Otvoreni poverljivi dokumenti: Bler je hteo Putina za "glavnim stolom", nameravao je da ga privoli da prihvati "zapadne vrednosti"

30.12.2022

16:10

0

Drugi zvaničnici u njegovom okruženju strahovali su da je Putin neko ko će doprineti povratku hladnoratovskih stavova i pitali su se može li mu se verovati, navodi se u novoobjavljenim fajlovima

Otvoreni poverljivi dokumenti: Bler je hteo Putina za "glavnim stolom", nameravao je da ga privoli da prihvati "zapadne vrednosti"
Vladimir Putin i Toni Bler - Copyright AP Photo/Christophe Ena

Nekadašnji premijer Velike Britanije Toni Bler hteo je da ruski predsednik Vladimir Putin bude za međunarodnim "glavnim stolom".

Bler je insitirao na tome iako su brojni britanski zvaničnici izrazili bojazan u vezi sa novim ruskim predsednikom, otkrili su dosijei koji su nedvano objavljeni.

Bivši premijer Ujedinjenog Kraljevstva bio je uveren da je Putin ruski patriota i da je važno da ga podstakne da usvoji zapadne vrednosti, a u razgovorima sa američkim potpredsednikom Dikom Čejnijem uporedio je Putinov način razmišljanja sa pogledom bivšeg francuskog predsednika Šarla de Gola na svet.

- Premijer ga je opisao kao ruskog patriotu, veoma svestan da je Rusija izgubila poštovanje u svetu. Opisati ga kao ruskog De Gola bilo bi pogrešno, ali on je imao sličan način razmišljanja. On je razumeo da Putin ima nizak rejting u SAD, ali je smatrao da je bolje dozvoliti Putinu poziciju na vrhu tabele i ohrabriti Putina ga da se okrene zapadnim stavovima, kao i zapadnom ekonomskom modelu - navodi se u belešci sa sastanka.

Drugi zvaničnici u njegovom okruženju strahovali su da je Putin neko ko će doprineti povratku hladnoratovskih stavova i pitali su se može li mu se verovati.

AP Photo/Christophe Ena
 

U dosijeima koje je u četvrtak objavio Nacionalni arhiv u Kjuu u Londonu u jednoj belešci pod naslovom "Putinov napredak" piše:

- Uprkos toplini Putinove retorike o bliskim vezama između Rusije i Ujedinjenog Kraljevstva, napori ruske obaveštajne službe protiv britanskih ciljeva i dalje su na visokom nivou. Prisustvo ruskih obaveštajnih službi u Velikoj Britaniji je na nivou hladnog rata, i oni nastavljaju da pokušavaju da postavljaju aktivne i neprijateljske oficire da rade protiv britanskih interesa širom sveta".

U dokumentima se navodi i da je Vladimir Putin uveravao Tonija Blera tokom njihovih sastanaka na međunarodnim samitima u stvari koje su se na kraju pokazale lažnim.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike