SAD uvele sankcije za grupu Vagner, ponovo eksplozije kod Zaporoške elektrane

26.01.2023

23:11

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

SAD uvele sankcije za grupu Vagner, ponovo eksplozije kod Zaporoške elektrane
Sukob Rusije i Ukrajine - Copyright AP Photo/David Goldman/Kostiantyn Liberov Profimedia

Sukob u Ukrajini je ušao u 337. dan. 

Nemačka je odobrila slanje tenkova "leopard 2" Ukrajini, a potom je američki predsednik, Džo Bajden, saopštio da će Vašington isporučiti tenkove "abrams".

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski uveo je sankcije jednom od najbogatijih ukrajinskih biznismena i devetorici visoko rangiranih sveštenika povezanih sa Ruskom pravoslavnom crkvom i blokirao njihovu imovinu na pet godina.

Šefovi diplomatija zemalja članica EU dali zeleno svetlo za sedmi paket pomoći Kijevu vredan pola milijarde evra.

Najvažnije činjenice

U toku je 337. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina provodi zimu bez struje

- Rusi se osvetili za napad u Makejevki, pa su u Kramatorsku likvidirali 600 ukrajinskih vojnika

- Evropska unija uvela devet paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

23.50 - Toliko za večeras!

Hvala na poverenju, čitamo se ponovo od ranih jutarnjih sati.

22.37 - Rogov: Stiče se utisak da IAEA ispunjava političku volju kijevskog režima

Saopštenje Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o snažnim eksplozijama u oblasti Zaporoške nuklearke nije tačno i predstavlja provokaciju, izjavio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Ova informacija nije tačna. Nike bilo nikakvih eksplozija, a posebno snažnih, u krugu nuklearke. Očigledno je u pitanju neka lukava igra ili trik IAEA sa ciljem provokacije ili nekih koraka za diskreditaciju situacija u regionu - objasnio je on.

Prema njegovim rečima, IAEA očigledno sledi cilj da dovede u pitanje sposobnost ruskih oružanih snaga da garantuju bezbednost i zaštite nuklearnu elektranu od granatiranja iz Ukrajine.

- Stiče se utisak da IAEA ispunjava političku volju kijevskog režima i njihovih gospodara, koji su zabrinuti za uspešne ofanzivne operacije ruske vojske na zaporoškom delu linije fronta i stoga pokušavaju da je uspore na sve moguće načine, uključujući i širenjem dezinformacija - ocenio je Rogov.

21.36 - Eksplozije u oblasti Zaporoške nuklearne elektrane

Eksperti Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ponovo su saopštili o snažnim eksplozijama u oblasti Zaporoške nuklearne elektrane.

- Stručnjaci IAEA koji se nalaze u Zaporškoj nuklearnoj elektrani... izveštavaju da su se izvan objekta dogodile snažne eksplozije, što ukazuje na borbena dejstva u blizini objekta koji se nalazi na liniji fronta - navodi se u saopštenju.

20.42 - Lavrov: Rusija ostaje posvećena izvozu hrane u siromašne zemlje Afrike

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov potvrdio je nakon posete Eritreji da Moskva ostaje posvećena izvozu hrane u siromašne zemlje Afrike.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
Sergej Lavrov

20.27 - Šefica francuske diplomatije: Više zemalja priprema isporuku vojne pomoći Kijevu

Francuska ministarka spoljnih poslova Katarina Kolona doputovala je u Odesu u okviru misije unapređivanja odnosa između Francuske i Ukrajine, kako bi razgovarala sa ukrajinskim zvaničnicima o potrebi te zemlje u narednim mesecima.

- Prošlo je godinu dana otkako je Rusija pokrenula rat. Gađanje infrastrukture nije vođenje rata već ratni zločin -, rekla je ona.

Ona će se sastati sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom kako bi razgovarali o humanitarnoj i vojnoj pomoći Francuske.

19.50 - UN se zalažu za mir u Ukrajini

Ujedinjene nacije se zalažu za uspostavljanje pravednog mira u Ukrajini u skladu sa međunarodnim pravom – ovo što se sada dešava nije kretanje u tom pravcu, izjavio je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik komentarišući masovne isporuke tenkova Kijevu.

19.45 - Gejts: Vlada u Kijevu je najgora na svetu

Američki milijarder i osnivač Majkrosofta Bil Gejts je tokom govora u australijskom institutu Loui nazvao Vladu u Kijevu jednom od najgorih na svetu zbog velike korumpiranosti.

- Ukrajinska Vlada je jedna od najgorih na svetu. Korumpirana je i kontroliše je nekoliko bogatih ljudi. Smatram da je to veoma tužno po narod - rekao je milijarder.

AP Photo/Evan Vucci
Bil Gejts

17.21 - Hrvatska nije u ratu sa Rusijom

Ako ne bude pregovora Moskve i Vašingtona, onda smo korak bliže trećem svetskom ratu, poručio je predsednik Hrvatske Zoran Milanović i istakao da će slanje zapadnih tenkova u Ukrajinu produžiti rat.

- Ako se Amerika i Rusija ne dogovore, a to nije na vidiku, rat se neće zaustaviti. Nekako se nadam da traju nekakvi razgovori, ili ćemo lagano prema trećem svetskom ratu za koji neki misle da je već počeo, ali ja sam malo uzdržan. Što se tiče tenkova, i ruski i američki gore isto - rekao Milanović.

Smatra da Hrvatska vojno nikako ne treba da pomaže Ukrajini.

17.12 - SAD uvodi nove sankcije ruskoj privatnoj vojnoj Vagner grupi

SAD su uvele dodatne sankcije ruskoj privatnoj vojnoj kompaniji "Vagner grupa", saopštilo je ministarstvo finasija.

Ministarstvo finansija SAD saopštilo je da je imenovalo "Vagner" kao "značajnu transnacionalnu zločinačku organizaciju".

Sankcijama se zamrzava svaka američka imovina koju "Vagner" može da ima i zabranjuje državljanima SAD da obezbeđuju sredstva, robu ili usluge toj grupi. 

Profimedia
Logo grupe Vagner

16.10 - Rusija proglasila nezavisni medij "Meduza" za nepoželjnu organizaciju

Ruske vlasti proglasile su danas nezavisnu novinsku kuću "Meduza", sa sedištem u Letoniji, za nepoželjnu organizaciju, što znači zabranu rada njenog sajta u Rusiji i zabranu svim Rusima da sarađuju sa tim medijem i njegovim novinarima.

U saopštenju ruskog državnog tužioca se navodi da novinska kuća "Meduza" predstavlja pretnju za osnove Ustavnog sistema i bezbednost Rusije.

14.50 - Medvedev o odbijanju Zelenskog da pregovara: Želi milostinju od Zapada

Zamenik predsednik Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev smatra da izjave Vladimira Zelenskog da njemu nije interesantno da se sastaje i pregovara s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, imaju za cilj da dobije veću pomoć Zapada.

- Očigledno je da je to realan psihološki problem, koji uskoro može da postane i psihijatrijski. Međutim, ove besmislene izjave pacijenta u zelenom imaju konkretan cilj. One služe kao opravdanje za novu milostinju. „Vreme je da se donesu odluke. Za sada sam živ i kontrolišem sve oko sebe. Dajte još oružja, jer je naš neprijatelj neshvatljiv, podmukao i opasan. Ali neću se predati neprijatelju, veoma sam jak, nema pregovora, nema nikakvih kontakta. Sve u svemu, skoro da me se neprijatelj plaši“ - napisao je Medvedev na Telegramu.

14.44 - Tramp: Prvo tenkovi, pa nuklearno oružje, zaustavite bezumni rat!

Bivši predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da, nakon isporuka zapadnih tenkova Ukrajini, sukob može da dobije nuklearne razmere. On je apelovao da se konflikt pod hitno zaustavi.

- Prvo tenkovi, a potom nuklearno oružje. Zaustavite taj bezumni rat odmah. To je tako jednostavno učiniti - napisao je Tramp na društvenoj mreži Trut soušl.

Profimedia
Donald Tramp

14.40 - Španija će Kijevu isporučiti tenkove koji 10 godina stoje u skladištu u Saragosi

Vlada Španije planira da pripremi određeni broj borbenih tenkova „leopard“, koji su se čuvali u skladištu u Saragosi više od deset godina, kako bi ih poslala Ukrajini, izjavila je ministarka odbrane Španije Margarita Robles.

- Već smo se povezali s predstavnicima vojne industrije, pošto u Saragosi ima nekoliko tenkova „leopard 2A4", koji se odavno ne koriste. Nameravamo da razmotrimo koji od njih mogu da se koriste, kako bismo isplanirali tu isporuku - rekla je ministarka, ali nije precizirala koliko bi tenkova Španija mogla da pošalje Ukrajini.

12.54 - Šefica francuske diplomatije stigla u Odesu

Ministarka spoljnih poslova Francuske Katrin Kolona saopštila je da je stigla u Odesu.

- U Odesi! Da pokažemo da Francuska podržava suverenitet Ukrajine i danas kao i juče - napisala je Kolona na Tviteru uz fotografiju iz Odese.

12.53 - Ruske snage zauzimaju nove položaje na prilazima Ugljedaru

Ruske snage zauzimaju nove položaje na prilazima Ugljedaru i uspostavile su kontrolu nad trasom koja vodi u grad iz Pokrovskog, saopštio je savetnik vršioca dužnosti šefa DNR Jan Gagin.

Russian Defense Ministry Press Service photo via AP
 

- Ono što mogu tačno da kažem jeste da su naše snage presekle trasu Pokrovsk-Ugljedar. U toku je razmena vatre - rekao je Gagin za televiziju „Prvi kanal“.

12.52 - Vazdušna opasnost objavljena u četiri oblasti Ukrajine

Vazdušna opasnost ponovo je objavljena u Odeskoj, Harkovskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom ukrajinskih snaga, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

12.49 - Francuski političar: Na Makrona vrše pritisak da pošalje tenkove Zelenskom

Lider francuskog pokreta „Patriote“ Florijan Filipo smatra da na predsednika Francuske Emanuela Makrona vrše pritisak da pošalje tenkove „lekler“ Ukrajini.

- Sudeći po svemu, na Makrona vrše pritisak da uputi naše tenkove „lekler" Zelenskom - napisao je Filipo na Tviteru.

U nedelju je Makron izjavio da ne isključuje nijednu od varijanti kada je reč o isporuci oružja Ukrajini, uključujući i tenkove „lekler“.

11.55 - Politiko: Kijev od Zapada traži moderne borbene avione

Kako prenosi "Politiko", Kijev se sada okreće ka onome što vidi kao naredni logičan potez u odbrani od Rusije, a to je isporuka modernih borbenih aviona.

Profimedia
 

Razgovori više od 10 zapadnih vojnih zvaničnika i diplomata potvrđuju da postoji unutrašnja debata o snabdevanju Ukrajine borbenim avionima, što traže ukrajinski zvaničnici, potpomognuti baltičkim zemljama.

- Sledeći prirodan korak bili bi avioni - rekao je diplomata iz severne evropske države.

Vašington je poručio Kijevu da avione, zasad, ne može da dobije, ali je severnoevropski diplomata rekao da je isto bilo i sa sistemima HIMARS, pa tenkovima, ali da se na kraju desilo.

11.38 - U Kijevskoj oblasti oštećen objekat energetske infrastrukture

U Kijevskoj oblasti oštećen je objekat energetske infrastrukture, saopšteno je u Kijevskoj lokalnoj vojnoj administraciji.

- Projektil je pogodio energetski objekat. Podsećamo da se sada u toj oblasti primenjuju vanredna isključenja električne energije. Raspored isključenja u ovom trenutku nije na snazi - navedeno je u saopštenju.

11.15 - DNR: Zauzimanjem Ugljedara biće presečeni putevi za prevoz ukrajinske municije

U Ugljedaru se sada nalaze razdvojene ukrajinske jedinice koje nemaju komunikaciju i ne mogu da usaglašavaju dejstva, izjavio je u četvrtak savetnik vršioca dužnosti Donjecke Narodne Republike Jan Gagin.

AP Photo/Libkos
 

On je istakao da će zauzimanje tog grada odseći puteve za dovlačenje municije kojom se granatira Donjeck.

Ugljedarski pravac je donjecka deonica fronta. Pored su Avdejevka i Marjinka. Uzimanjem Ugljedara možemo da prekinemo dovoženje municije upravo u tom pravcu, jer upravo odatle izvode napade na Donjeck. Moći ćemo da izvodimo i frontalne i bočne napade iz Ugljedara“, rekao je Gagin za televizijski kanal „Rusija 1“.

11.10 - Ministar odbrane Nemačke: „Leopardi“ mogu biti isporučeni Kijevu krajem marta

Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus smatra da tenkovi „leopard“ mogu da budu isporučeni Ukrajini krajem marta.

- Mislim da ćemo svoje tenkove „leopard" isporučiti, verovatno, krajem marta - rekao je ministar.

10.45 - Juriš na Ugljedar otežan zbog velikog broja podzemnih prolaza

Juriš na Ugljedar je otežan zbog velikog broja podzemnih prolaza, odnosno infrastrukture kakva postoji i u Marijupolju i Soledaru, izjavio je savetnik vršioca dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Jan Gagin.

- Ispod Ugljedara se sada vode žestoke borbe, upravo sada vojska zauzima nove položaje na prilazima gradu, a borbe se već vode i na rubnim delovima grada. U gradu postoji razvijena podzemna infrastruktura, ima prilično mnogo podzemnih prolaza, što će otežati juriš, isto onako kako je to bilo u Marijupolju i Soledaru - rekao je Gagin za televizijski kanal „Rusija 1“.

Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin)
 

10.30 - Zelenski priznao da ruske snage napreduju ka istoku

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski priznao je da Oružane snage Rusije napreduju na istoku te zemlje.

- Na istoku oni napreduju - izjavio je Zelenski u intervjuu britanskom televizijskom kanalu „Skaj njuz“.

Ranije je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio da odredi „Vagnera“ napreduju ka Artjomovsku, da se borbe vode u rubnim delovima grada i u četvrtima koje su donedavno bile pod kontrolom protivnika.

10.20 - Medvedčuk: Ukrajina je prestala da bude nezavisna 2014.

10.10 - Peskov: Izmena statusa specijalne vojne operacije nije na dnevnom redu

Pitanje o izmeni statusa specijalne vojne operacije zbog isporuka američkih i nemačkih tenkova Kijevu nije na dnevnom redu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ranije je poslanik Držvne dume Rusije s Krima Mihail Šeremet izjavio da, usled odluke SAD i Nemačke da isporuče tenkove ukrajinskoj armiji predložio da se promeni status ruske specijalne vojne operacije, ne precizirajući kakva bi ta promena trebalo da bude.

On je, međutim, naglasio da su događaji već izašli iz okvira običnog vojnog sukoba.

9.54 - Zelenski: Nije mi interesantno da pregovaram sa Putinom

Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

Vladimir Zelenski je izjavio da mu nije interesantno da se sastaje i da pregovara sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

- Meni to nije interesantno. Nije mi interesantno da se sastajem i nije mi interesantno da razgovaram. Zaista ne shvatam ko donosi odluke u Rusiji - rekao je Zelenski u intervjuu britanskoj televiziji „Skaj njuz“.

Prema rečima Zelenskog, on ne želi da ratuje na teritoriji Rusije i smatra da, ako Rusija napusti teritoriju Ukrajine, onda će se i rat prekinuti.

9.42 - Ministar odbrane Italije: U novoj pomoći Ukrajini nema artiljerijskih sistema

U okviru šestog paketa pomoći Ukrajini, Italija neće isporučiti artiljerijsko naoružanje i nadzemne sisteme, izjavio je ministar odbrane Italije Gvido Krozeto.

On je naveo da Kijev i dalje traži da mu se isporuče sredstva protivvazduhoplovne i protivraketne odbrane i dodao da vojna pomoć Kijevu nikada neće prevazići obime koji bi uticali na odbrambene mogućnosti Italije.

9.24 - Kličko: Serija eksplozija u Kijevu

Profimedia
Vitalij Kličko

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je da je u ukrajinskoj prestonici odjeknulo nekoliko eksplozija i da su se specijalne službe uputile na mesta udara.

- Budite u skloništima - napisao je Kličko na svom Telegram kanalu.

U četvrtak su ukrajinski mediji saopštili da su eksplozije odjeknule u Kijevskoj, Dnjepropetrovskoj, Nikolajevskoj, Vinickoj i Odeskoj oblasti Ukrajine. Pre toga u celoj Ukrajini je objavljena vazdušna opasnost.

9.20 - Premijer Ukrajine: Obuka upravljanja „abramsima“ može trajati nekoliko nedelja

Premijer Ukrajine Denis Šmigalj izjavio je da bi obuka ukrajinskih vojnika za upotrebu amerikčih tenkova „abrams“ mogla da traje nekoliko nedelja, a ne nekoliko meseci.

U intervjuu listu „Politiko“ Šmigalj je rekao da ukrajinska strana računa na to da će za obuku biti potrebno nekoliko meseci, ali da su, ipak, Amerikanci odlučili da Ukrajincima omoguće program brze obuke.

- To može da znači da, imajući u vidu visoku motivisanost ukrajinskih boraca, obuka može da potraje nekoliko nedelja, umesto nekoliko meseci - rekao je Šmigalj.

Bela kuća je u sredu potvrdila da namerava da pošalje 31 tenk „M1 abrams“ za Ukrajinu. Prema navodima američkih vlasti, za isporuku vozila biće potrebno nekoliko meseci. Vašington namerava da pošalje Kijevu i osam oklopnih remontrno-evakuacionih vozila M88 za servisiranje tenkova.

9.18 - Prvi tenkovi „abrams“ stižu u Poljsku na proleće

Profimedia
 

Prvi američki tenkovi „abrams“ će stići u Poljsku na proleće, izjavio je ministar odbrane Poljske Mariuš Blašak.

On je dodao da će Poljskoj biti isporučeno ukupno 58 tenkova, da su u pitanju stariji i polovni tenkovi, kojima se nadoknađuju gubici nakon isporuke starih tenkova T-72 Ukrajini.

Blašak je naveo da će Poljska nove „abramse“, najverovatnije, dobiti tek krajem 2024. godine. Ranije je Poljska potpisala ugovor za isporuku 250 američkih tenkova „abrams“, a zatim je potpisala ugovor za još 116 tenkova.

Od Južne Koreje je zatražila 1.000 tenkova K2 i već joj je isporučeno nekoliko primeraka.

9.15 - Zelenski se zahvalio Bajdenu zbog odluke da pošalje tenkove Kijevu

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zahvalio se predsedniku SAD zbog oduke da Ukrajini pošalje 31 tenk M1 abrams.

- Ovo je važan korak na putu ka pobedi. Danas je slobodni svet ujedinjen kao nikada pre kako bi ostvario zajednički cilj - napisao je Zelenski na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter.

Američki predsednik Džozef Bajden prethodno je potvrdio da će SAD poslati 31 tenk M1 abrams u Ukrajinu.

On je tu odluku opisao kao pojačano angažovanje evropskih saveznika Ukrajine koji pokazuju da su i dalje ujedinjeni protiv ruske invazije. 

Profimedia
 

9.00 - Ukrajina: Rusija izvodi napad krstarećim raketama

Širom Ukrajine jutros je izdato upozorenje za vazdušne napade, a građani su pozvani da ostanu u skloništima. Šef kabineta predsednika Andrej Jermak saopštio je da su prve ruske rakete oborene iznad teritorije Ukrajine, prenose ukrajinski mediji.

Zbog opasnosti od raketnog napada došlo je do vanrednih isključenja struje u Kijevu i Kijevskoj, odeskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, prenosi Interfaks Ukrajina. Načelnik Mikolajevske oblasti Vitalij Kim objavio je da su iznad te oblasti dve rakete letele ka severozapadu.

U Dnjepropetrovskoj, Vinickoj i Kijevskoj oblasti dejstvuje protivvazdušna odbrana, a u Odesi se čuju eksplozije, navodi Unian. 

7.20 - Novi ambasador SAD stigao u Rusiju

Novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država Lin Trejsi stigla je u Rusiju, saopštila je danas ambasada SAD. "Dobrodošla natrag u Rusiju, ambasadore Trejsi", navodi se na Telegram kanalu američke ambasade, koja je objavila i njenu fotografiju na moskovskom aerodromu, preneo je Rojters.

Trejsi je već bila u Rusiji, u periodu između 2014. i 2017. godine, kada je bila zamenik šefa američke diplomatske misije, a onda je 2018. godine postala ambasador u Jermeniji. Lin se susrela sa ruskim ambasadorom u SAD Anatolijem Antonovom u Vašingtonu 24. januara.

Istog dana, zamenik ruskog ministra odbrane Sergej Rjabkov rekao je novinarima da će se razgovori koji će biti fokusirani na problematične aspekte rusko-američkih odnosa, nastaviti sa Trejsi. Prema Rjabkovu, dosad nije bilo moguće naći zajednički jezik o spornim pitanjima između Moskve i Vašingtona.

Trejsi je imenovana za novog ambasadora u Rusiji 21. decembra i ona će biti prva američka žena ambasador u Rusiji. Kako navodi ruska novinska agencija, Trejsi je u novembru rekla pred Senatom da deli stav Vašingtona prema Rusiji i podržava oštrije antiruske sankcije. 

7.15 - U Minhenu su u protesti protiv isporuka oružja Ukrajini

Video-snimke je na svom Telegram kanalu objavila glavna urednica RT i „MIA Rusija sevodnja“ Margarita Simonjan.

Nemački kancelar Olaf Šolc doneo je odluku da se Kijevu isporuči četa tenkova „leopard“.

Pored toga, Berlin namerava da dozvoli i drugim državama koje poseduju te tenkove da ih pošalju Ukrajini.

7.00 - Pentagon: Novi paket pomoći Ukrajini vredan 400 miliona dolara

Ukupan obim novog paketa američke vojne pomoći Ukrajini sa tenkovima „abrams“ iznosiće 400 miliona dolara, saopštio je Pentagon.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike