Ovo su najbizarniji medicinski slučajevi u 2022. godini: Alergija na orgazme, štucanje zbog tumora, flaša na čudnom mestu

01.01.2023

22:40

0

Autor: 24sedam

Doktori se redovno susreću sa čudnim medicinskim slučajevima zbog kojih se češu po glavama i često moraju da otvaraju udžbenike

Ovo su najbizarniji medicinski slučajevi u 2022. godini: Alergija na orgazme, štucanje zbog tumora, flaša na čudnom mestu
Ilustracija - Copyright Profimedia

Čovek alergičan na orgazme, predoziranje vitaminom D i čekinje gusenice pod kožom, samo su neki od najbizarnijih medicinskih slučajeva 2022. godine.

Doktori se redovno susreću sa čudnim medicinskim slučajevima zbog kojih se češu po glavama i često moraju da otvaraju udžbenike ili moraju da ih dopune novim saznanjima.

Predoziranje vitaminom D

Suplementi mogu da budu pomognu ljudima sa nedostatkom određenih minerala ili vitamina, što zbog nekog zdravstvenog problema, što zbog određenih stanje, poput trudnoće. Ali kod većine osoba nemaju neki veliki efekat, a u retkim slučajevima mogu da dovedu do ozbiljnih posledica.

Tako su u julu britanski doktori primili muškarca koji se predozirao vitaminom D, zbog čega je tri meseca povraćao, imao dijareju, bol u stomaku i tinitus.

Profimedia
 

Čovek je izgubio skoro 20 kilograma, a završio je u bolnici gde je zadržan osam dana tokom kojih je primao terapiju da mu se smanji nivo kalcijuma u krvi. Dva meseca kasnije, kalcijum mu je dostigao prosečne vrednosti, ali je i dalje imao povišen nivo vitamina D.

Masturbacijom do povrede pluća

Jedan od bizarnijih ovogodišnjih medicinskih slučajeva je povreda pluća masturbacijom. Da, dobro ste pročitali.

U aprilu, doktori u Švajcarskoj prijavili su pacijenta – 20-godišnjeg muškarca koji im se obratio zbog probadajućeg bola u grudima, problema u disanju i oteklim licem. Svi simptomi su se pojavili dok je masturbirao.

Snimci su otkrili retku vrstu pneumatoze, uzrokovanu cepanjem dela plućne membrane što omogućava vazduhu da pobegne iz pluća. Poznato je da takvo stanje može da bude uzrokovano veoma energičnim seksualnim odnosom, ali je ovo prvi slučaj da je krivac bila masturbacija.

Iako je zadržan preko noći u bolnici, sutradan je pušten, a simptomi su nestali posle četiri dana.

Pena za izolaciju nije dobar lek za erektilnu disfunkciju

Princip „uradi sam“ definitivno ne treba primenjivati u lečenju. Doktori su se susreli sa čovekom koji je pokušao da popravi svoje stanje erektilne disfunkcije gurajući u mokraćnu cev cevčicu prikačenu za sprej sa penom za vodenu izolaciju.

Na njegovu nesreću, partner je slučajno pritisao sprej i ušpricao dovoljno pene kroz penis da je stigla do njegove bešike. Nekim čudom, čovek je tako živeo tri nedelje pre nego što je otišao u bolnicu jer je redovno izbacivao krv.

Pena se do tada toliko učvrstila da su doktori morali da sprovedu dugotrajni hirurški zahvat. Iako je zahvat bio uspešan, još nekoliko operacija je moralo da bude urađeno kako bi mu lekari popravili mokraćnu cev.

Štucanje i rak

Štucanje je iritantan, ali sastavni deo života. U najvećem broju slučajeva je kratkotrajno i potpuno bezopasno. Međutim, sa vremena na vreme može da bude znak mnogo većeg problema.

Profimedia
 

U martu su doktori u Indiji prijavili slučaj pacijenta pogođenog hroničnim štucanjem, koje je trajalo mesecima pre toga.

Lekari su utvrdili da je uzrok bio agresivni tip tumora na mozgu. Nakon operacije i radio-terapije, štucanje je prestalo.

Ko se zadnji smeje... ima nedostatak vitamina B12

Azot-suboksid je veoma koristan gas koji se koristi u medicini kao anestetik, a popularno ga zovu i „gas smejavac“.

Osim te primene, neki ga koriste i kao rekreacioni narkotik koji donosi osećaj euforije, a koji nekada može da izazove veoma ozbiljne komplikacije.

Pixabay
 

U septembru, doktori u Njujorku primili su pacijenta koji je razvio retko neurološko stanje uzrokovano udisanjem azot-suboksida, koji je doveo iscrpeo sve njegove telesne rezerve vitamina B12.

Kada se obratio lekarima, pacijent nije mogao da pomera jednu nogu. Srećom, doktori su uspeli da brzo reaguju i nakon terapije injekcijama vitamina B12 i prestanka udisanja azot-suboksida, pcijent je ponovo mogao da hoda posle četiri nedelje.

Alergija na orgazme

Početkom ove godine, pojavio se neuobičajen slučaj muškarca koji ima alergijsku reakciju na svoje orgazme. Nakon ejakuliranja, dobio bi simptome slične groznici - umor, svrab oko očiju, curenje nosa i osip na podlaktici.

Stanje, poznato kao sindrom postorgazmične bolesti, počelo je kod njega u kasnim tinejdžerskim godinama zbog čega je počeo da izbegava seksualne odnose i romantične veze uopšte.

Uprkos tome što se ne zna mnogo o pomenutom stanju, sumnja se da ga izaziva reakcija imunog sistema na nešto u spermi.

Uz terapiju antihistaminicima, čovek je mogao da uživa u orgazmima uz drastično ublažene simptome.

Gusenice pod kožom

Pacijent koji se u junu javio doktorima u Kini mislio je da mu se pojavio ekcem oko zgloba na ruci.

Profimedia
 

Kada su uzorak njegove kože pogledali pod mikroskopom, utvrdili su nešto mnogo drugačije.

Osip je bio uzrokovan zabijenim čekinjama gusenice, koje je pacijent pokupio nekoliko meseci ranije dok se peo na drvo.

Čekinje su uzrokovale lezije koje su se upalile. Posle terapije steroidima, lezije su se povukle, a simptomi prestali.

Flaša gde joj definitivno nije mesto

Godišnja lista bizarnih medicinskih slučajeva ne bi bila potpuna bez nekog slučaja predmeta „tamo gde sunce ne sija“.

U julu, doktori u Indiji opisali su slučaj 50-godišnjeg muškarca koji je imao flašu u rektumu. Flaša od 250 mililitara je u njemu stajala tri dana pre nego što ga je supruga dovela u urgentni centar, kada je već razvio bol u abdomenu i nije mogao da vrši nuždu.

„Zbog sramote i straha od supruge, pacijent nije hteo da otkrije kako je flaša završila tu gde je bila“, napisali su doktori i izveštaju.

Tek nakon ultrazvuka doktori su utvrdili uzrok problema. Uspeli su da izvade flašu bez ozbiljnijih posledica i nakon pet dana u bolnici pušten je da ide kući uz uput za psihijatrijsku kliniku.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike