Rogozin ambasadoru Francuske poslao deo granate izvučen iz njegovog vrata: Niko neće izbeći odgovornost za ratne zločine

04.01.2023

10:04

0

Autor: 24sedam

Istražni komitet ranije je naveo da je granata ispaljena na hotel u Donjecku 21. decembra, kada je Rogozin ranjen, mogla biti ispaljena iz francuske haubice Cezar

Rogozin ambasadoru Francuske poslao deo granate izvučen iz njegovog vrata: Niko neće izbeći odgovornost za ratne zločine
Copyright Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP, File

Nekadašnji direktor Roskosmosa i šef specijalnog odreda vojnih savetnika „Carski vukovi“ Dmitrij Rogozin, koji je pre dve nedelje ranjen u Donjecku, poslao je fragment granate izvučen iz njegovog vrata ambasadoru Francuske u Rusiji, Pjeru Leviju.

Istražni komitet ranije je naveo da je granata ispaljena na hotel u Donjecku 21. decembra, kada je Rogozin ranjen, mogla biti ispaljena iz francuske haubice Cezar, prenose RIA Novosti.

- Sa zadovoljstvom se sećam naše komunikacije, zajedničkih putovanja na Borodinsko polje i Bajkonur. Tada smo mnogo i često razgovarali o perspektivama rusko-francuske političke i ekonomske saradnje. Nažalost, stav vaše zemlje i zemalja NATO-a i rast vojne pretnje Rusiji u blizini naših granica, doveli su do tragičnog raspleta", naveo je Rogozin u pismu dostavljenom francuskom ambasadoru.

U pismu je naveo i da su se "reči i dela Francuske čudesno razišli". 

- Zvanični Pariz izdao je velikog Šarla de Gola i postao jedna od najkrvoždernijih država u Evropi. Vaša zemlja se potčinila diktatu Vašingtona i postala marionetska država po uzoru na Višijevu vladu, služeći najnižim instinktima nacista. Sa bolom pišem o tome, jer sam oduvek voleo francusku istoriju, poznajem jezik i kulturu Francuske, poštujem sećanje na slavna dela kada su se Rusi i Francuzi zajedno borili protiv zajedničkih pretnji - napisao je Rogozin i dodao da je nedavno, usled "podlog terorističkog akta" u Donjecku, teško povređen.

AP Photo/Alexei Alexandrov
Hotel u kom je povređen Rogozin

- Živ sam samo zahvaljujući velikoj veštini i strpljenju ruskih vojnih i civilnih lekara i skoro ponovo zdrav. U ovoj koverti, uz moje pismo, vidite fragment granate koja je ispaljena iz francuske haubice Cezar. Probila mi je desno rame i zaglavila se u petom vratnom pršljenu i falio je samo milimetar da me ubije ili učini nepokretnim - navodi se u pismu.

Rogozin napominje da je ova granata, koju je ispalila francuska haubica, ubila dvojicu njegovih mladih prijatelja, ostavljajući njihove žene udovicama.

- Molim Vas, prosledite francuskom predsedniku Emanuelu Makronu fragment koji su hirurzi izvukli iz moje kičme, i recite mu da niko neće izbeći odgovornost za ratne zločine Francuske, SAD, Velike Britanije, Nemačke i drugih zemalja NATO-a u Donbasu - napisao je Rogozin.

Oružane snage Ukrajine izvele su 21. decembra 2022. udar preciznim oružjem na hotel u Donjecku, gde je u toku bio sastanak na kojem je učestvovao i Rogozin, podsećaju RIA Novosti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike