Turska i Sirija nadmašile nuklearnu katastrofu u Fukušimi iz 2011. godine, broj nastradalih raste iz sata u sat

10.02.2023

15:35

0

Autor: J.N.

Broj nastradalih u Turskoj i Siriji već je nadmašio žrtve katastrofe iz 2011. godine u Fukušimi, a crnibilans još nije konačan

Turska i Sirija nadmašile nuklearnu katastrofu u Fukušimi iz 2011. godine, broj nastradalih raste iz sata u sat
Zemljotres u Turskoj - Copyright Tanjug/AP Photo/Ghaith Alsayed)

Razorni zemljotresi koji su pogodili Tursku i Siriju 6. februara, kao i potresi koji su kasnije usledili, odneli su živote više od 22.000 ljudi, a taj broj nije konačan. Ipak, već sada saglasni su svi da je šteta veća od one iz 2011. kada je zemljotres pogodio Fukušimu u Japanu i izazvao katastrofu veću i od Černobilja!

Spasilačke ekipe na terenu pretražuju ruševine, iako su prošla 4 dana od prvog udara, nada da će naći preživele ne napušta, a pojedini slučajevi dokazuju da se čuda dešavaju.

Od dečaka kog su izvukli živog, do žene koju su pripadnici srpskog tima locirali i na bezbedno izvukli posle 100 sati koliko je provela pod ruševinama.

 

 

Prema poslednjim podacima koji su dostupni, broj nastradalih premašio je broj žrtava katastrofalnog zemljotresa koji je te 2011. pogodio Fukušimu, što se smatralo "katastrofom veka", preneo je danas Si-En-En.

Zemljotres jačine 9 stepeni Rihterove skale pogodio je japansku obalu što je dalje izazvalo cunami.

 

 

Usled cunamija došlo je do topljenja u nuklearnoj elektrani i oslobađanja radioaktivnog materijala. Od posledica zemljotresa i cunamija tada je stradalo blizu 20 hiljada ljudi dok se 2.500 vodi kao nestalo.

Neslavnu  titulu "najveće katastrofe u novijoj istoriji" preuzeo je zemljotres jačne 7,7 i 7,6 stepeni Rihterove skale, koji je usamo nekoliko minuta u smrt odveo preko 20 hiljada ljudi, trajno promenio živote milionima.

Poslednji izveštaji govore da je povreženo 78.124 ljudi, a strahuje se da crni  bilans nije konačan.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike