Iran se priprema da pogubi britanskog državljanina: Mesecima mučen u zatvoru, optužuju ga za špijunažu

12.01.2023

14:09

0

Bivši zamenik iranskog ministra odbrane uhapšen je 2019. i osuđen za špijuniranje u korist Velike Britanije, što je on negirao

Iran se priprema da pogubi britanskog državljanina: Mesecima mučen u zatvoru, optužuju ga za špijunažu
Ilustracija - Copyright Profimedia

Porodica britansko-iranskog državljanina osuđenog na smrt u Iranu izjavila je u razgovoru sa persijskim Bi-Bi-Sijem da se vlasti spremaju da ga pogube.

Supruga Alireze Akbarija, Marijam, rekla je da je od porodice zatraženo da ode u njegov zatvor u „poslednju posetu" i da je on prebačen u samicu.

Bivši zamenik iranskog ministra odbrane uhapšen je 2019. i osuđen za špijuniranje u korist Velike Britanije, što je on negirao.

Velika Britanija je pozvala Iran da zaustavi planiranu egzekuciju i odmah ga pusti na slobodu.

- Ovo je politički motivisan čin varvarskog režima koji potpuno zanemaruje ljudske živote - napisao je na Tviteru britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli.

Ranije je portparol Forin ofisa rekao za Bi-Bi-Si da podržava Akbarijevu porodicu i da je više puta iznosio njegov slučaj iranskim vlastima.

Zatražio je hitan konzularni pristup, ali iranska vlada ne priznaje dvojno državljanstvo za Irance.

U sredu je emitovana i Akbarijeva audio-poruka u kojoj kaže da je mučen i primoran da pred kamerom prizna zločine koje nije počinio.

On kaže da je živeo u inostranstvu pre nekoliko godina kada je pozvan da poseti Iran na zahtev visokog iranskog diplomate koji je bio umešan u nuklearne pregovore sa svetskim silama.

Tamo je, dodaje, optužen da je dobio strogo tajne obaveštajne podatke od sekretara iranskog Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost Alija Šamkanija „u zamenu za bočicu parfema i košulju“.

Akbari je služio pod Šamkanijem kada je ovaj bio ministar odbrane tokom predsedništva Mohameda Hatamija, reformiste koji je bio na funkciji u dva mandata između 1997. i 2005. godine.

U audio-poruci navodi i da su ga obaveštajni agenti „saslušavali i mučili više od 3.500 sati“.

- Tokom svih tih 3.500 sati, smeštenih u više od 10 meseci, snimali su moja priznanja sa 10 kamera da bi napravili film u holivudskom stilu - kazao je on i dodao da su mu davali i „psihodelične droge“.

- Koristeći fizičke i psihološke metode, slomili su mi volju, doveli me do ludila i naterali da radim šta su želeli. Oružjem i pretnjama smrću naterali su me da priznam lažne tvrdnje - priča on u snimku, u kom optužuje Iran da pokušava da se „osveti Velikoj Britaniji tako što će ga pogubiti“.

Nekoliko sati nakon emitovanja audio-poruke novinska agencija iranskog pravosuđa Mizan potvrdila je da je Akbari proglašen krivim za špijunažu i da je Vrhovni sud odbio njegovu žalbu.

Navodi se i da je iransko ministarstvo obaveštajnih službi reklo da je gospodin Akbari bio „jedan od najvažnijih infiltratora u osetljive i strateške centre zemlje“ za britansku tajnu obaveštajnu službu, poznatiju kao MI6, i da je „sastavljao i svesno prenosio osetljive informacije“.

Ministarstvo je tvrdilo da su njegovi agenti otkrili špijuniranje gospodina Akbarija dajući mu lažne informacije.

Krajem novembra iranski državni mediji izvestili su da su vlasti obesile četvoricu muškaraca osuđenih za „saradnju” sa izraelskim obaveštajnim službama.

Još četiri muškarca pogubljena su od decembra nakon što su osuđeni na smrt zbog učešća u antivladinim protestima koji su zahvatili zemlju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike