Bajden tokom praznika odlučuje o ponovnoj kandidaturi: Sa porodicom će razmotriti treba li opet da uđe u trku za predsednika

29.12.2022

13:00

0

Autor: 24sedam

Zvaničnici Bele kuće i Demokratske stranke smatraju da je gotovo izvesno da će se aktuelni lider SAD ponovo kandidovati

Bajden tokom praznika odlučuje o ponovnoj kandidaturi: Sa porodicom će razmotriti treba li opet da uđe u trku za predsednika
Džo Bajden - Copyright AP Photo/Patrick Semansky

Predesednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden saopštio je u četvrtak da će za vreme praznika sa porodicom razgovarati o tome da li treba da se ponovo kandiduje za predsednika 2024. godine.

Kako piše Glas Amerike, zvaničnici Bele kuće i Demokratske stranke kažu da je gotovo izvesno da će se Bajden ponovo kandidovati.

Portal navodi i da će za mnoge glasače važan faktor pri odlučivanju predstavljati činjenica da će Bajden, koji je već najstariji predsednik SAD, imati 86 godina kada se bude završio njegov eventualni drugi mandat.

Predsednik Centralnog komiteta demokrata okruga Princ Džordž u Merilendu Kent Roberson, gde je Bajden na prethodnim izborima dobio podršku od 89 odsto, smatra da on ipak ''nema slepu podršku''.

- Neki ljudi su zabrinuti da Bajden možda neće ostati na funkciji još četiri godine - rekao je Roberson, dodajući da je Bajden ''uradio svoj deo posla vodeći zemlju kroz prelaznu fazu od administracije predsednika Trampa do mesta na kom smo sada''.

AP Photo/Carolyn Kaster
Džozef Bajden

Glas Amerike navodi da se, ukoliko se Bajden ne kandiduje za reizbor ili bude izbačen iz borbe zbog zdravstvenih problema, kao glavni kandidat uzima demokratski guverner Kalifornije Gevin Njusom, koji je, pored toga što je najavio da se neće kandidovati za predsednika, rekao i da podržava Bajdena.

Kada je reč o republikanskim kandidatima, protivkandidati Donaldu Trampu su guverner Floride Don Desantis i guverner Virdžinije Glen Jankin.

Jedini predsednik u američkoj istoriji kojem je njegova stranka odbila mandat za reizbor bio je demokrata Frenklin Pirs još 1985. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike