Nemačka podeljena po pitanju preusmeravanja ruske zamrznute imovine za oporavak Ukrajine: To bi bio ozbiljan presedan

03.01.2023

18:26

0

Autor: 24sedam

Izvori navode da je Berlin otvoren da „iskoristi milijarde evra zamrznute ruske imovine za obnovu Ukrajine ukoliko se reše pravne poteškoće i ukoliko saveznici učine isto“

Nemačka podeljena po pitanju preusmeravanja ruske zamrznute imovine za oporavak Ukrajine: To bi bio ozbiljan presedan
Olaf Šolc - Copyright AP Photo/Michael Sohn

Vlada nemačkog kancelara Olafa Šolca „podržava zahtev Ukrajine za reparacijama, ali još uvek nije zauzela zvaničan stav po pitanju konfiskovanja ruske imovine“, tvrde neimenovani izvori za Blumberg.

Nemačka je ozbiljno pristupila ovom pitanju i sada čeka da vidi da li će isto uraditi saveznici Berlina.

Izvori navode da je Berlin otvoren da „iskoristi milijarde evra zamrznute ruske imovine za obnovu Ukrajine ukoliko se reše pravne poteškoće i ukoliko saveznici učine isto“.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok insistira na tome da „Rusija plati za štetu koju je nanela Ukrajini“ i da smatra da je potrebno konfiskovati bar deo zamrznute ruske imovine, navodi američki medij.

Ministar finansija Nemačke Kristijan Lindner zauzeo je, sa druge strane, „oprezniji“ stav. Po njegovom mišljenju, eventualno konfiskovanje imovine ruske Centralne banke predstavljalo bi opasan presedan i stvorilo bi pravne probleme za evropske zemlje i njihove saveznike.

Nemačka agencija DPA ranije je saopštila da su nemačke vlasti zamrzle imovinu ruskih fizičkih i pravnih lica (protiv kojih su uvedene evropske sankcije) u vrednosti od 5,046 milijardi evra.

Nakon početka specijalne operacije Rusije u Ukrajini zapadne zemlje uvele su brojne sankcije Rusiji. Pored toga što su zamrznute zlatne i devizne rezerve u vrednosti od oko 300 milijardi dolara, zabrane su obuhvatile sve transakcije koje se tiču upravljanja rezervama i aktivima Centralne banke, kao i transakcija sa bilo kojim pravnim licima, organizacijama ili organom, koji postupaju u ime ili prema nalogu Centralne banke.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike