Predsednik Brazila Bolsonaro otišao na Floridu, neće da preda vlast Luli da Silvi: "Izgubio sam bitku, ali ne i rat"

31.12.2022

08:30

0

Bolsonaro je više puta izjavljivao da ne želi da preda predsedničku funkciju Luli da Silvi i dovodio u pitanje legitimitet oktobarskih izbora na kojima je tesno poražen

Predsednik Brazila Bolsonaro otišao na Floridu, neće da preda vlast Luli da Silvi: "Izgubio sam bitku, ali ne i rat"
Žair Bolsonaro - Copyright Profimedia

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro napustio je zemlju i otputovao na Floridu, 48 sati pre inauguracije novoizabranog predsednika Injasija Lule da Silve, tvrdeći da je "izgubio bitku, ali ne i rat."

Predsedničku funkciju sada obavlja zamenik predsednika Hamilton Murao, prenosi Rojters.

Bolsonaro je više puta izjavljivao da ne želi da preda predsedničku funkciju Luli da Silvi i dovodio u pitanje legitimitet oktobarskih izbora na kojima je tesno poražen. Pre napuštanja zemlje, Bolsonaro se putem socijalnih medija emotivno obratio Brazilcima, podsetio na ključne momente svog predsedničkog mandata i pozvao pristalice da nastave borbu protiv Lule.

Bolsonaro se u saopštenju ogradio od Džordža Vašingtona de Olivere Souze, čoveka koga je prošle nedelje uhapsila brazilska policija zbog planiranja bombaškog napada. Souza je tada izjavio da je pristalica Bolsonara i da ga je inspirisao njegov poziv na oružani otpor rezultatima izbora.

- Nisam nikoga podsticao na konfrontaciju, a protesti protiv Lule su spontani, bez vodje, bez koordinacije - tvrdi Bolsonaro.

Predsednik nije saopštio kuda će otputovati, ali sudeći po sajtu FlajtAver, koji prati avio saobraćaj, krajnja destinacija njegovog leta je Orlando u američkoj državi Florida.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike