U ukrajinskom granatiranju u Rusiji ranjena dva civila! Borci Vagnera drže Soledar pod svojom kontrolom

10.01.2023

22:41 >> 23:40

0

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

U ukrajinskom granatiranju u Rusiji ranjena dva civila! Borci Vagnera drže Soledar pod svojom kontrolom
Copyright Agencia Central de Noticias de Corea/Korea News Service vía AP, Archivo; Andrew Harnik/Manish Swarup

Sukob u Ukrajini je ušao u 321. dan.

Kijev tvrdi da su ruske snage krenule u novi, snažan napad na Soledar, grad kod kod Bahmuta.

Ruske pomorske snage započele su vojne vežbe u Kalinjingradu.

Vojna Uprava Harkova saopštila je da su ruske snage raketirale pijacu u tom gradu.

Najvažnije činjenice

U toku je 321. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina provodi zimu bez struje

- Rusi se osvetili za napad u Makejevki, pa su u Kramatorsku likvidirali 600 ukrajinskih vojnika

- Evropska unija uvela devet paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

23.40 - Zelenski oduzima pasoše!

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je da je oduzeo državljanstvo Viktoru Medvedčuku i još trojici bivših poslanika partije Opoziciona platforma – Za život: Tarasu Kozaku, Andreju Derkaču i Renatu Kuzminu.

22.42 - Jedinice grupe „Vagner“ preuzele su kontrolu nad celom teritorijom Soledara

Jedinice grupe „Vagner“ preuzele su kontrolu nad celom teritorijom Soledara, saopštio je osnivač ove grupe Evgenije Prigožin.

U centru grada formiran je kotao u kome se vode gradske borbe. Broj zarobljenika biće saopšten sutra, dodao je on.

- Još jednom želim da istaknem da u jurišu na Soledar nisu učestvovale nikakve jedinice osim boraca grupe ‘Vagner’ -  napisao je Prigožin na društvenoj mreži „Vkontakte“.

22.20 - Pušilin: Ruske snage preuzele su kontrolu nad centrom Soledara

Ruske snage preuzele su kontrolu nad centrom Soledara, rekao je večeras vršilac dužnosti šefa samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

- Prema poslednjim informacijama, centar Soledara pod kontrolom Vagnerove jedinice, a ovde su se momci učvrstili na jednoj i na drugoj strani. Već efikasno idu napred - naveo je Pušilin u izjavi Prvom kanalu.

Prema njegovim rečima, ukrajinske trupe u bitkama za Soledar "trpe ozbiljne gubitke, ali nastavljaju da se opiru“, prenose RIA Novosti. 

21.52 - Kanada će predati Ukrajini sisteme „Nasams“

Kanada će od Sjedinjenih Američkih Država kupiti protivvazdušni raketni sistem „NASAMS“ za potrebe Ukrajine, potvrdila je ministar odbrane te zemlje Anita Anand.

Profimedia
Nasams

- Razgovarala sam sa ukrajinskim ministrom odbrane Aleksejem Reznikovim jutros i direktno čula: sistemi protivvazdušne odbrane su glavni prioritet za Ukrajinu. Zbog toga će Kanada kupiti od SAD nacionalni napredni raketni sistem protivvazdušne odbrane (NASAMS) kako bi ga predala Ukrajini - napisala je ministarka na svom Tviteru.

21.04 - Rogov: Zaporoška oblast 8. januara doživela najteže ukrajinsko granatiranje do sada

Broj udara ukrajinskih trupa na region Zaporožja 8. januara bio je najveći od početka vojne operacije, izjavio je danas predsednik pokreta "Stojimo uz Rusiju" Vladimir Rogov.

On je rekao da je u nedelju bilo čak 89 epizoda granatiranja, preneo je TASS.

- Ovo je rekord po intenzitetu za region Zaporožja, a ukrajinske oružane snage koristile su tešku artiljeriju, višecevne raketne bacače i minobacače, počev od kalibra 120 mm - naveo je Rogov.

Precizirao je da se aktivni artiljerijski dueli u regionu Zaporožja nastavljaju duž linije na kojoj se vojske dodiruju.

20.25 - U ruskom Šebekinu ranjena dva civila usled ukrajinskog granatiranja

Žena i muškarac ranjeni su danas u gradu Šebekino u južnoj Belgorodskoj oblasti u Rusiji usled granatiranja ukrajinskih trupa, objavio je guverner tog ruskog regiona Vjačeslav Gladkov. 

On je napisao na svom Telegram kanalu da su prema preliminarnim podacima ranjena dva civila, preneo je TASS.

AP Photo/Libkos
 

U Belgorodskoj oblasti, koja se graniči sa Ukrajinom, 11. aprila je proglašen visok nivo terorističke pretnje, koji je kasnije produžavan, jer je, kako lokalne vlasti navode, granatiranje zabeleženo u još nekoliko navrata.

20.19 - Ukrajina: Borbe u Soledaru i dalje traju

Ukrajinske snage i večeras drže svoje borbene položaje u gradu Soledaru na istoku Ukrajine i odolevaju masovnom ruskom napadu, izjavila je Hana Malijar, zamenica ukrajinskog ministra odbrane.

Britansko ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da su posle četiri dana napredovanja ruske snage verovatno uspele da zauzmu veći deo grada, prenosi Rojters.

- Teške borbe za Soledar se nastavljaju. Neprijatelj zanemaruje svoje teške gubitke i nastavlja aktivno da napada. Naši borci hrabro odolevaju duž linije odbrane - izjavila je zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar.

19.32 - Švedska isporučuje Ukrajini artiljerijske sisteme

Vlasti Švedske planiraju da isporuče Ukrajini samohodne artiljerijske sisteme „Arčer“, saopštio je ministar spoljnih poslova Švedske Tobijas Bilstrem, izvestila je televizija „Skaj njuz“.

On je istakao da je „Ukrajini potrebno više ofanzivnog naoružanja sa Zapada, te da Švedska treba dati svoj doprinos“.

- Nije pitanje da li ćemo ga isporučiti, nego kada ćemo ga isporučiti - rekao je Bilstrem u intervjuu za švedski list „Ekspresen“.

18.15 - Moskva: Nedopustive i nečuvene izjave ambasadora SAD u Mađarskoj o Putinu

Vadim Savitsky, Sputnik/Russian Defense Ministry Press Service Pool Photo via AP
Vladimir Putin

Ambasada Rusije u Mađarskoj saopštila je danas da su komentari američkog ambasadora u Budimpešti Dejvida Presmana o predsedniku Rusije Vladimiru Putinu nedopustivi i nečuveni.

- U svom javnom nastupu 6. januara američki ambasador u Mađarskoj Presman izneo je neprihvatljive primedbe o predsedniku Ruske Federacije - navodi se u komentaru ambasade objavljenom danas na Telegram kanalu, a prenosi TASS.

U saopštenju ruske ambasade u Budimpešti se ističe i da su komentari jednog američkog zvaničnika čija su ovlašćenja ograničena na sferu bilateralnih mađarsko-američkih odnosa o ličnosti jednog stranog šefa države nečuveno kršenje osnovnog diplomatskog protokola i prakse.

Ruska ambasada je predložila da Presman nadoknadi manjak diplomatskog profesionalizma i prouči čuvenu knjigu "patrijarha američke spoljne politike Henrija Kisindžera", koja je "zgodno naslovljena Diplomatija".

17.32 - Obuka ukrajinskih vojnika za rukovanje „Patriotom“ počinje sledeće nedelje

Obuka ukrajinskih vojnika za rukovanje američkim raketnim sistemima „Patriot“ počeće već sledeće nedelje, saopštila je televizija „Si-En-En“, pozivajući se na američke zvaničnike.

AP Photo/Mindaugas Kulbis
 

Vojnici će se obučavati u vojnoj bazi Fort Sil u Oklahomi i trajaće nekoliko meseci, rekao je za televiziju pomoćnik američkog ministra odbrane za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju Lora Kuper.

17.16 - Ukrajinci tokom povlačenja iz DNR i LNR pljačkali crkve

Ukrajinski vojnici su tokom odstupanja iz naselja Donjecke i Luganske Narodne Republike pljačkali crkve, saopštilo je Ministarstvo kulture, sporta i omladine LNR.

- Tokom povlačenja… ukrajinski neonacisti su namerno gađali crkve kako bi lišili civile koji su ostali na tim teritorijama mogućnosti da idu na bogosluženja. Osim toga, neke crkve i zgrade uz njih bile su minirane. To je učinjeno pre svega kako bi se uplašilo sveštenstvo i vernici. Crkve koje su bile napuštene često su pljačkane, a neonacisti su iz njih iznosili ikone i svetinje - saopštila je pres služba Ministarstva.

Ministarstvo je objasnilo da je većina svetinja spasena zahvaljujući hrabrosti igumana i parohijana, kao i dejstvima ruske vojske.

16.40 - Berbok stigla u nenajavljenu posetu Harkovu

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok stigla je u nenajavljenu posetu Harkovu.

Berbokova je tokom posete najavila nove isporuke oružja i drugu podršku Ukrajini.

Takođe je rekla da je važno ne izgubiti iz vida mesto Ukrajine u Evropi i njenu želju da se pridruži EU.

Profimedia
Analena Berbok

- Zato želim da govorim i o napretku u procesu pristupanja, jer mi kao vlada želimo da damo konkretne ponude Ukrajini naročito u pogledu vladavine prava, nezavisnih institucija i borbe protiv korupcije - navela je Berbok.

16.22 - Medvedev: Rusija treba da deluje brže

Rusija treba da deluje brže i efikasnije po pitanju proizvodnje i remonta svojih tenkova, izjavio je zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev, komentarišući zapadno finansiranje modernizacije sovjetskih tenkova T-72 koji će biti isporučeni Ukrajini.

15.43 - Jedan rudar poginuo, osam povređeno u ukrajinskom napadu na rudnik u DNR

U ukrajinskom granatiranju rudnika "Skočinski" u Kirovskom okrugu Donjecke oblasti jedan rudar je poginuo, a osam je povređeno, objavilo je danas Ministarstvo za vanredne situacije Donjecke Narodne Republike (DNR), koje su prenele RIA Novosti.

- U 13.20 granatiran je rudnik "Skočinski", a prema operativnim podacima devet rudara je stradalo od artiljerijskog napada i, nažalost, jedan od njih je poginuo - saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije DNR na Telegram kanalu.

15.12 - Britanija još nije donela odluku o isporuci tenkova Ukrajini

Vlasti Velike Britanije još nisu donele konačnu odluku o tome da li će isporučiti britanske tenkove „Čelendžer 2“ Ukrajini, prenosi list „Gardijan“, pozivajući se na izjavu predstavnika britanskog premijera Rišija Sunaka.

Leon Neal/Pool Photo via AP
Riši Sunak

- Nismo doneli nikakve konačne odluke o isporuci tenkova Ukrajini u ovoj fazi. Dok odluke ne budu donete, ne komentarišemo spekulacije u vezi s tim kakva bi tehnika mogla biti upućena. Nastavićemo da razgovaramo s ukrajinskim kolegama o tome šta je najbolji vid pomoći koju možemo da obezbedimo. I to radimo zajedno sa saveznicima - naveo je predstavnik premijera.

14.42 - Porošenko: Sastanak vojnih ministara NATO-a u bazi Ramštajn 20. januara

Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da će sastanak predstavnika ministara odbrane zapadnih zemalja u formatu „Ramštajn“ biti održan 20. januara.

- Obratite pažnju: 20. januara će u Ramštajnu biti održan sastanak antiputinske koalicije sa ciljem da se konačno reši pitanje isporuka tenkova (Ukrajini), uključujući britanske 'Čelendžere', nemačke 'Leoparde 2', kao i neke oklopne transportere, borbena vozila pešadije 'Bredli' i francuska i nemačka oklopna vozila - rekao je Porošenko za televizijski kanal „Skaj njuz“.
Ramštajn je vojna baza u Nemačkoj, u kojoj je formirana kontakt grupa NATO-a za podršku Ukrajini.

14.14 - Mišel: Pomoć EU i država članica Ukrajini do sada vredna 50 milijardi evra

Predsednik Saveta Evropske unije Šarl Mišel izjavio je da su EU i njene države članice od početka rata do sada pomogle Ukrajinu sa 50 milijardi evra.

Lukas Barth/Pool Photo via AP
Šarl Mišel

13.34 - NATO i EU potpisali treću Zajedničku deklaraciju

Generalni sekretar NATO pakta Jens Stoltenberg, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Saveta EU Šarl Mišel su jutros, u NATO sedištu u Briselu, potpisali treću Zajedničku deklaraciju. 

Oni su podržali i pozdravili vojnu pomoć koju su najavili Francuska i Nemačka za Ukrajinu. 

Zajednička deklaracija ima za cilj da pojača saradnju i koodinaciju nakon ruske invazije na Ukrajinu koja je, kako kaže deklaracija, narušila evropski bezbednosni poredak.

12.46 - Stoltenberg: NATO i EU potrošili svoje zalihe oružja

NATO i EU su svoje zalihe oružja isporučili Ukrajini i samim tim ih sve potrošili, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

- Saveznici NATO-a i članice EU su iscrpile svoje zalihe, pružanjem pomoći Ukrajini. Ali to je bila ispravna odluka. Radi se o našoj bezbednosti, tako da moramo da se okrenemo sopstvenim mogućnostima, našim zalihama i municiji kako bi pružili pomoć Kijevu - rekao je on.

Stoltenberg je dodao da NATO i EU koordiniraju napore za povećanje proizvodnje naoružanja.

AP Photo/Bernat Armangue
Jens Stoltenberg

12.02 - Peskov: Konfiskovanje ruske imovine nezakonito po međunarodnom pravu

Pokušaji konfiskacije ruske imovine nezakoniti su prema međunarodnom pravu i sve zemlje koje podrže ovu ideju, osetiće od toga posledice, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Jasno je da estonske vlasti žele da budu dobri đaci i u ovoj oblasti naprave presedan. Kakve god mere bile preduzete u tom kontekstu, biće apsolutno beznačajne i nezakonite sa stanovišta međunarodnog prava, i, naravno, ostaviće posledice na one zemlje koje se bar nekako priklone toj ideji - rekao je Peskov.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
Dmitrij Peskov

11.56 - Tajani: Italija će isporučiti PVO sisteme Kijevu kad reši tehničke probleme

Italija namerava da isporuči Ukrajini sistem protivraketne odbrane kako bi se štitila od ruskih napada, ali mora da reši tehničke probleme pre nego što bude poslat, izjavio je ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

11.52 - Patrušev: SAD su se povukle iz Avganistana kako bi se koncentrisale na Ukrajinu

SAD su povukle svoje trupe iz Avganistana kako bi se fokusirale na Ukrajinu, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

11.10 - Šojgu: Rusija će nastaviti da razvija nuklearnu trijadu

Rusija će nastaviti da razvija strateške nuklearne snage, jer je to glavni garant njenog suvereniteta i integriteta, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Šojgu je na sastanku vojnog vrha rekao da će Rusija nastaviti da razvija nuklearnu trijadu i održava njenu borbenu gotovost.

Prema zvaničnim podacima, ruska nuklearna trijada uključuje raketne strateške snage, stratešku avijaciju i nuklearne podmornice nosače raketa.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
Sergej Šojgu

10.51 - Aleksandar Lapin novi je načelnik Glavnog štaba ruskih kopnenih snaga

General-pukovnik Aleksandar Lapin postavljen je za načelnika Glavnog štaba ruskih kopnenih snaga, prenosi TASS pozivajući se na izvore bliske ruskom Ministarstvu odbrane.
Lapin je 2017. postavljen za komandanta Centralnog vojnog okruga, a do kraja oktobra 2022. godine bio je zadužen za Operativni komandni centar za sukob Rusije i Ukrajine.

10.35 - Pušilin: Blizu smo toga da preuzmemo kontrolu nad Soledarom

- Blizu smo toga da ruske trupe preuzmu kontrolu nad Soledarom - tvrdi Denis Pušilin, vršilac dužnosti šefa samoproglašene Donjecke Narodne Republike, čije je pripajanje proglasila Rusija.

Prema rečima Pušilina, borbe se vode u zapadnom delu grada. Soledar se nalazi u blizini Bahmuta, važnog transportnog čvorišta. Kroz taj grad prolazi mreža puteva i železničkih pruga, preko kojih se snabdevaju ukrajinske trupe u Donbasu.

AP photo
Denis Pušilin

10.28 - Rusija: Uskoro detaljnije o primeni dekreta za naftu

Rusija će uskoro objaviti detaljnije informacije o primeni predsedničkog dekreta, koji je odgovor na ograničenje cene ruske nafte, saopštilo je danas Ministarstvo energetike.

- Predsednički dekret objavljen u decembru zabranjuje ruskim kompanijama da se pozivaju na nezakonita ograničenja cena koje nameću zapadne zemlje u bilo kom obliku, direktno ili indirektno. Ova zabrana se odnosi na sve transakcije sa ruskom naftom, uključujući i krajnjeg potrošača, i on posebno ukazuje na zabranu da se posluje sa trgovcima koji ne poštuju ovu uredbu - navodi se u saopštenju.

9.25 - Fregata "Admiral Gorškov" izvela vežbu u Norveškom moru

Ruski ratni brod naoružan hipersoničnim krstarećim naoružanjem, "Admiral Gorškov", izveo je vežbu u Norveškom moru.

9.22 - Maročko: Oko 100 ukrajinskih vojnika hospitalizovano zbog promrzlina

Oko 100 ukrajinskih vojnika iz Donbasa hospitalizovano je poslednjih dana zbog promrzlina, a njih 40 sa teškim promrzlinama podvrgnuto je amputaciji udova, rekao je danas oficir Narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike (LRN) Andrej Maročko.

AP Photo/Libkos
Ukrajinska vojska

8.30 - Britanija o Ukrajini: Veći deo Soledara pod ruskom kontrolom

Ruske trupe i plaćeničke formacije grupe "Vagner" najverovatnije drže pod kontrolom veći deo grada Soledara u istočnoj Ukrajini, nakon napretka koji su ostvarile u poslednja četiri dana, saopštilo je danas britansko ministarstvo odbrane u redovnom obaveštajnom izveštaju.

Zvaničnici u Kijevu su saopštili da je Moskva pojačala napade na Soledar u regionu Donbasa, koji se nalazi nekoliko kilometara od Bahmuta, i da ukrajinske snage pružaju snažan otpor, a da su obe strane pretrpele teške gubitke.

U izveštaju britanskih obaveštajaca se navodi da "ruske snage zauzimanjem Soledara vrlo verovatno pokušavaju da opkole Bahmut sa severa i da poremete ukrajinske linije komunikacije".

7.20 - Šolc ubeđen u potrebu koordinacije isporuke oružja UKR sa saveznicima

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je i dalje ubeđen u potrebu koordinacije isporuke oružja Ukrajini sa saveznicima, dok raste pritisak na Berlin da Kijevu pošalje nemačke tenkove Leopard 2.

Nemačka je prošle nedelje najavila da će obezbediti Ukrajini oklopna vozila Marder za pomoć u odbijanju ruskih snaga, preneo je Rojters.

Profimedia/Ukrainian Press Office/SIPA
 

7.10 - Zelenski: Otpor naših snaga u Soledaru pomogao Ukrajini da kupi vreme i ojača

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je danas da je otpor ukrajinskih snaga u borbi protiv talasa napada u istočnom regionu Donbasa pomogao zemlji da kupi vreme i da ojača.

- Zahvaljujući otporu naših vojnika u Soledaru, mi smo osvojili za Ukrajinu dodatno vreme i dodatnu snagu- rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju, preneo je Rojters.

Zelenski nije objasnio šta je mislio pod dobijanjem vremena i snage, ali ukrajinski zvaničnici i visoki oficiri su upozorili da Rusija planira novu veliku ofanzivu narednih meseci. 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike