Kazna od skoro milion dolara Trampu i advokatima zbog "političke tužbe" protiv Hilari Klinton

20.01.2023

20:29

0

Autor: M.M.

Tužba je optužila Hilari Klinton i druge da su pokušali da nameštaju američke predsedničke izbore 2016. povezujući njegovu kampanju sa Rusijom

Kazna od skoro milion dolara Trampu i advokatima zbog "političke tužbe" protiv Hilari Klinton
AP21269060295711 - Copyright AP photo

Američki sudija naložio je Donaldu Trampu i jednom od njegovih advokata da zajedno plate skoro milion dolara (809.190 funti) kazne zbog "neozbiljne" tužbe protiv Hilari Klinton i drugih.

Tužba je optužila Hilari Klinton i druge da su pokušali da nameštaju američke predsedničke izbore 2016. povezujući njegovu kampanju sa Rusijom.

- Ovaj slučaj nikada nije trebalo da bude pokrenut - napisao je američki okružni sudija Donald M. Middlebrooks u svom nalogu.

Tramp nije odmah odgovorio.

AP photo
 

U tužbi bivšeg predsednika, podnetoj prošlog marta, gospođa Klinton, Demokratski nacionalni komitet i drugi su optuženi da su u zaveri da „tkaju lažni narativ“ tokom izbora 2016. da je njegova kampanja bila u dosluhu sa Rusijom kako bi pobedila u trci.

Tramp je tražio odštetu od 70 miliona dolara.

Tužba je odbačena u septembru, a  Tramp je u novembru kažnjen sa preko 65.000 dolara u vidu taksi i kazni nakon što je jedan optuženi tražio sankcije.

Naredba od četvrtka usledila je nakon što je grupa optuženih, uključujući gospođu Klinton, podnela novi zahtev za sankcije.

U presudi, sudija Midlbruks nazvao je Trampa „mosnikom strateške zloupotrebe sudskog procesa“ i rekao da tužba pokazuje „neadekvatnost kao pravnu tvrdnju“ i da je bila namenjena „političkoj svrsi“.

„Nijedan razuman advokat to ne bi podneo“, rekao je on.

Sudija je naložio Trampu i njegovoj advokatici Alini Habi i njenoj firmi Habba Madaio & Associates da zajedno plate 937.989,39 dolara kazne.

Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer, File)
 

 

- Gospodin Tramp je bogat i sofisticiran parničar koji je više puta koristio sudove da bi se osvetio političkim protivnicima -  napisao je sudija u presudi na 46 stranica.

Bivša predsednica Nacionalnog komiteta Demokratske stranke Debi Vaserman Šulc, bivši direktor FBI Džejms Komi i demokratski politički konsultant Džon Podesta su, između ostalih, imenovani u tužbi.

Navodno mešanje Rusije u izbore 2016. godine rezultiralo je dvogodišnjom istragom koju je vodio specijalni savetnik Robert Miler.

Miler nije utvrdio da su Tramp ili njegova kampanja bili u dosluhu sa Rusijom, ali je specijalni savetnik rekao da njegov izveštaj ne oslobađa predsednika od ometanja pravde.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike