Gutereš hoće da posreduje, Francuska će poslati Ukrajini borbena vozila (FOTO)

04.01.2023

19:43

0

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

Gutereš hoće da posreduje, Francuska će poslati Ukrajini borbena vozila (FOTO)
Ilustracija - Copyright AP Photo/Evgeniy Maloletka/LIBKOS

Rat u Ukrajini je ušao u 315. dan.

U Donjeckoj oblasti ne prestaju borbe.

Kijev tvrdi da je uspeo da povrati 40 odsto teritorije. Predsednik Zelenski kaže da Rusija planira nastavak kampanje napada dronovima, kako bi demoralisala ukrajinski narod.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan održaće telefonske razgovore sa kolegama iz Rusije i Ukrajine.

Najvažnije činjenice

U toku je 315. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Zelenski boravio u Vašingtonu

- Ukrajinu čeka zima bez struje

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

- Evropska unija uvela deveti paket sankcija Rusiji

- Posle serije vojne pomoći koja je stigla Kijevu, SAD su obećale da će snabdevati Ukrajinu oružjem koliko god je potrebno

23.59 - Hvala na poverenju!

Toliko za danas, čitamo se ponovo od ranih jutarnjih sati

23.41 - Eksplozije u Harkovskoj oblasti

Večeras su se u Harkovskoj oblasti čule eksplozije, preneo je ukrajinski list Strana bez dodatnih detalja.

U izvešataju se navodi da u Harkovskoj oblasti nije izdato upozorenje na vazdušni napad, preneo je TASS.

23.00 - SAD šalje pešadijska vozila u Ukrajinu?

Administracija Sjedinjenih Američkih Država razmatra mogućnost isporuke borbenih pešadijskih vozila "bredli" Ukrajini, saopštio je američki predsednik Džozef Bajden tokom razgovora sa novinarima u Kentakiju.

Američki lider je upitan da li Vašington razmatra mogućnost isporuka "bredlija" Kijevu.

„Da“, odgovorio je predsednik.

On je takođe rekao da je u sredu razgovarao sa liderom republikanske manjine u američkom Senatu Mičem Mekonelom (iz Kentakija) o „spoljnoj politici, Ukrajini“.

21.31 - Kirbi: SAD nameravaju da pruže Kijevu novu vojnu pomoć

SAD nameravaju da pruže Kijevu novu vojnu pomoć u narednim danima i nedeljama i ne očekuju da će uskoro nastupiti mir u Ukrajini, saopštio je na brifingu koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

Portparol Bele kuće rekao je da Amerikanci veruju da Rusija nastavlja da raspoređuje dodatne trupe na istok Ukrajine, uključujući i kod Donjecka, kako bi u ovom sektoru fronta prebacila tas na vagi na svoju stranu.

Novi paketi američke vojne pomoći Kijevu mogu uključivati dodatne sisteme "hajmers", saopštila je Bela kuća.

20.42 - Gutereš hoće da posreduje

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš spreman je da posreduje u sukobu u Ukrajini ako obe strane to zatraže, saopštio je na brifingu predstavnik generalnog sekretara UN Stefan Dižarik, odgovarajući na pitanje da li ima napretka i kontakata oko ukrajinske inicijative da se krajem februara održi „samit mira“.

AP Photo/Mary Altaffer
Antonio Gutereš

18.24 - Jelisejska palata: Francuska će poslati laka borbena vozila Ukrajini

Francuski predsednik Emanuel Makron potvrdio je ukrajinskom kolegi Vladimiru Zelenskom da će Francuska poslati Ukrajini laka borbena oklopna vozila AMKS-10 RC kao pomoć u ratu protiv Rusije. 

16.36 - Bugarska 2022. proglasila 84 ruska zvaničnika za persone non grata

Bugarska je u protekloj godini proglasila nepoželjnima 84 službenika ruskih zvaničnih predstavništava u zemlji, rekao je predsednik Agencije za nacionalnu bezbednost Plamen Tončev.
On je naveo da trenutno nema direktnog rizika po bezbednost zemlje, ali da bi nastavak neprijateljstava u Ukrajini mogao dovesti do povećanja migracionog toka kroz Bugarsku. 

16.26 - Zaharova: Italiju ne vidimo kao garanta mogućeg mirovnog procesa u Ukrajini

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da Rusija ne može da smatra Italiju garantom potencijalnog mirovnog procesa u Ukrajini zbog pristrasnog stava Rima prema Moskvi.

Profimedia
Marija Zaharova

16.20 - Rogov: Dva civila poginula u ukrajinskom granatiranju višespratnice u Vasiljevki

Dva civila su poginula u ukrajinskom granatiranju stambene zgrade u gradu Vasiljevka u Zaporoškoj oblasti, izjavio je danas član glavnog saveta ruske administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Rogov je naveo da su ukrajinske oružane snage pogodile višespratnicu u Vasiljevki koja se nalazi pored zgrade komandnog štaba 
   
Prema preliminarnim izveštajima, vatra je otvorena iz HIMARS višecevnih raketnih sistema 

15.21 - Šef Energoatoma pozvao UN da pošalje mirovne snage u nuklearku Zaporožje

Šef ukrajinske državne nuklearne kompanije "Energoatom" Petro Kotin pozvao je danas Ujedinjene nacije da pošalju mirovne snage u nuklearnu elektranu Zaporožje, čak i bez dogovora sa Rusijom o uspostavljanju bezbednosne zone oko tog postrojenja.

Ukrajinci od septembra insistiraju da se mirovne snage UN moraju poslati u nuklearnu elektranu. 

Međutim, ovo je bio prvi put da je jedan ukrajinski zvaničnik javno sugerisao da mirovne snage treba da budu raspoređene čak i u odsustvu sporazuma o stvaranju bezbednosne zone oko nuklearne elektrane.

13.41 - Kijev na proleće planira ofanzivu

Kijev planira da na proleće intenzivira borbena dejstva, saopštio je načelnik Glavne uprave obaveštajne službe Ministarstva odbrane Ukrajine general-major Kiril Budanov za televiziju „Ej-Bi-Si njuz“.

AP Photo/LIBKOS
 

- Ovi meseci će biti vojno najvreliji - odgovorio je Budanov na pitanje voditelja o njegovim očekivanjima za narednih šest meseci sukoba.

Budanov očekuje da će mart biti mesec najžešćih borbi. Prema njegovim rečima, Ukrajina planira da na proleće pokrene ozbiljnu ofanzivu.

13.20 - Ukrajinski obaveštajac: Rusija šalje nove vojne jedinice u severni deo Krima

Predstavnik Glavnog direktorata obaveštajne službe ministarstva odbrane Ukrajine Andrij Černijak izjavio je danas da je Rusija poslala "nove vojne jedinice u severni deo okupiranog Krima", preneo je "Kijev independent".

On je dodao da se Rusija navodno utvrđuje u oblastima oko Hersonske oblasti.

- Oni (Rusija) gube. Zato stvaraju defanzivna utvrđenja gde god mogu, shvatajući da će morati da se bore na tim linijama fronta - kazao je Černijak.

On, takođe, tvrdi da se ruske snage maksimalno trude da sačuvaju takozvani kopneni koridor ka Krimu kroz okupirane ukrajinske teritorije na jugu zemlje.

13.08 - U ukrajinskom napadu na vojnu komandu u Vasiljevki poginule dve osobe

Oružane snage Ukrajine gađale su vojnu komandu u Vasiljevki u Zaporoškoj oblasti. U napadu su poginule dve osobe, saopštio je član saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

AP Photo/LIBKOS
 

- Pala je teška artiljerijska granata na kancelariju vojne komande, gde je bio formiran red lokalnog stanovništva za dobijanje propusnica za lična vozila - napisao je Rogov na svom Telegramu.

Rogov je posle dodao da je ispaljeno najmanje četiri granate, kao i da su one pogodile višespratnicu pored komande.

11.05 - Rogozin poslao francuskom ambasadoru deo granate izvučen iz njegovog vrata

Bivši direktor Roskosmosa i šef specijalnog odreda vojnih savetnika „Carski vukovi“ Dmitrij Rogozin, koji je ranjen u Donjecku, fragment granate izvučen iz njegovog vrata, poslao je ambasadoru Francuske u Rusiji, Pjeru Leviju.

9.54 - Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na celoj teritoriji Ukrajine

9.20 - Zelenski ponovo upozorio da se Rusija sprema za veliku ofanzivu

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski danas je ponovo upozorio da se Rusija sprema da pokrene veliku ofanzivu.

- Ne sumnjamo da će Rusija baciti sve karte koje su joj preostale na stolu i prikupiti sve što može da pokuša da preokrene tok rata i barem odloži svoj poraz - rekao je Zelenski u video obraćanju, prenosi Gardijan.

Profimedia
Vladimir Zelenski

Kako je naveo, potrebno je da se poremeti taj ruski scenario.

- Mi se pripremamo za to. Teroristi moraju izgubiti. Svaki pokušaj njihove nove ofanzive mora da propadne - istakao je Zelenski.

8.37 - Novi uspesi snaga Rusije i DNR

Zajedničkim dejstvima vojnika Donjecke Narodne Republike i Oružanih snaga Rusije tokom prethodna 24 časa uništeno je sledeće neprijateljsko naoružanje i vojna oprema: dva tenka (T-64BV), osam jedinica oklopnih i automobilskih vozila, a u vazduhu je oboren i jedan dron, saopštila je Narodna milicija DNR.

Pored toga, likvidirano je preko 35 pripadnika neprijateljskih snaga.

U saopštenju se ističe da ukrajinska strana nastavlja da teroriše civile Republike, nanoseći intenzivne artiljerijske napade na stambena naselja i civilnu infrastrukturu koji ne predstavljaju vojne objekte.

U toku prethodnog dana na meti neprijateljskih napada našlo se devet naselja Republike, a tom prilikom poginuo je jedan civil, dok je četvoro ranjeno, od čega jedno dete.

7.42 - Oborene dve ukrajinske bespilotne letelice kod Sevastopolja

AP Photo/LIBKOS
 

Sistemi za protivvazdušnu odbranu oborili su dve ukrajinske bespilotne letelice iznad mora u oblasti aerodroma Belbek, saopštio je gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev.

7.40 - Vojnici u Makejevki pokušali da spasu ranjene saborce, mnogi usput poginuli

Deo vojnika poginulih u granatiranju Makejevke pokušali da spasu svoje ranjene saborce, izjavio je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin.

- Većina njih, jedva izašavši iz zgrade koju su oštetili američki "Himarsi", čim su došli sebi vratili su se da izvlače svoje saborce. Potom su, kada su stigli pripadnici Ministarstva za vanredne situacije, pomagali da se spasu ostali. Pomagali su rizikujući svoje živote. A neki od poginulih su oni koji su poginuli kada su se vraćali da spasu svoje kolege - napisao je Pušilin na svom Telegramu.

7.30 - Rusi uništili HIMARS kojim je gađana Makejevka

Ruske snage uništile su uzvratnom vatrom lanser višecevnog raketnog sistema HIMARS, iz kojeg su ukrajinske trupe 1. januara gađale Makejevku, izjavio je prvi zamenik načelnika Glavne vojno-političke uprave Oružanih snaga Rusije general-potpukovnik Sergej Sevrjukov.

7.22 - Ministarstvo odbrane Rusije: Upotreba mobilnih telefona uzrok tragedije u Makejevki

Upotreba mobilnih telefona među pripadnicima ruskog vojnog osoblja u dometu neprijateljskog naoružanja glavni je uzrok tragedije u Makejevki u kojoj je poginulo 89 ruskih vojnika, rekao je danas novinarima visoki zvaničnik ruske vojske, general-potpukovnik Sergej Sevrjukov.

- Već je sada postalo očigledno da je glavni uzrok tragičnog događaja kršenje zabrane i aktiviranje i masovna upotreba ličnih mobilnih telefona vojnog osoblja u dometu neprijateljskih borbenih sredstava. To je omogućilo neprijatelju da locira, odredi pravac i koordinate vojnika za izvođenje svojih raketnih udara - rekao je Sevrjukov, prvi zamenik načelnika Glavnog vojno-političkog odeljenja Oružanih snaga Rusije.

AP Photo, File
 

On je dodao da se preduzimaju potrebne mere da se takvi tragični incidenti izbegnu u budućnost, preneo je TASS. Prema njegovim rečima, uloženi su svi napori da se povređeni zbrinu odmah nakon tragedije.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je ranije ove nedelje da su oružane snage Ukrajine napale punkt privremenog razmeštanja ruske vojske u gradu Makejevka u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR). U prvom saopštenju MO Rusije je navedeno da su u ukrajinskom napadu iz višecevnog raketnog sistema HIMARS poginula 63 ruska vojnika. Prethodno su ukrajinske vlasti saopštile da je ubijeno oko 400 ruskih vojnika u raketnom napadu na region Donjecka, kao i da je raketni projektil pogodio zgradu u gradu Makejevka, gde su bile stacionirane ruske snage.

7.15 - Erdogan danas razgovara sa Putinom i Zelenskim

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan održaće danas telefonske razgovore sa kolegama iz Rusije i Ukrajine, Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim, najavio je njegov portparol Ibrahim Kalin.

Prema njegovim rečima, fokus razgovora biće rešavanje ukrajinske krize, prenosi TAS S. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je za RIA Novosti da će ruski predsednik danas telefonom razgovarati sa Erdoganom. (Kraj) sku/gri

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike