Lula neće slati oružje Ukrajini, ali Šolc će učiniti sve da ga ubedi u suprotno

30.01.2023

22:34

0

Autor: M. Vu.

Susret dva državnika će se održati samo nekoliko dana nakon što je Vlada Brazila odbila da na zahtev Berlina pošalje municiju Kijevu

Lula neće slati oružje Ukrajini, ali Šolc će učiniti sve da ga ubedi u suprotno
Luis Injasio Lula da Silva - Copyright AP Photo/Armando Franca

Brazilski predsednik Luis Injasio da Silva danas će se u Brazilu sastati sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom. Susret će se održati samo nekoliko dana nakon što je Vlada Brazila odbila da na zahtev Berlina pošalje municiju Kijevu. Stručnjak Čarls Penaforte ocenio je da je brazilska Vlada donela ispravnu odluku, odbivši da se umeša u sukob.

- Šolc će se potruditi da iskoristi svoj odlazak u Brazil kako bi pokušao da ubedi Lulu u podršku kijevskom režimu. Međutim, čini se da će odgovor brazilskog lidera ostati nepromenjen, jer ova južnoamerička zemlja podržava pregovore, a ne sukob - smatra Penaforte, koji predaje međunarodne odnose na Saveznom univerzitetu u Pelotasu (UFPel) i koordinator je Laboratorije za geopolitiku, međunarodne odnose i antisistemske pokrete (LabGRIMA), piše Sputnjik.

Penaforte smatra da je Brazil u pravu što ne želi da se direktno umeša u sukob i pridržava se tradicionalnog pravca njegove spoljne politike.

AP Photo/Michael Sohn


Prema njegovom mišljenju, ovakav neutralni stav doprinosi mogućoj ulozi Brazila kao posrednika u sukobu Rusije i Ukrajine, dok Zapad istovremeno nastavlja da finansira Kijev.

- Brazil bi i sâm mogao da iznese mirovni predlog, ali smatram da politički kapital predsednika Lule, koji je stekao tokom dva prethodna mandata, pored toga, što je on jedan od osnivača BRIKS-a, takođe je veoma važan. Prema tome, uopšteno govoreći, moguće je da bi Lula mogao da učestvuje (u pregovorima kao posrednik), ako bi ga pozvali i da bi mogao na neki način da doprinese okončanju ovog rata - ocenio je Penaforte.

Stručnjak je takođe podvukao da slanje novog naoružanja Kijevu produžava sukob, i ne samo da će Ukrajinu staviti u još teži položaj, već i potvrđuje činjenicu da je to, zapravo, sukob Rusije i Zapada.


On smatra da je najbolje rešenje, mirovni sporazum, zaključen uz uzimanje u obzir strateških interesa Moskve i Kijeva.
Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin)
 

- Po mom mišljenju, Ukrajina se više koristi kao način za napad na Moskvu, nego za zaštitu ukrajinskih nacionalnih interesa - naglasio je Penaforte.

Stručnjak je zaključio da proces vojnog jačanja NATO i povećanje finansiranja, kao i povećana prodaja oružja, izazvana sukobom, „najviše koristi donosi Sjedinjenim Državama“.

Prethodno je izdanje „Folja de Sao Paulo“ objavilo da je Lula da Silva odbio zahtev nemačke Vlade za isporuku municije za tenkove „leopard“ kako ne bi provocirao Ruse.

Podsetimo, Nemačka je posle više meseci premišljanja saopštila da će Kijevu poslati tenkove „leopard“, a istog dana su i američke vlasti saopštile da će Kijev od Vašingtona dobiti tenkove „abrams“.

Nemački kancelar Šolc je 28.01. u pratnji poslovne delegacije otputovao u trodnevnu posetu južnoameričkim zemljama Argentini, Čileu i Brazilu. Tokom posete planirani su razgovori sa liderima ovih država.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike