Krvavi obračun u Meksiku: Ubijeno 10 vojnika i 19 članova kartela posle hapšenja El Čapovog sina!

07.01.2023

06:23

0

Lokalna vlast u Kulijakanu upozorila je stanovnike da ne izlaze iz kuća zbog pogoršane bezbednosti u gradu

Krvavi obračun u Meksiku: Ubijeno 10 vojnika i 19 članova kartela posle hapšenja El Čapovog sina!
Ovidio Guzman - Copyright CEPROPIE via AP File

Hapšenje Ovidija Guzmana, sina zatvorenog narko-bosa Hoakina El Čapa Guzmana, pokrenulo je vatreni obračun u gradu Kulijakanu na severu Meksika u kojem je ubijeno 10 vojnika i 19 osumnjičenih članova narko-kartela Sinaloa, izjavio je danas ministar odbrane Luis Kresencio Sandoval.

Sandoval je rekao da su naoružani pripadnici narko-kartela napali vojnike, na šta je vojska odgovorila pozivanjem helikoptera "blekhavk" da napadnu konvoj od 25 vozila kartela. On je naveo da su pripadnici kartela zatim oborili dva helikoptera, a onda napali vojne i civilne avione na međunarodnom aerodromu u Kulijakanu i pucali na aerodromske zgrade.

Meksičke vlasti su Ovidija Guzmana vojnim helikopterom prebacile direktno u Meksiko Siti, rekao je Sandoval.

Veliki broj ulica u Kulijakanu još je blokiran zapaljenim automobilima, preneo je AP.  Lokalna vlast u Kulijakanu upozorila je stanovnike da ne izlaze iz kuća zbog pogoršane bezbednosti u gradu. U gradu su zatvorene škole, lokalna uprava i mnoga privatna preduzeća.

Aktivista za ljudska prava u Kulijakanu Oskar Loza opisao je situaciju u gradu kao napetu, navodeći da su pojedine prodavnice opljačkane.

Meksičke vlasti uhapsile su u četvrtak vođu meksičke narko bande Ovidija Guzmana, koji je postao ključna figura u kartelu Sinaloa nakon hapšenja njegovog oca. Nakratko su ga zadržale snage bezbednosti 2019. godine, ali je brzo pušten da bi se okončalo nasilje u znak odmazde koju je sprovodila njegova narko-banda.

SAD su ponudile nagradu od pet miliona dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja ili osude Ovidija Guzmana, a njegovo hapšenje dolazi pred održavanje samita severnoameričkih lidera u Meksiko Sitiju sledeće sedmice, kojem će prisustvovati i predsednik Džozef Bajden i na kojem su pitanja bezbednosti na dnevnom redu.

Jedan od meksičkih zvaničnika rekao je da će se Guzmanovo hapšenje verovatno pokazati kao dobrodošlo za odnose između SAD i Meksika uoči Bajdenove posete.

Hoakin Guzman (65) osuđen je u Njujorku 2019. za krijumčarenje droge vredne milijarde dolara u SAD i zaveru za ubistvo neprijatelja, a služi doživotnu kaznu u Supermaksu u Koloradu, najbezbednijem saveznom američkom zatvoru.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike