Godinu dana od uvođenja asistiranog samoubistva u Austriji: Procenat žena koje razmišljaju o ovom činu zapanjujuće je visok, evo i zašto

08.02.2023

23:55

0

Autor: I. P.

Najčešći razlog za traženje potpomognutog samoubistva je patnja doživljena ili od koje se strahuje u budućnosti u obliku egzistencijalne patnje

Godinu dana od uvođenja asistiranog samoubistva u Austriji: Procenat žena koje razmišljaju o ovom činu zapanjujuće je visok, evo i zašto
Ilustracija - Copyright Profimedia

Godinu dana nakon uvođenja asistiranog samoubistva u Austriji, u ovoj centralnoevropskoj zemlji razmatraju se rezultati ove odluke. Prvi utisak je da su žene grupacija koja se češće odlučuje za ovaj čin.

Procenat žena među Austrijancima koje razmišljaju o asistiranom samoubistvu je zapanjujuće visok, izveštava katolički nemački list Die Tagespost. Međutim, 67 procenata ženskih pacijenata poklapa se sa međunarodnim studijama koje sugerišu da su žene među rizičnom grupom za asistirano samoubistvo. 

Neki razlozi za to su što je veća verovatnoća da će nadživeti svoje partnere, duže živeti sami i patiti od usamljenosti ili straha da će opteretiti druge. Pored toga, žene su češće pogođene siromaštvom i depresijom u starosti.

Ukupno je 59 osoba zatražilo asistirano samoubistvo od uvođenja. Iako je jedan zahtev kasnije odbačen, izvršena su 23 asistirana samoubistva otrovom.

Sve ove statistike proizilaze iz nedavno predstavljenog izveštaja Austrijskog palijativnog društva (OPG). Pošto u Austriji nema pratećih naučnih istraživanja o potpomognutom samoubistvu od strane Ministarstva zdravlja, OPG prikuplja podatke iz same prakse. 

U tu svrhu kreiran je sistem onlajn izveštavanja sa mogućnošću anonimnog unosa za one rođake, negovatelje ili psihologe koji svedoče ili brinu o drugim osobama u vezi sa potpomognutim samoubistvom ili njegovim pokretanjem.

Najčešći razlog za traženje potpomognutog samoubistva je patnja doživljena ili od koje se strahuje u budućnosti u obliku egzistencijalne patnje.

Drugi najčešći razlog koji je navela skoro polovina pogođenih za svoju želju za asistiranim samoubistvom bili su uznemirujući fizički simptomi. 

Strah od gubitka autonomije pomenut je šest puta.

U skoro 60 procenata (33 slučaja), pacijenti su se odlučili da ne donose direktivu o smrti nakon sveobuhvatnog savetovanja o mogućnostima palijativnog zbrinjavanja. U 75 odsto od 23 asistirana samoubistva, nepodnošljivi fizički simptomi bili su glavni faktor u odluci da se izvrši samoubistvo.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike