Španiji nedostaju pedijatri: Neverovatan broj dece bez lekara

22.09.2022

20:55

0

Prestonica Madrid i oblast Navare su zajednice sa najvećim deficitom ovih profesionalaca, a slede Andaluzija i Katalonija

Španiji nedostaju pedijatri: Neverovatan broj dece bez lekara
Ilustracija - Copyright Profimedia

Skoro 600.000 dece i adolescenata u Španiji nema pedijatra ili nekog drugog lekara koji bi se brinuo o njima, pokazuju podaci španskog udruženja pedijatara primarne zdravstvene zaštite.


Prestonica Madrid i oblast Navare su zajednice sa najvećim deficitom ovih profesionalaca, a slede Andaluzija i Katalonija. Procenjuje se da nedostaje još 600 lekara da bi se popunile ove pozicije, izveštava RTVE.

Mnogo je faktora koji su doveli do ove situacije: nesigurni uslovi u kojima lekari rade, prepune čekaonice gde postoji samo jedan profesionalac, velika ruralna područja koja treba pokriti, kao i nedostatak medicinskih sestara.
Foto: Pixabay
 


Skoro polovina ove radne snage je starija od 55 godina i otići će u penziju za nekoliko godina.

-  Pedijatri biraju drugu vrstu posla, jer često rade prekovremeno uz žestok pritisak. S druge strane, značajan procenat nas pedijatara je pred penzijom i uskoro ćemo se povući - kaže Dora Beharano, pedijatar i delegat Madridskog udruženja lekara i diplomaca (AMITS).

S obzirom na situaciju manjeg broja pedijatara, konsultacije po detetu traju kraće.

Stručnjaci upozoravaju da će se, ukoliko se deca ne zbrinu na vreme, povećavati broj slučajeva poremećaja u ishrani i psihičkih problema, kao i broj dece sa poteškoćama u neurološkom ili govornom razvoju, navodi RTVE.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike