Tramp primio prvu dozu: Evo kojim lekom se američki predsednik leči od koronavirusa

15.10.2020

16:57 >> 14:01

0

Autor: M. I.

Lekari su Trampu dali koktel antitela, potom remdesivir, a danas su otkrili da je primio i prvu dozu deksametazona

Tramp primio prvu dozu: Evo kojim lekom se američki predsednik leči od koronavirusa
Copyright Foto: Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Američki predsednik Donald Tramp započeo je lečenje deksametazonom.

Trampu je u petak potvrđena zaraza koronavirusom, a za 24 časa je hospitalizovan u vojnoj bolnici Valter Rid. Kako je Tramp ubrzo posle zaraze razvio simptome povišene temperature, umora i otežanog disanja, lekari su započeli da ga leče. Prvo su mu dali koktel antitela, potom remdesivir, a danas su otkrili da je primio i prvu dozu deksametazona.

– Razgovarali smo hoćemo li uopšte da počnemo sa terapijom deksametazona, ali smo zaključili da su prednosti veće od mogućih posledica – rekao je jedan od lekara iz njegovog tima.

Šta je deksametazon?

Kako prenosi Index.hr, deksametazon je protivupalni kortikosteroid. To je jeftin i široko dostupan lek.

Prema rezultatima studije Univerziteta Recovery u Oxfordu, deksametazon ne pomaže onima koji imaju blage simptome kovida-19, odnosno onima kojima ne treba pomoć pri disanju. Bio je učinkovit samo kod pacijenata kojima je bio potreban kiseonik te još više kod onih koji su bili na respiratorima.

U ovaj veliki klinički eksperiment uključena su 2.104 pacijenta koji su nasumično odabrani među hospitalizovanim bolesnicima. Oni su 10 dana svakodnevno dobijali doze od 6 mg leka (bilo oralno ili intravenozno). Druga nasumično odabrana grupa od 4.321 pacijenta dobijala je uobičajenu zdravstvenu zaštitu za kovid-19. Među onima koji su dobijali uobičajeno lečenje smrtnost posle 28 dana bila je najviša u grupi bolesnika kojima su bili potrebni respiratori (41%), nešto manja bila je kod onih kojima je trebalo kiseonika (25%), a najmanja među onima koji nisu bile potrebne nikakve respiratorne intervencije (13%).

Pomogao samo onima koji su imali problema s disanjem

Deksametazon je smanjio smrtnost kod pacijenata na respiratorima za jednu trećinu, a onih na kiseoniku za jednu petinu.

Bolesnici kojima nije bila potrebna pomoć u disanju nisu imali dokazane koristi od leka.

Na temelju ovih rezultata autori studije su zaključili da bi deksametazon mogao da spreči svaku osmu smrt bolesnika na respiratoru te svaku dvadeset i petu kod onih koji uzimaju kiseonik.

– Ovo je za sada jedini lek za koji se pokazalo da značajno smanjuje smrtnost. To je velik korak napred – rekao je epidemiolog Peter Horbi sa Univerziteta Oksford.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike