Čudo usred zemljotresa u Turskoj! Ovo je beba rođena u ruševinama - pupčanom vrpcom je i dalje bila vezana za majku kada su je pronašli

07.02.2023

21:27

1

Devojčica je prebačena u inkubator u dečijoj bolnici u sirijskom gradu Afrin

Čudo usred zemljotresa u Turskoj! Ovo je beba rođena u ruševinama - pupčanom vrpcom je i dalje bila vezana za majku kada su je pronašli
Beba Aja je sada potpuno zdrava - Copyright Tanjug/AP Photo/Ghaith Alsayed

Novorođena beba spasena je iz ruševina svog doma na severu Sirije, nakon snažnog zemljotresa koji je u ponedeljak pogodio tu zemlju.

Pupčana vrpca novorođene devojčice i dalje je bila vezana za majku u trenutku kada je pronađena, rekao je bebin rođak Halil al-Suvadi, javlja Si-En-En.

- Čuli smo glas dok smo kopali. Očistili smo prašinu i pronašli bebu sa pupčanom vrpcom koju smo presekli i moj rođak ju je odveo u bolnicu - dodao je.

Tanjug/AP Photo/Ghaith Alsayed
 

Prema njegovim rečima, beba je jedina preživela od svoje uže porodice. Živeli su u petospratnoj zgradi koja je sravnjena sa zemljotresom, naveo je Suvadi, dodajući da je majka devojčice verovatno umrla nakon porođaja.

Devojčica je prebačena u inkubator u dečijoj bolnici u sirijskom gradu Afrin.

Pedijatar Hani Maruf rekla je da je beba dovezena u bolnicu sa modricama, ranama i hipotermijom, ali da je njeno stanje sada stabilno.

Tanjug/AP Photo/Ghaith Alsayed
 

Abu Hadija, majka novorođene bebe, mora da je bila pri svesti tokom porođaja, ali je ubrzo preminula, rekao je Maruf. On je procenio da je beba rođena nekoliko sati pre nego što je pronađena, s obzirom na to koliko joj je temperatura pala. 

- Da je devojčica ostavljena još sat vremena, umrla bi - rekao je on.

Oko 7.500 vojnika angažovano u Turskoj

AP Photo
 

Turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je danas da oko 7.500 turskih vojnika angažovano u oblasti zemljotresa kako bi pomogli u spasilačkim operacijama.

On je dodao da je poslato 75 vojnih aviona, napominjući da će se sutra timu priključiti još 1.500 ljudi, preneo je Si-En-En.

- Ukupno devet bataljona specijalaca stiglo je u region sa zapada, a još četiri bataljona sa Kipra će takođe doći u region zahvaćen zemljotresom - rekao je Akar.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike