Grčka neće slati "leopard" tenkove Ukrajini, Kijev napustio sporazum sa Moskvom o vazdušnom saobraćaju

31.01.2023

15:45 >> 23:14

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

Grčka neće slati "leopard" tenkove Ukrajini, Kijev napustio sporazum sa Moskvom o vazdušnom saobraćaju
Rusija-Ukrajina - Copyright Pixabay AP/Efrem Lukatsky, Russian Defense Ministry Press Service

Sukob u Ukrajini je ušao već u 342. dan.

Žestoke borbe u Donjecku, vode se bitke za Bahmut i Ugledar.

Situacija veoma teška, potrebna brža isporuka oružja i nove vrste naoružanja, kaže Vladimir Zelenski.

NATO poručuje da je spreman za direktan sukob ako Rusija napadne zemlju članicu. Moskva odgovara da tom izjavom Alijansa uvlači svet u nuklearni kolaps.

Najvažnije činjenice

U toku je 342. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina provodi zimu bez struje

- Rusi se osvetili za napad u Makejevki, pa su u Kramatorsku likvidirali 600 ukrajinskih vojnika

- Evropska unija uvela devet paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

 

23.20 - "Neprihvatljiva antiukrajinska retorika"

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pozvalo je danas mađarskog ambasadora Ištvana Iđjarta da bi izrazili protest zbog nedavnih komentara mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je uporedio Ukrajinu sa Avganistanom.

- Mađarskom diplomati je naglašeno da je antiukrajinska retorika, koja već duže vreme dolazi od mađarskog rukovodstva, apsolutno neprihvatljiva i veoma štetna po ukrajinsko-mađarske veze - navodi se u saopštenju.

22.28 - UN pozvale uticajne zemlje da utiču na Rusiju i Ukrajinu da se sukob okonča

Ujedinjene nacije pozivaju zemlje, koje imaju uticaj na Rusiju i Ukrajinu da podstaknu strane da prekinu sukobe, izjavio je zamenik portparola generalnog sekretara UN Farhan Hak.

- Mi nemamo stav po pitanju konkretne tehnike. Zabrinuti smo što se ratni sukobi nastavljaju i želimo da se oni prekinu. Želimo da sve strane urade što je u njihovoj moći da se sukob okonča - rekao je on komentarišući moguće isporuke lovaca Ukrajini.

21.11 - Grčka neće slati tenkove Ukrajini

Grčki premijer Kirijakos Micotakis je tokom posete Japanu rekao da Grčka neće snabdevati Ukrajinu tenkovima "leopard 2", javio je dopisnik grčke javne televizije ERT iz Tokija.

Prema rečima dopisnika, Micotakis je takvu izjavu dao u intervjuu za Nikkei Asia.

- Pružili smo značajnu vojnu podršku Ukrajini, poput oklopnih pešadijskih vozila, ali nećemo dati tenkove leopard 2 iz prostog razloga što su apsolutno neophodni našoj strategiji odbrane. Želimo da podržimo Ukrajinu, ali ne na račun naših odbrambenih sposobnosti - citira ERT premijerove reči.

19.50 - Ukrajina napustila sporazum sa Rusijom o vazdušnom saobraćaju

Ukrajina je izašla iz međuvladinog sporazuma sa Rusijom o vazdušnom saobraćaju, izjavio je predstavnik vlade u Vrhovnoj radi Taras Meljničuk.

- Prekinut je sporazum između ukrajinske i ruske vlade o vazdušnom saobraćaju i saradnji u oblasti vazdušnog saobraćaja, koji je potpisan 12. januara 1994. godine - napisao je on na Telegramu.

Kijev je prekinuo i međudržavni sporazum o principima saradnje u oblasti proizvodnje i isporuke avijacione tehnike, koji je potpisan 8. februara 1993. godine.

18.20 - Bajden planira da razgovara sa Zelenskim

Američki predsednik Džozef Bajden namerava da obavi telefonski razgovor sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim o snabdevanju oružjem.

"Razgovaraćemo", rekao je on, upitan šta misli o novim molbama Zelenskog za isporuku oružja, uključujući zapadne borbene avione i rakete dugog dometa.

Bajden je u ponedeljak rekao da Sjedinjene Države neće pisporučiti borbene avione F-16 Ukrajini, što Kijev traži poslednjih dana.

Ukrajinske vlasti su takođe zatražile rakete ATACMS dometa do 300 km.

AP Photo/Susan Walsh
Džo Bajden

16.46 - Francuska šalje Ukrajini 12 haubica "cezar"

Francuska će Ukrajini isporučiti 12 haubica "cezar", izjavio je ministar odbrane Francuske Sebastijan Lekorn.

- Tokom razgovora sa ministrom odbrane Ukrajine i predsednikom Republike želim da saopštim da će naš fond dati podršku Ukrajini i isporučiti 12 dodatnih haubica "cezar" - rekao je Lekorn.

16.19 - Ukrajinske snage su pokušale da pređu Dnjepar

Ukrajinske snage su pokušale da pređu Dnjepar u području Hersona, napad je odbijen, saopštile su vlasti regiona.

- Danas su ukrajinske trupe ponovo pokušale da pređu Dnjepar u Hersonskoj oblasti i utvrde se na levoj obali. Napad je odbijen. Pokušaj neprijatelja nije uspeo - rekao je Vasilenko.

16.18 - Lavrov: NATO je već duže umešan u hibridni rat protiv Rusije

NATO je već duže umešan u hibridni rat protiv Rusije, koliko god pokušavao da opravda svoje prekomerno slanje oružja Ukrajini, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Maxim Shipenkov/Pool Photo via AP
Sergej Lavrov

15.08 - Kuleba: Ukrajina će u prvom talasu dobiti između 120 i 140 zapadnih tenkova

Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je danas da će Kijev uskoro "u prvom talasu" dobiti izmedju 120 i 140 zapadnih tenkova od koalicije 12 zemalja.

- Radimo u dva pravca: želimo da uključimo nove zemlje u koaliciju koja nas snadbeva tenkovima i istovremeno tražimo još tenkova od zemalja koje su nam već pomogle - izjavio je Kuleba.

14.18 - Rusija tvrdi da je preuzela kontrolu nad selom Blagodatnoje kod Bahmuta

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je danas da su ruske snage preuzele kontrolu nad selom Blagodatnoje, oko 5 kilometara od Bahmuta u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

On je naveo da su u borbama za Blagodatnoje učestvovali  dobrovoljci jurišnih jedinica, uz podršku operativno-taktičke i armijske avijacije, raketnih trupa i artiljerije Južne borbene grupe.

Profimedia
Igor Konašenkov

14.04 - London: Isporuka lovaca Kijevu se ne isplati

London smatra da je isporuka lovaca Ukrajini nesvrsishodna, naveo je predstavnik premijera Velike Britanije Rišija Sunaka.

- Britanski lovci 'tifon' i F-35 su izuzetno složeni i za obuku za upravljanje njima potrebni su meseci. Imajući to u vidu, smatramo da slanje takvih aviona Ukrajini nije svrsishodno - naveo je predstavnik britanskog premijera.

On je dodao da će London nastaviti da pruža vojnu pomoć Ukrajini, kao i da pažljivo prati zahteve Kijeva.

12.17 - Peskov: Očigledna umešanost Zapada u sukob, Norveška šalje tenkove Kijevu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je očigledna sve veća umešanost Zapada u sukob u Ukrajini i da Rusija to uzima u obzir, ali da to neće promeniti tok događaja.

- Očigledan je rast kolektivne umešanosti Zapada u sukob u Ukrajini. Mi to uzimamo u obzir. Ponavljam još jednom, to ne može da promeni tok događaja - naglasio je Peskov.

12.13 - Norveška šalje tenkove

Norveški ministar odbrane, Bjorn Arild Gram, rekao je da će ta zemlja poslati tenkove u Ukrajinu "što je pre moguće". 

Gram je rekao da još nije odlučeno koliko će tenkova biti poslato, a prema dostupnim podacima, Norveška trenutno ima 36 tenkova tipa "leopard 2".

AP Photo/Michael Sohn, File
Tenk "leopard 2"

11.40 - Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na teritoriji cele Ukrajine.

11.38 - Kremlj: Porošenko, Merkelova i Oland potvrdili da su Minski sporazumi za njih bili samo paravan

Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko, bivša nemačka kancelarka Angela Merkel i bivši francuski predsednik Fransoa Oland potvrdili su da su Minski sporazumi za njihove zemlje bili paravan za pripremu vojnog scenarija u Donbasu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Porošenko je zapravo ponovio ono što je već govorio... Znamo da su Porošenko, Merkelova i Oland potvrdili da za njih, a to znači i za Ukrajinu, i za Francusku, i za Nemačku, Minski sporazumi nisu bili ništa drugo do paravan, kojima su kamuflirali svoje namere i pripremili Ukrajinu da silom reši problem Donbasa - objasnio je Peskov.

On je dodao da to „još jednom naglašava“ da je predsednik Rusije Vladimir Putin „učinio sve kako treba odlučivši da pokrene specijalnu vojnu operaciju“.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
Dmitrij Peskov

11.35 - Rusija: Ukrajinska vojska napustila prvu linije odbrane Zaporožja

Ukrajinska vojska je napustila prvu liniju odbrane u regionu Zaporožja, povlačeći se na ranije pripremlјene položaje, izjavio je za RIA Novosti Vladimir Rogov, član glavnog saveta vojno-civilne proruske administracije regiona.

- Ukrajinske trupe su gotovo svuda napustile prvu liniju odbrane i prešle na spremne položaje na drugoj i trećoj liniji - rekao je Rogov.

10.12 - MSP Ukrajine: Izjava Milanovića o Krimu neprivatljiva

Za Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine neprihvatljiva je izjava hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, da "Krim nikada više neće biti Ukrajina".

Milanovića optužuju da je ovom izjavom zapravo doveo u sumnju teritorijalni integritet Ukrajine.

Milanović je u ponedeljak u Petrinji rekao da se protivi naoružavanju Ukrajine, kao i da je "posve jasno da Krim više nikada neće biti Ukrajina".

TANJUG/ FOTO HINA/ MARKO MRKONJIĆ
Zoran Milanović

9.50 - Predsednik Lula spreman da posreduje između Rusije i Ukrajine

Predsednik Brazila Lula da Silva izjavio je da je spreman da bude posrednik između predsednika Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog, ako to bude potrebno.

AP Photo/Eraldo Peres
Lula da Silva i Olaf Šolc

9.11 - Ukrajinski vojnik: Situacija kod Bahmuta je pravi pakao

Situacija u Artjomovskoj oblasti je teška, tamo se vode žestoke borbe, izjavio je za ukrajinski kanal „Rada“ zamenik komandanta bataljona „Svoboda“ u sastavu 4. operativne brigade Nacionalne garde Ukrajine Vladimir Nazarenko.

- Već pet-šest meseci je kod Bahmuta (Artjomovsk) pravi pakao... Svaki dan i svaki sat je teška trajna bitka. Kada stalno slušam o pretnji velike ofanzive, pitam se: a šta se sada dešava kod Bahmuta, zar ovo nije velika ofanziva? - rekao je ukrajinski vojnik.

9.09 - Rusija i Kina pripremile sporazum o isporuci gasa

Rusija i Kina pripremile su nacrt međuvladinog sporazuma o isporuci gasa rutom „Daleki istok“.

- Odobren je nacrt sporazuma koji je dostavilo Ministarstvo energetike, usaglašen sa Ministarstvom spoljnih poslova i drugim zainteresovanim  organima izvršne vlasti, koji je prethodno razrađen sa kineskom stranom, između Vlade Rusije i Vlade Narodne Republike Kine o saradnji u oblasti snabdevanja prirodnim gasom dalekoistočnom rutom - navodi se u dokumentu.

7.15 - Bajden: SAD neće slati avione F-16 Ukrajini

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da Vašington neće slati borbene avione F-16 Ukrajini.

Prošle nedelje, zapadni mediji su objavili da grupa vojnih zvaničnika "u tišini" nagovara Pentagon da pošalje avione F-16 Kijevu.

AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, File
Džozef Bajden

7.00 - Lula neće slati oružje Ukrajini

Brazilski predsednik Luis Injasio da Silva će se u Brazilu sastati sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom. 

Susret će se održati samo nekoliko dana nakon što je Vlada Brazila odbila da na zahtev Berlina pošalje municiju Kijevu. 

Stručnjak Čarls Penaforte ocenio je da je brazilska Vlada donela ispravnu odluku, odbivši da se umeša u sukob.

- Šolc će se potruditi da iskoristi svoj odlazak u Brazil kako bi pokušao da ubedi Lulu u podršku kijevskom režimu. Međutim, čini se da će odgovor brazilskog lidera ostati nepromenjen, jer ova južnoamerička zemlja podržava pregovore, a ne sukob - smatra Penaforte.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike