Kralj Čarls strogo zabranio jednu namirnicu u kraljevskim rezidencijama

19.11.2022

16:58

0

Autor: S.Č.

Međutim, ova luksuzna hrana i dalje može da se uveze iz inostranstva

Kralj Čarls strogo zabranio jednu namirnicu u kraljevskim rezidencijama
Kralj Čarls III - Copyright Henry Nicholls/Pool Photo via AP

Specijalitet "foa gra" (foie gras) zabranjen je u svim kraljevskim rezidencijama, naredba je kralja Čarlsa Trećeg. Kralj Čarls je potvrdio da "foa gra", koji se pravi od guščje ili pačje jetre, nije na meniju u svim kraljevskim domaćinstvima, uključujući Balmoral, Sandringem, zamak Vindzor, zamak Hilsboro i Bakingemsku palatu.

Ovu zabranu potvrdila je i Bakingemska palata, nakon reakcije aktivista za dobrobiti životinja. 

Britanskim farmerima zabranjeno je da proizvode paštetu koju prave od jetre prisilno hranjenih pataka ili gusaka, na način koji omogućava veći rast mase jetre.

Međutim, ova luksuzna hrana i dalje može da se uveze iz inostranstva.

Inače, zabrinutost zbog okrutnosti prema životinjama naterala je i Gradsko veće Njujorka da većinom glasova, zabrani proizvodnju guščje i pačje džigerice.  Njujork će se tako, kada ova zabrana stupi na snagu, pridružiti Kaliforniji u kojoj je takođe zabranjeno prodavati jetru uzgajanih patki i gusaka.

Stupanje zabrane na snagu zavisi od toga šta će se desiti sa tužbama koje su pokrenule dve farme iz doline Hadsona, a povodom izglasanog dokumenta o prekidu proizvodnje.

Profimedia
 

Kada je reč o britanskoj kraljevskoj porodici, u pismu organizaciji za zaštitu životinja „Peta", domaćinstvo kralja Čarlsa je potvrdilo da pašteta od jetre ptica više nije na meniju u svim kraljevskim domaćinstvima.

Elisa Alen, potpredsednica Pete, pozvala je druge da „slede primer kralja Čarlsa i ovu paštetu skinu sa menija".

„Video snimak ptica koje se bolno i nasilno hrane dovoljan je da bilo ko izgubi apetit", dodala je Alenova.

Specijalitet napravljen od jetre patke i guske koje su veštački utovljene prisilnim hranjenjem, omiljena je među mnogim gurmanima. Ali način na koji se proizvodi - korišćenjem metalnih cevi i do četiri puta dnevno - osudile su grupe za zaštitu životinja.

Ankete pokazuju da se dve trećine ljudi protivi prodaji foa gra u Britaniji.

Alternativa ovoj pašteti u nekim prodavnicama luksuzne hrane je pašteta "pateria de sousa" koja je napravljena od ptica sa farme u Španiji, gde se one podstiču da prirodno jedu na način koji bi povećao masu njihove jetre.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike