Smrtonosna bakterijska zaraza odnela živote najmanje 30 dece u Britaniji

31.12.2022

22:30

0

Autor: 24sedam

U Engleskoj su od invazivnog oblika bakterijske infekcije umrle ukupno 122 osobe, pokazuju podaci britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost (

Smrtonosna bakterijska zaraza odnela živote najmanje 30 dece u Britaniji
Copyright AP Photo/Daniel Cole

U Engleskoj su od invazivnog oblika bakterijske infekcije umrle ukupno 122 osobe, pokazuju podaci britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost (UKHSA). Od toga je 25 umrlih bilo mlađe od 18 godina.

Zabeležena su još tri smrtna slučaja dece u Severnoj Irskoj i Velsu zajedno. U sredu je Javno zdravstvo Škotske potvrdilo smrt dvoje dece.

Bakterije streptokoka grupe A mogu uzrokovati niz bolesti, uključujući šarlah i streptokok grla. 

Budući da su ograničenja zbog kovida popustila i ljudi se više mešaju, postoji više prilika za širenje ovakvih infekcija, piše BBC.

Većina infekcija ipak relativno blaga

Dok je većina slučajeva relativno blaga, ponekad streptokok može uzrokovati po život opasnu invazivnu streptokoknu infekciju grupe A (iGAS), kada prođe kroz telesnu obranu i pređe u područja u kojima se inače ne nalazi, kao što su krv, pluća i mišići.

Agencija je zabeležila 151 slučaj takve infekcije kod dece u dobi od jedne do četiri godine između 19. novembra i 25. decembra.

Zdravstvena agencija je saopštila da su ove opasne infekcije i dalje retke i da je većina slučajeva i dalje u starijih od 45 godina.

Foto: Pixabay
 

Dr. Obage Edegher iz agencije rekao je da je u tioku porast slučajeva šarlaha i upale grla prouzrokovane streptokokom A “razumljivo zabrinjavajuća za roditelje”. Naglasio je da se stanje “može lako lečiti antibioticima i vrlo je retko će dete postati ozbiljnije bolesno”.

- Tokom zime kruže mnoge bolesti od kojih deca mogu biti bolesna i zato je važno izbegavati kontakt s drugim ljudima ako se ne osećate dobro, redovno i temeljno prati ruke i koristiti maramicu kod kašljanja i kijanja - dodao je.

Upozorio je roditelje da se s detetom jave lekaru ako ono jede manje od uobičajenog, ima visoku temperaturu koju ne mogu spustiti, budu znojni, umorni i razdražljiviji nego inače.

Bonus video:

rina.rs

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike