Azijska zemlja zabranila „pevanje na plejbek": Nemojmo obmanjivati gledaoce i slušaoce

03.01.2023

23:46

2

Iako je nejasno kakve kazne mogu biti izrečene onima koji prekrše ovo novo pravilo, odgovornost će biti na organizatorima i domaćinima relevantnih događaja

Azijska zemlja zabranila „pevanje na plejbek": Nemojmo obmanjivati gledaoce i slušaoce
Copyright Profimedia

Kirgistan je zabranio pevanje uz unapred snimljene numere na javnim kulturnim događajima, saopštila je novinarima pres-služba Ministarstva kulture zemlje. Zabrana je stupila na snagu 1. januara.

Naredbu je u petak potpisao ministar kulture, informisanja i sporta Altinbek Maksutov, preneli su kirgiski mediji. Dokumentom se zabranjuje pevanje na plejbek na državnim kulturnim manifestacijama u pozorištima, bioskopskim salama, muzejima, klubovima, bibliotekama i sportskim objektima. Ova zabrana važi i za velike javne događaje.

- Pevači moraju da pevaju uživo tokom kulturnih događaja - saopštila je pres-služba ministarstva.

Iako je nejasno kakve kazne mogu biti izrečene onima koji prekrše ovo novo pravilo, odgovornost će biti na organizatorima i domaćinima relevantnih događaja. Ministar kulture Kirgistana navodno će lično nadgledati poštovanje zakona.

Naredba je potpisana u februaru 2021. nakon što je Ministarstvo kulture Kirgistana obavezalo organizatore koncerata da obaveste publiku da li će nastup biti izveden uživo ili na plejbek, štampanjem relevantnih obaveštenja na ulaznicama i posterima.

U to vreme bivši ministar kulture Nuržigit Kadirbekov primetio je da mnogi ne žele da odustanu od pevanja na plejbek, navodeći kao razlog nedostatak adekvatne tehničke opreme.

Priznajući da bi to mogao biti slučaj, ministar je rekao da su vlasti odlučile da uvedu novi uslov.

- Kultura počinje od poštenja. Nemojmo obmanjivati gledaoce i slušaoce - naveo je on.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike