Nebenzja na sednici SB UN: Ukrajina se nalazi na ivici međuverskog sukoba kakvog savremena Evropa još nije videla

17.01.2023

21:42

0

Autor: M. Vu.

Predstavnik Rusije pri međunarodnoj organizaciji je istakao da kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva nije potčinjena Rusiji

Nebenzja na sednici SB UN: Ukrajina se nalazi na ivici međuverskog sukoba kakvog savremena Evropa još nije videla
Savet bezbednosti - Copyright AP Photo/Bebeto Matthews

Ukrajina se zbog akcija Kijeva protiv Ukrajinske pravoslavne crkve našla na ivici međukonfesionalnog sukoba, kakvog savremena Evropa još nije videla, saopštio je na sednici Saveta bezbednosti UN stalni predstavnik Rusije pri međunarodnoj organizaciji Vasilij Nebenzja.


- Naredni pravac represivne politike Kijeva postao je rat protiv kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve. Ukrajina se našla na ivici međuverskog sukoba velikih razmera, kakav istorija moderne Evrope još nije videla. Treba podsetiti da su ukrajinske vlasti, uz podršku zapadnih pokrovitelja, odavno krenule da podrivaju kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkve. Kao što ste čuli od mitropolita Antonija, sada se narodu nasilno nameće raskolnička crkva Ukrajine, veštački stvorene 2018. godine, koja se pokorava vlast -  rekao je on.

Nebenzja je istakao da kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva nije potčinjena Rusiji, ma koliko se kijevske vlasti trudile da dokažu suprotno.
AP Photo/Seth Wenig
 


- U ovakvoj situaciji, razumljivo nam je saopštenje Ukrajinske pravoslavne crkve koje kruži društvenim mrežama da ona nije tražila od nas da održimo današnji sastanak niti nas je ovlastila da govorimo u ime UPC u UN. To je zaista tako. Niko nam nije došao sa takvim zahtevom iz Ukrajine ili Ukrajinske pravoslavne crkve. Mi ne govorimo u ime UPC - istakao je ruski diplomata.

On je saopštio da Rusija neće trpeti formiranje antihrišćanske, rusofobične i mizantropske diktature u Ukrajini.

- Trendovi ka formiranju autoritarizma i diktature u Ukrajini počeli su mnogo pre specijalne vojne operacije. Ove akcije kijevskog režima direktno prete posledicama po mir i bezbednost - zaključio je Nebenzja.

Mitropolit Ruske pravoslavne crkve prvi put u istoriji govorio u SB UN

Pokušajima da se uništi kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva potkopavaju se osnove mirovnog dijaloga, saopštio je mitropolit Antonije.

- Proskripcione liste ukrajinskog episkopata i sveštenstva donosi Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine bez zakonskog sudskog i istražnog postupka i bez mogućnosti pobijanja te odluke. Tzv. sankcije i lišavanje državljanstva primenjuje se na duhovna lica samo jedne konfesije, dok član 24. Ustava Ukrajine direktno zabranjuje privilegije ili ograničenja prava građana Ukrajine na osnovu njihovog verskog uverenja. Oduzimanje državljanstva ukrajinskim verskim licima nesumnjiv je oblik masovne političke represije koja je u suprotnosti sa Ustavom Ukrajine i međunarodnim sporazumima koje je usvojila ova država - rekao je on.
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike