Šarli Ebdo izazvao bes zbog karikature kojom se ismeva katastrofa u Turskoj: Da li je ovo šala? Bezdušni ste!

07.02.2023

22:32

1

Autor: M. Vu.

Korisnici društvenih mreža su iskritikovali magazin zbog ismevanja katastrofe, koja je odnela hiljade života i povredila desetine hiljada stanovnika dve države

Šarli Ebdo izazvao bes zbog karikature kojom se ismeva katastrofa u Turskoj: Da li je ovo šala? Bezdušni ste!
Naslovne strane Šarli Ebdoa - Copyright Foto: Profimedia

Francuski satirični časopis Šarli Ebdo se ponovo našao na udaru kritika zbog karikature koju su objavili povodom razornih zemljotresa koji su pogodili Tursku i Siriju.

Na Tviter nalogu magazina je kao crtež dana podeljena karikatura umetnika Juina koja prikazuje srušenu zgradu, oštećeni automobil i hrpu ruševina s natpisom: "Nema potrebe za slanjem tenkova".

Umetnik se očigledno fokusirao na to što je zemljotres pogodio deo Turske i Sirije u kojem žive Kurdi, a sa kojima se turska vlast već godinama bori.

 

 

Korisnici društvenih mreža su iskritikovali magazin zbog ismevanja katastrofe, koja je odnela hiljade života i povredila desetine hiljada stanovnika dve države.

Korisnici Tvitera su ukazali na to da je ilustracija "bezosećajna", napravljena u "lošem ukusu" i da prevazilazi prihvaćeni prag "pametnih šala i crnog humora". Mnogi su takođe istakli da "treba ima hrabrosti za ovako nešto u trenutku dok brojna deca i dalje leže ispod ruševina".

 

 

Neki političari, kao što je Ibrahim Kalin, portparol turskog predsednika, takođe su se oglasili na Tviteru kako bi osudili karikaturu.

- Moderni varvari! Gušite se u svojoj mržnji i ljutnji - napisao je na tviteru on.

Među ogorčenima su se našli turski pevači i glumci, a među prvima se javila Demet Ozdemir.

- Da li je ovo šala ? Bezdušni ste!!!! Kako je važna vrlina biti čovek!!!! - napisala je glumica Demet .

 

 

Reagovao je i turski pisac i novinar Mustafa Akjol, koji je karikaturu nazvao "potpuno odvratnom".

- Kakav užasan nedostatak empatije, humanosti, a takođe i tog čuvenog francuskog koncepta civiliizacije - napisao je on.

Nakon što je magazin objavio karikaturu na Tviteru, ova društvena mreža je preplavljena osudama, a mnogi postavljaju fotografije, kojima žele da ponize Šarli Ebdo.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike