Lula polaže zakletvu uz oštre mere bezbednosti: Bolsonaro otišao na Floridu

01.01.2023

15:46

0

Lula polaže zakletvu uz oštre mere bezbednosti: Bolsonaro otišao na Floridu
Copyright AP Photo/Gustavo Moreno

Lider levičara i pobednik na predsedničkim izborima u Brazilu, Luiz Injasio Lula da Silva, danas će u glavnom gradu Braziliji položiti predsedničku zakletvu, uz pooštrene mere bezbednosti zbog pretnji nasiljem pristalica njegovog krajnje desničarskog prethodnika Žaira Bolsonara.

Ceremonija u Kongresu počinje u 15 časova po lolalnom vremenu (18.00 po Griniču), posle koje će Lula otići u palatu Planalto odakle će pozdraviti 30-ak hiljada svojih pristalica+.

Lula (77) je na oktobarskim predsedičkim izborima tesno pobedio Bolsonara i osvojio treći predsednički mandat, što je bez presedana u istoriji Brazila. Ovaj popularni levičar se vratio na političku pozornicu nakon pauze tokom koje je proveo godinu i po dana iza rešetaka po presudi za korupciju koja je kasnije poništena.

AP Photo/Eraldo Peres
Lula da Silva


U periodu od 2003. do 2010. godine Lula je kao predsednik Radničke partije (PT) i bivši sindikalni lider podigao milione Brazilaca iz siromaštva i podstakao posustalu ekonomiju.

Sada se suočava sa zastrašujućim izazovom da poboljša stagnirajuću brazilsku ekonomiju i istovremeno ujedini zemlju koja je pod Bolsonarom postala bolno polarizovana.

AP Photo/Eraldo Peres
Vojska se priprema za inauguraciju

- Od Lule se mnogo očekuje. Imaće tešku misiju da povrati normalnost i predvidljivost u Brazilu, a pre svega da brzo pruži rezultate koji poboljšavaju kvalitet života Brazilaca - rekao je Kreomar de Souza, direktor agencije za procenu političkih rizika Darma iz Brazilije.

Bolsonaro je u petak otišao iz Brazila na Floridu u pokušaju da izbegne predaju dužnosti Luli i bilo kakve rizike koji se odnose na vreme koje je proveo na predsedničkoj funkciji.

AP Photo/Eraldo Peres
Žair Bolsonaro

Njegove pristalice su dva meseca protestovale u atmosferi vandalizma i nasilja zbog navodne izborne krađe pozivajući vojsku da izvrši puč i spreči da se Lula vrati na funkciju.

Jedan od njih je i uhapšen zbog izrade bombe koja je otkrivena u kamionu sa avio gorivom na ulazu na aerodrom u Braziliji. Uhapšeni je, navodi se, priznao da je želeo da poseje haos i da izazove vojnu intervenciju.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike