vojne podrške koju je već obećala Ukrajini, kao i da isporuka aviona nije hitna.

- Sada je hitno da se isporuči ono što je obećano, oklopna vozila, borbena vozila pešadije, nemačkih Mardersa, američkih Bredlija i naravno i glavnih borbenih tenkova, Leoparda i drugih borbenih tenkova koji su obećani - rekao je Stoltenberg.

11.59 - Za godinu dana zapadne zemlje isporučile su Ukrajini smrtonosno oružje u vrednosti od skoro 50 milijardi dolara, izjavio je američki ministar odbrane Lojd Ostin je na sastanku ministara odbrane zemalja NATO-a u Briselu

11.57 - Stoltenberg: Važno je da Švedska i Finska budu primljene što pre u NATO

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je važnije da Finska i Švedska budu primljene u NATO što pre, nego da budu primljene zajedno.

AP Photo/Alexandru Dobre
Jens Stoltenberg

11.50 - Nemačka obnavlja proizvodnju municije za tenkove 

Nemači ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je da je Nemačka potpisala ugovor sa firmom Rajnmetal, po kome će ova kompanija ponovo proizvoditi municiju za protivvazdzšne tenkove "leopard" koje je Berlin dostavio Ukrajini.

- Brzo ćemo početi sa vlastitom proizvodnjom municije za tenkove "leopard". Srećan sam što možemo da garantujemo dostavu ove vazne komponente protivvazdzšne odbrane - rekao je Pistorijus.

9.13 - Ukrajinske snage zabranile ulazak u Bahmut

Ograničenja ulaska za civile i dobrovoljce u Artjomovsk (ukrajinski Bahmut) sa ukrajinske strane od ponedeljka mogu značiti da se ukrajinske oružane snage spremaju da se povuku iz grada, piše „Njujork tajms“.

Predstavnici ukrajinske vojske odbacili su pretpostavku o predstojećoj ofanzivi. Međutim, kako se navodi u članku, zabrana ulaska civilima mogla bi da znači da se borbe već vode u delovima grada koji su ranije bili relativno bezbedni. Konkretno, ranije se takvim smatralo područje na zapadnoj obali reke Bahmutke.

Njujork tajms istovremeno prenosi informacije ruskog Ministarstva odbrane da su ruske trupe zauzele naselje Krasna Gora severno od Artjomovska, što dovodi do pogoršanja stanja ukrajinskih snaga.

AP Photo/Libkos
Ukrajinska vojska u Bahmutu

9.12 - Uzbuna za vazdušnu opasnost

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na teritoriji cele Ukrajine, sledi iz onlajn karte Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Signal za uzbunu objavljen je praktično istovremeno u celoj zemlji.

 

9.11 - Holandski borbeni lovci presreli ruske avione blizu Poljske

Ministarstvo odbrane Holandije saopštilo je da su dva holandska borbena lovca F-35 presrela tri ruska vojna aviona blizu vazdušnog prostora Poljske i ispratila ih iz ovog područja.

7.20 - Berbok potvrdila: Ništa od slanja borbenih aviona Kijevu

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok potvrdila je da slanje borbenih aviona u Kijev trenutno nije na dnevnom redu.

7.00 - Pogođen avion Vagnera: Pilot je car!

Avion Su-24 grupe Vagner pogođen je sistemom PVO iznad Artjomovska (Bahmuta).

- Pilot je izveo čudo, spustio je zapaljenu letelicu na zemlju, nakon što je u potpunosti izvršio borbenu misiju. Trenutno tehničari popravljaju letelicu. Pilot je car. Svaka mu čast - saopštio je osnovač Vagnera Evgenije Prigožin. U pitanju je Su-24 kojim je ranije Prigožin leteo u zoni specijalne operacije.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike