Staje Trampu na crtu: Bivša ambasadorka UN kandidovaće se za predsednika SAD 2024. godine

02.02.2023

10:16

0

Hejlijeva je sebe predstavila kao deo nove generacije republikanskih lidera

Staje Trampu na crtu: Bivša ambasadorka UN kandidovaće se za predsednika SAD 2024. godine
Copyright AP Photo/Meg Kinnard

Nekadašnja članica kabineta bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, Niki Hejli, kandidovaće se za predsednika SAD iz redova republikanaca 2024. godine, objavio je "Tajms".

Hejlijeva, koja je dve godine bila Trampova ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama, rekla je da će kandidaturu zvanično objaviti 15. februara, iako je ranije obećala da neće izazivati Trampa (76), ukoliko se on ponovo kandiduje.

Tramp je rekao u novembru da se zalaže za reizbor u Beloj kući i on je do sada jedini ozbiljan kandidat koji je rekao da je definitivno u trci.

Hejlijeva (51) sebe je predstavila kao deo nove generacije republikanskih lidera.  

Prema anketi "Morning konsalta", Hejlijeva u proseku ima samo tri procenta podrške među republikancima, prema primarnim anketama javnog mnjenja za predsedničke izbore 2024, dok Tramp ima 48 odsto, guverner Floride Ron Desantis 31 odsto, a Trampov potpredsednik Majk Pens takođe ima jednocifrenu podršku.

AP Photo/Alex Brandon
Niki Hejli

Pre nego što se pridružila Trampovoj administraciji, Hejlijeva je provela šest godina na funkciji guvernera Južne Karoline, a 2016. godine, kada je Tramp osvojio predsedničku funkciju, ona je podržala senatore Teda Kruza i Marka Rubija na republikanskim predizborima, rekavši u to vreme da je Tramp sve što guverner ne želi u predsedniku.

Kada je Tramp objavio nominaciju, Hejlijeva je rekla da će glasati za njega kao republikanskog kandidata, ali da nije njegov „obožavatelj".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike