Fauči mora na sud zbog "masovnog cenzorskog poduhvata" tokom pandemije

22.10.2022

13:43

0

Autor: 24sedam

Krajnje je vreme da osvetlimo ovaj poduhvat cenzure i nateramo zvaničnike da se izjasne pred američkim narodom, rekao je Šmit

Fauči mora na sud zbog "masovnog cenzorskog poduhvata" tokom pandemije
profimedia-0723692638 - Copyright Profimedia

Glavni medicinski savetnik Bele kuće Entoni Fauči i drugi visoki zvaničnici moraće da svedoči u okviru tužbe u kojoj se tvrdi da je vlada, zajedno sa platformama društvenih mreža radila na stvaranju „masovnog cenzorskog poduhvata“ tokom izbijanja Kovida-19.

U presudi od petka, sudija Teri Dauti odobrio je zajednički zahtev državnih tužilaca Misurija i Luizijane da se primora nekoliko aktuelnih i bivših zvaničnika da svedoče u procesu koji su pokrenuli državni tužilac Misurija Erik Šmit i njegov kolega iz Luizijane Džef Landri.

Profimedia
 

- Nakon što smo pronašli dokumentaciju o dosluhu između Bajdenove administracije i kompanija u čijem su vlasništvu društvene mreže u cilju cenzure slobode govora, odmah smo podneli zahtev da zvaničnici svedoče pod zakletvom - rekao je Šmit u saopštenju i dodao:

- Krajnje je vreme da osvetlimo ovaj poduhvat cenzure i nateramo zvaničnike da se izjasne pred američkim narodom, a ova presuda će nam omogućiti upravo to. Nastavićemo da tražimo istinu.

Osim Faučija, kao svedoci biće primorani da se pojave i bivši sekretar za štampu Bele kuće Džen Psaki, direktor Digitalne strategije Bele kuće Rob Flaerti, generalni hirurg SAD Vivek Murti i dve visoke ličnosti iz FBI-a i Odeljenja za unutrašnju bezbednost (DHS), prenosi RT.

Iako je odbrana insistirala na tome da visoki zvaničnici mogu biti pozvani da svedoče o svojim postupcima na funkciji samo pod „vanrednim okolnostima“, sudija Dauti je rekao da ni ispunjavaju taj standard.

Dodao je da su tužioci iz dve savezne države „dokazali da dr Fauči ima lično znanje o pitanju cenzure na društvenim medijima u vezi sa Kovidom-19“, naloživši mu da mora da sarađuje.
Zahtevi za pojavljivanjem na sudu ostalih zvaničnika odobreni su po sličnim osnovama, pošto je sudija zaključio da su svi, ili imali direktne sastanke sa kompanijama u čijem su vlasništvu društveni mediji o navodnoj cenzuri, ili su bili blisko upoznati o tim razgovorima.

Profimedia
 

Na sudu će morati da se pojavi i Džen Isterli, koja se nalazi na čelu Agencije za sajber i infrastrukturnu bezbednost (CISA), jer tužioci tvrde da je ona igrala „centralnu ulogu“ u „prijavljivanju dezinformacija kompanijama društvenih medija radi cenzure“, opisujući sajber agenciju kao „nervni centar“ „napora savezne vlade da cenzuriše korisnike društvenih medija“.
U tužbi, koju su Šmit i Landri podneli prošlog maja, tvrdi se da je savezna vlada ohrabrivala društvene mreže da cenzurišu, brišu ili zabrane određena mišljenja o pandemiji, uključujući i teorije da je virus Kovida-19 „iscureo“ iz laboratorije, kao i pitanja o efikasnosti maski, vakcina ili politike zaključavanja, prenosi Sputnjik.

Dva tužilaštva su se u istrazi u velikoj meri oslanjala na dokumentaciju koju su, putem sudskih naredbi, prikupili od Jutjuba, Tvitera i Fejsbukove matične kompanije Meta u kojima se vidi da je između društvenih mreža i američke vlade tokom pandemije postojala redovna komunikacija.
Ni Bela kuća, niti zvaničnici kojima je naređeno da svedoče, još uvek nisu komentarisali presudu. Svedočenja moraju da se obave u roku od trideset dana od donošenja odluke, ali još uvek je nejasno hoće li odbrana uložiti žalbu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike